Aktivna i pasivna gluma

000001 08/02/2019 1 Comment

Aktivna i pasivna gluma

Kada gledate neku kazališnu predstavu u kojoj se na pozornici istovremeno nalazi više glumaca, pozornost će vam u pravilu privući ona glumica ili glumac koji je aktivan, odnosno govori nešto ili izvodi neku primjetnu fizičku radnju. Gotovo nitko u publici neće gledati ostale glumce, one koji su pasivni, tj. samo slušaju ili trpe neku radnju. U televizijskoj seriji ili filmu, naprotiv, gledat ćete onu glumicu ili glumca kojeg redatelj hoće da gledate i usmjeri vam pažnju na njega montažnim odabirom.

Drugim riječima, u kazalištu se “pasivni” glumci u tim situacijama nerijetko “odmaraju” i čekaju znak (udomaćeni izraz je germanizam Schlagwort, odnosno anglizam cue) za svoju repliku ili neku vrstu akcije. Toga na filmu i televiziji nema. Često će izbor redatelja pasti upravo na onu glumicu ili glumca koji sluša, jer je važnije i zanimljivije vidjeti njegovu reakciju na ono što čuje od onoga koji govori, čiji glas ionako čujemo u offu (još jedan skraćeni anglizam, koji u izvornom obliku glasi off screen, a označava zvuk čiji se izvor nalazi izvan kadra). Dakle, reaktivna gluma na filmu jednako je bitna kao i aktivna, a takozvana pasivna gluma praktički ne postoji.

Temelj reaktivne glume i glume pred kamerom uopće svakako je slušanje. Glumac treba slušati svog partnera i reagirati na ono što čuje, kao da to prvi put čuje. I njegove replike dio su te reakcije.

Netko je jednom lijepo rekao kako glumac mora najprije naučiti tekst, a zatim ga – zaboraviti. Naravno da ovo nećemo shvatiti doslovno. Pred kamerom se treba ponašati kao da se prvi put susreće s tom situacijom, kako bi i bilo u stvarnom životu, a ne prema naučenom i uvježbanom uzorku, čekajući zadnju riječ partnerovog teksta (Schlagwort, ili cue) da započne izgovaranje svojega. Iznimno je važno napomenuti kako će samo glumac koji dobro vlada tekstom moći tako glumiti. Slabo naučen tekst pod izlikom prirodnosti, improvizacije i umjetničke kreacije u stvari je izgovor za lijenost.

 

Zvonimir Rumboldt

https://www.facebook.com/zvonimir.rumboldt

Kategorije : Gluma
Oznake :