Advent u Zagrebu

000001 01/12/2018 6 Comments

Advent u Zagrebu

Dođite i provjerite zašto je Advent u Zagrebu proglašen tri godine za redom (2015-2017) kao grad sa najboljim božićnim sajmom u Europi. Traje do 06.01.2019 zato požurite

Gundulićeva ulica

Gundulićeva ulica je dobila ime po hrvatskom književniku Ivanu Gunduliću. Bio je toliko pobožan čovjek da su pod utjecajem duboke vjere njegove jedine dvije kćeri otišle u časne sestre.

Na broju 23 je osnovna škola koja nosi ime po njemu. A ispod ove stare ure na ćošku sa Ilicom je nekad bila kavana Corso u kojoj je bio smješten striptiz-bar. Stariji Zagrepčani su ga zvali kokošinjec

Mesnička ulica

Od 19. stoljeću nosi ime po svojim drevnim mesnicama koje su se nalazile pored gradskih vrata. Ako niste znali nasred Mesničke su bila takozvana Mesnička vrata s kapelicom. To je bio ulaz u grad, Gradec.

Godine 1902 su ovdje bile održane prve probne vožnje autofijakera. A na broju 34 je živio August Šenoa.

Strossmayerovo šetalište

Uređeno sredinom 19. stoljeća te nešto kasnije nazvano imenom biskupa Josipa Jurja Strossmayera, izgrađeno je dobrovoljnim prilozima građana.

Kula Lotršćak

…čija je uloga bila obraniti od Tatara južni ulaz u grad (Gradec).

Od 1887. godine puca se iz topa svakog dana u podne kako bi se prema njemu mogli ravnati zvonari svih gradskih crkava. Jedino mjesto u Hrvatskoj gdje možete pucati iz topa svaki dan i zaraditi mirovinu kao topnik.

Park Bele IV

Ugarsko hrvatski kralj Bela IV je prije 777 godina svojim zlatnim pečatom potvrdio Zagreb (Gradec) kao slobodni kraljevski grad. Odužili smo se tek prije par godina i proglasili ovaj park po njemu.

Crkva sv. Marka

Jedna od najstarijih građevina u Zagrebu i jedan od njegovih simbola, građena u 13.stoljeću.

Ako je želite snimiti kao ja morate dobro pripaziti na aute 😊

Kamenita vrata

Istočni ulaz u grad. Kad prolazite kroz njih budite tiho jer se ljudi mole. Osim što je turistička atrakcija to je i svetište.

Vitez Juraj nad pobijeđenim zmajem

Jurjevska ulica

Na broju 5 je živio Ivan Mažuranić, hrvatski pjesnik, jezikoslovac i političar. Ako niste znali njegovu sliku nosite stalno u novčaniku na novčanici od 100 kuna. Na istoj adresi je živjela i njegova unuka Ivana Brlić Mažuranić koja je izmislila šegrta Hlapića.

Na broju 10 je stanovao veliki hrvatski pjesnik, novelist, feljtonist, esejist i putopisac Antun Gustav Matoš. NOTTURNO je njegova posljednja pjesma, antologijske vrijednosti  koju je napisao u suton svojega kratkoga života u bolničkom krevetu. Pošto paše uz fotku evo linka http://www.inet.hr/~osigk/b3-Notturno-3.htm

Radićeva ulica

Ova ulica je s vremenom promijenila najviše imena. Prvo se zvala Šoštarska ili Njemačka ves po naselju njemačkih obrtnika-postolara. Zatim Velika ulica, pa Kamenita ulica, Kipna ulica, Duga ulica. Od 1928 nosi ime Pavla Radića kada je ubijen u atentatu u narodnoj skupštini Beograda.

Na broju 7 rođen je Miroslav Krleža. Koji nam je kroz Kerempuha poručio: Nigdar ni bilo da ni nekak bilo. Pak ni vezda ne bu da nam nekak ne bu.

Josip Jelačić

Bio je general i ban koji je ukinuo kmetstvo. Kao vojskovođa pobjeđivao je u mnogim bitkama i postao u Hrvatskoj nacionalni junak.  1850-te godine je navršio pedeset i oženio šesnaestogodišnju groficu Sofiju.

Manduševac

Osim što se maturanti svake godine okupaju u njemu stoljećima je služio Zagrepčanima kao izvor vode. Postoji legenda prema kojoj je na tom zdencu lijepa djevojka Manda srela viteza koji ju je zamolio vode. Rekao joj je „Mando, dušo, zagrabi vode“.

Prema toj izreci su i Zagreb i Manduševac dobili ime ( Manduševac od „Mando, dušo, a Zagreb od „zagrabi“).

Zrinjevac fontana

Park na Zrinskom trgu je otvoren 1873. prije je bio stočni sajam. Nazvan je po hrvatskom velikanu Nikoli Šubiću Zrinskom.

Kada je Herman Bolle izradio fontanu ismijali su ga i nazvali je Bolleova gljiva

Platane oko nje su stare 150 godina

Zrinjevac glazbeni paviljon

Glazbeni paviljon je poklon bogatog trgovca Eduard Pristera

Umjetnički paviljon

Je jedan od prvih montažnih objekata u Europi. Sagrađen u Mađarskoj. Sa izložbe u Budimpešti je preseljen u Zagreb gdje su ga do kraja sredili arhitekti HNK.

Uskoro očekujte moje nove blogove, …….

Saša 

https://www.facebook.com/profile.php?id=100029361434193

https://www.instagram.com/cetkovicsasa/

https://www.saatchiart.com/fotocetkovic

www.fotocetkovic.com

Kategorije : Foto Putopisci
Oznake :