Ručno rađena tjestenina.

000001 12.05.2019. No Comments

Ručno rađena tjestenina.

Ni sama nisam sigurna otkud se rodila ta moja velika ljubav prema brašnjenju. Kad kažem brašnjenju, mislim na sve ono što uključuje određene količine brašna, vode, jaja, maslaca, kvasca, soli (ne nužno ovim redom i ne nužno sve odjednom, ovisno o tome što točno „brašnim“) i zasukane rukave. Brašnjenje je moja antistres terapija. Da, znam, znam, početak je svibnja, izbacuju se goli zglobovi, nabacuju kratki rukavi ili one bezrukavne kreacije, otkrivaju tanani vratovi i zasigurno bi mi bilo bolje da stres tučem dugačkim šetnjama ili nekim aktivnostima na zraku, ali ne, ja sam sva naopaka, ja tučem ugljikohidratima (mislim da ugljikohidrate komotno možemo prozvati petim jahačem apokalipse koliko nas njima plaše?! Bjež’mo, stižu ugljići!) Ovaj put neću pisati o pečenju kruha (eno ga, na trećem je odmaranju nakon zadnjeg  strech & fold-a, zaljubljenici u sourdough ili kruh s prirodnim kvasom će znati o čemu pričam). Danas ću o ručno rađenoj […]

Pročitaj više

Veganstvo, zdravlje, recept i preporuke

000001 05.02.2019. 1 Comment

Veganstvo, zdravlje, recept i preporuke

Prošli put sam pričao o ljubavi, pravdi i empatiji, a ovaj put o… hrani. Na kraju članka vas čekaju preporuke za namirnice koje bi vas mogle ugodno iznenaditi! Veganske namirnice su svuda oko nas. Svaki dućan ih ima. Veganska hrana je zapravo prisutna svuda oko nas, samo se ne zove „veganska hrana“ nego nam je poznatija pod slijedećim imenima: mahunarke (grah, grašak, leća, slanutak, bob), žitarice (riža, proso, pšenica, zob, ječam, heljda, kvinoja), orašasti plodovi (lješnjaci, orasi, bademi, indijski oraščići, brazilski orasi) i druga masnoća (maslinovo ulje, bučino ulje i druga ulja, chia sjemenke, lanene sjemenke, sezam, suncokretove sjemenke, bučine sjemenke, avokado), povrće i voće. Ništa komplicirano niti skupo. Sve što nam daje priroda. I sve što treba našem tijelu. Uz to, postoje i dodatne veganske namirnice kao što su tofu, seitan, tempeh, veganski sir, jogurt i majoneza. Većinu njih možemo naći u raznim dućanima: bio&bio, Interspar, Kaufland, Muller, DM, […]

Pročitaj više

Veganstvo – zbog čega ga odabrati?

000001 19.01.2019. No Comments

Veganstvo – zbog čega ga odabrati?

Ljubav, pravda, empatija… ističemo ih kao ljudske vrijednosti upravo zbog toga što pružaju – vrijednost, kako nama, tako i društvu. U genima nam je zapisano da se povezujemo i živimo s drugima uz pomoć ljubavi, pravde i empatije. Bez njih ne bismo opstali niti prosperirali kao vrsta. Društvo, kultura i religija nas također podsjećaju na važnost tih vrijednosti, iako ponekad izgleda kao da veličaju i druge, naizgled suprotne „vrijednosti“ suvremenog društva: mržnja, nejednakost, sebičnost. U konačnici, na nama samima ostaje da odlučimo koje vrijednosti želimo zadržati u svom životu. Iako nam se u zadnje vrijeme čini da našim društvom trenutno vlada sebičnost, mržnja i nemar za druge, ne mora biti tako. Naš urođeni unutarnji kompas za ljubav, pravdu i empatiju nas vodi kroz život i većinom funkcionira na potpuno nesvjesnom nivou. Kako se osjećate kada pročitate vijest o nasilniku koji je godinama zlostavljao svoju ženu i dijete? Osjećate li ljutnju […]

Pročitaj više

Zdravlje dok kažete ”mljac”

000001 09.01.2019. No Comments

Zdravlje dok kažete ”mljac”

Tko ne uživa u čokoladi kao slatkom grijehu nakon kojeg se svi kajemo, barem sada pred ljeto?! No, što kada bi vam rekla da već nekoliko kockica dnevno može pozitivno djelovati na vaše zdravlje, a pritom se nećete udebljati? Ako imate problema s povišenim krvnim tlakom i dijabetesom tipa 2 ovo bi za vas mogle biti slatke vijesti. U jednoj studiji znanstvenici su došli do zanimljivih rezultata. Konzumacija samo 25 grama tamne čokolade na dan može pomoći u regulaciji šećera u krvi, ali i visokog krvnog tlaka. Ne strahujte od viška kilograma, jer značajan porast tjelesne težine nije zabilježen. Ipak, ključ je umjerenost što je u ovom slučaju red čokolade. U čemu je tajna? Ispitanici kod kojih se zabilježilo poboljšanje jeli su tamnu čokoladu s 83% kakao udjela za razliku od grupe koja je konzumirala istu količinu bijele čokolade. Tamna čokolada obiluje polifenolima. Ovi spojevi na naš organizam djeluju poput […]

Pročitaj više