HORECA EDUKACIJE

000001 10.04.2021. No Comments

HORECA EDUKACIJE

Nebrojeno puta čuo sam za potrebe edukacija osoblja (konobara i barmena) pred sezonu. Međutim, osim iznimaka kojih je sve više, ali ne dovoljno, još uvijek se ne radi strateška edukacija. To znači, da se odredi koji tip osoblja treba određenu edukaciju, za koji period i gdje će ih ti rezultati dovesti. Ono što je osim strategije ključno, su potrebe hotela odnosno njihova gastro ponuda u svim objektima te biti ukorak sa istom glede educiranog osoblja. Osobno sam imao iskustva raditi u 5* hotelima i vrhunskim barovima i to na upravljačkim pozicijama kao supervizor i temeljem tog iskustva znam gdje se najčešće griješi. U ovom tekstu želim ukazati na smjernice pravilne edukacije osoblja. Kategorizacija hotela bi se trebala temeljiti na obrazovanom osoblju, enogastro ponudi i naravno smještaju i sadržaju.  Ako imamo hotel sa 5* u petogodišnjem planu bi trebalo stajati da svi konobari završe somelijerski tečaj,  najmanje prvu razinu. Zatim, glavni […]

Pročitaj više

GRISSINI OD SJEMENKI BEZ ORAŠASTIH PLODOVA

000001 13.09.2020. No Comments

GRISSINI OD SJEMENKI BEZ ORAŠASTIH PLODOVA

Ovi grissini su tako jednostavni za izradu, a ujedno ne sadrže gluten, mliječne proizvode, jaja, kvasac i orašaste plodove. Zahvaljujući sadržaju sjemenki i gustog punomasnog kokosovog mlijeka daju finu punoću okusa, a prednost im je što ih možete grickati u bilo koje doba dana, od doručka, međuobroka pa do večere. Sastojci: • 80 g sjemenki suncokreta • 75 g sjemenki sezama • 80 g tapioke + dodatno za oblikovanje • 1 ½ žlica prehrambenog kvasca • 1 žličica soli • 100 g punomasnog gustog kokosovog mlijeka Priprema: U blenderu ili multipraktiku sameljite sjemenke do fine smjese brašna. Smjesu prebacite u zdjelu i dodajte joj suhe sastojke. Pomiješajte i na kraju dodajte mokre sastojke. Uzmite list papira za pečenje, po potrebi na njega stavite malo tapioke i oblikujte smjesu u obliku grissinija. Svaki komad premažite s malo maslinovog ulja i po želji pospite sjemenkama. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200 C […]

Pročitaj više

BORANI BANJAN: SLOŽENAC OD PRŽENIH PATLIDŽANA, RAJČICA I JOGURTA

000001 07.06.2020. No Comments

BORANI BANJAN: SLOŽENAC OD PRŽENIH PATLIDŽANA, RAJČICA I JOGURTA

Putuje mi se. Strašno mi se putuje u krajeve gdje sve vrvi od mirisa kumina, za’atara, zemljane kurkume, paprenog čilija, pečenih patlidžana i sočnih rajčica. Tamo na Bliski istok mi se putuje, i dalje, dalje, gdje miješaju se kulture, jezici, narodi, gdje kuhaju se divna jela od povrća koja caruju stolovima, a ne miče mi se od doma. Opet sam dosljedna u svojoj kontradiktornosti. Sve po starom. Predstavljam vam Borani banjan ili Banjan borani, slasno jelo od prženih patlidžana, pirjanog luka, rajčica i začina, u finom umaku od jogurta i češnjaka. Tako ću utažiti žeđ za putovanjem, tako ću među vlastite zidove donijeti mirise, okuse i boje za kojima čeznem. Ovo je divno jelo samo jedan od bisera afganistanske kuhinje i idealno je za vruće, ljetne dane pred nama. U Iranu ga zovu „Borani bademjan“ i slobodno kažem kako svaka bliskoistočna zemlja ima svoju verziju ovog jela jer ako negdje […]

Pročitaj više

PREHRANA ZIMI ZA ZAŠTITU OD VIRUSA I BAKTERIJA

000001 08.01.2020. No Comments

PREHRANA ZIMI ZA ZAŠTITU OD VIRUSA I BAKTERIJA

Prehrana zimi prije svega treba biti raznolika, slijedeći načela piramide pravilne prehrane.  Zima je period kada nas napadaju različiti tipovi virusa i bakterija, kojekakvih valova gripe i sličnog, zbog čega se treba pravovremeno reagirati i osnažiti imunitet i to u prvom redu prehranom. Koristimo li hranu kao prvu liniju obrane protiv bakterija i virusa, potrebno je povećati unos antioksidansa koji  će u organizmu spriječiti prooksidativno djelovanje i mogući razvoj bolesti. Neke od najučinkovitijih i najpoznatijih takvih namirnica su: – sok od cikle odličan za slabokrvnost zbog svog jakog ljubičastog pigmenta čije je djelovanje antioksidativno – češnjak poznat za sve vrste tegoba (za dijabetes, probleme s krvožilnim sustavom, kod moždanog udara, tromboze, ..), no zbog neugodnog mirisa često se izbjegava – hren odličan za probleme s dišnim sustavom – zatim crveni luk, aronija i goji bobice, peršin, med te različiti začini poput crvene paprike, kurkume, đumbira… I naravno, neizostavni agrumi (naranča, […]

Pročitaj više

RUČNO RAĐENA TJESTENINA

000001 25.07.2019. No Comments

RUČNO RAĐENA TJESTENINA

Ni sama nisam sigurna otkud se rodila ta moja velika ljubav prema brašnjenju. Kad kažem brašnjenju, mislim na sve ono što uključuje određene količine brašna, vode, jaja, maslaca, kvasca, soli (ne nužno ovim redom i ne nužno sve odjednom, ovisno o tome što točno „brašnim“) i zasukane rukave. Brašnjenje je moja antistres terapija. Da, znam, znam, početak je svibnja, izbacuju se goli zglobovi, nabacuju kratki rukavi ili one bezrukavne kreacije, otkrivaju tanani vratovi i zasigurno bi mi bilo bolje da stres tučem dugačkim šetnjama ili nekim aktivnostima na zraku, ali ne, ja sam sva naopaka, ja tučem ugljikohidratima (mislim da ugljikohidrate komotno možemo prozvati petim jahačem apokalipse koliko nas njima plaše?! Bjež’mo, stižu ugljići!) Ovaj put neću pisati o pečenju kruha (eno ga, na trećem je odmaranju nakon zadnjeg  strech & fold-a, zaljubljenici u sourdough ili kruh s prirodnim kvasom će znati o čemu pričam). Danas ću o ručno rađenoj […]

Pročitaj više

HRANA I KOKTELI / FOOD & COCKTAILS

000001 28.02.2019. No Comments

HRANA I KOKTELI / FOOD & COCKTAILS

Iako je u svijetu uvriježeno da se vrhunska hrana spaja s vrhunskim vinima pivom i vodom, želim reći da to nije nužno tako. Kokteli su zaista jedno područje u kojemu se može iskazati sva kreativnost koktel majstora, ali i stručnost i istančan ukus u slaganju nekih nepredvidivih i osvježavajućih kombinacija. Sve je više mladih, ali i iskusnih barmena koji vješto uparuju koktele i hranu i što me najviše veseli to se odigrava i kod nas. O tehnikama ću pisati u jednom od sljedećih blogova, a sada bih se želio osvrnuti na to kako uopće započeti kombinacije okusa i na što treba paziti. Ovo što pišem je iz vlastitog iskustva, a imao sam prilike i čast raditi food & cocktail pairing u Cannesu (Film Festival Gala Dinner 2 godine uzastopce), Monaco (luxury boat show) i 2008 u Londonu za Akvinta vodku u 2 restorana od kojih je jedan bio Azijski. Dodao […]

Pročitaj više