ALL WE NEED IS LOVE

000001 07/08/2019 No Comments

ALL WE NEED IS LOVE

Ne mogu, a da ne napišem nešto o (ne)vremenu koje je zadesilo Dubrovnik iako ovaj blog uopće nije o tome već o adventskom dobu koje dohodi, a koje je puno ljubavi i veselja.

Zadnjih tjedana bili smo svjedoci strašnog nevremena i skoro 2 tjedna kompletna Dalmacija bila je u narančastom ili crvenom alarmu zbog olujnog juga i obilnih padalina. Priroda se ljuti na nas i moramo što prije početi djelovati kako bi zaustavili klimatske promjene i spriječili u budućnosti scenarij koji u zadnje vrijeme pogađa Veneciju. Plimni valovi postat će sve češći, a mi sve nemoćniji. Moramo čuvati našu baštinu i naše dalmatinske bisere.

I u Dubrovniku je bjesnilo jugo, valovi su prebacivali preko zidina, pojavile su se pijavice na moru, a izmjeren je i najveći val u povijesti mjerenja od skoro 11 m. Ovo je izgledalo kao u nekom science fiction filmu, nevjerojatni prizori snage majke prirode koja se strašno ljuti i uništava sve pred sobom. Priroda nam šalje upozorenja, a na nama je da ih ozbiljno shvatimo. Možda sam meteoropat, ali na mene sve to jako djeluje. Ne volim vremenske nepogode pogotovo ne one ekstremne, a takvih je sve više zadnjih godina.

Završila je turistička sezona i to ne samo službeno već se osjeti i vidi u svim segmentima života u Gradu, od prometa do praznih restorana. Tako svake godine, oko 1. studenoga prestanu mnogobrojne avionske linije prema različitim destinacijama i umjesto 100 letova dnevno, imamo ih 20-ak.

Grad polako tone u smiraj i zasluženi odmor, počinje disati punim plućima. Ulice, onako polupuste postaju nevjerovatno lijepe, kamen poprima neku drugu boju, vibracije se potpuno smanjuju, odjeci su sve tiši, otvaraju se mnoge vizure koje ljeti ne možeš vidjeti i možeš upijati kroz sve pore tijela i duše, tu bogatu povijest i besmrtnu ljepotu. Sada je Grad samo naš! Barem do ožujka dok ne krene nova sezona.

Ovo je idealno doba za posjetiti Dubrovnik, nema gužve, nema čekanja u redovima, promet je normalan, cijene su niže, i uživanje je zagarantirano.

Dubrovčani vole ovaj dio godine kada mogu nesmetano hodati svojim gradom, sresti poznate ljude i čuti onaj naš poznati pozdrav: “Đe si? Kenova?”. Susreti na Stradunu se događaju spontano kao u dobra stara vremena i nerijetko završavaju druženjem u nekim od mnogobrojnih kafića ili restorana.

Počelo je i kićenje Grada, i bliži se adventsko doba. Volim te male kućice koje se privremeno postave na Stradunu i na Gundulićevoj poljani, volim Zimski festival i mnogobrojne koncerte i događanja, apsolutno volim taj ugođaj blagdana kada je svugdje žamor, cika, vika i veselje, mirisi kobasica i prikli.

U Dubrovniku rijetko imamo snijeg, pa pravimo umjetni kako bi što bolje dočarali taj zimski ugođaj. A Grad u to doba je čaroban! Čaroban je uvijek, ali u vrijeme adventa posebno odiše ljubavlju, skladom i mirom, a to je ono što nam najviše treba.

All we need is love!

 

Darija Mikulandra Žanetić

www.midsummer-scene.com

https://www.facebook.com/darijamikulandra

https://www.instagram.com/babyblue55/?hl=hr

 

Kategorije : Putopisci
Oznake :