AMSTERDAM – BY NIGHT

000001 05/07/2022 No Comments

AMSTERDAM – BY  NIGHT

Volim slikati gradove, njihovu arhitektonsku vizuru, igru svijetla i sjene dugačkih ulica, odsjaje pročelja raskošnih gradjevina na glatkoj površini vode. Negdje je ona dio velikog mora, negdje liman velike rijeke, a u Amsterdamu je to splet kanala koji ga presjecaju te u kombinaciji s bezbroj mostova, čine bajkovite kadrove koji samo čekaju da ih netko otkrije te posredstvom kamere pohrani u kolektivno sjećanje na facebooku ili nekoj drugoj društvenoj mreži.

Naravno, Amsterdam fotogeničnim čini i dnevna vreva turističke meke, bezbrojni ulični performansi, izložbe na otvorenim trgovima, otvoreni muzeji i galerije, restorani, malene trgovine s antikvitetima, a naročito, mladima, zanimljivi coffee shopovi i javni bordeli. Sve je to, bar do ove nesretne korone, na dnevnoj bazi, bilo ovjekovječeno tisućama fotografija koje se zahvaljujući internetu, digitalnim kamerama i smartfonu prelijevaju kroz virtualnu stvarnost, postaju dostupne miljunima širom zemaljske kugle.

Meni, koji sam svoju fotografsku karijeru gradio kroz medije i svjetske news fotoagencije, šetnje Amstedamskim ulicama otkrivale su već vidjene vizure, naročito one dnevne razglednice tipa ‘pozdrav iz…’ ili one iz novinskih vijesti i magazinskih reportaža. Nije moguće snimiti istu fotografiju dva puta pa me ništa ne spriječava da i ja okinem te kadrove. Kasnije ih bar mogu uspoređivati sa već viđenim. Nekad ti se svijetlo poklopi i dogodi se čudo zahvaljujući činjenici da si na pravom mjestu u pravo vrijeme i imaš razglednicu koja više nije in, krasnu fotografiju za internetski natječaj. Ako si profesionalac i od toga živiš naći ćeš već kanal da je negdje objaviš i osiguraš neki dohodak, ako ništa od toga, ostaje trajno u arhivi a i to nešto vrijedi. Takvo je tržište.

No, Amsterdam je i noć, umjetno svijetlo iz bezbroj izvora javne rasvjete, automobila i desetina turističkih plovila u uskim kanalima ili pak onim velikim i ako ti se “potrefi” da si u njemu u vrijeme festivala svijetla, onda ti ne preostaje ništa do uzeti tripod i ozbiljnu kameru. Birati one već viđene dnevne motive sada u novom, zadanom svijetlu koje stvara drukčije sjene ulica, a odrazi na vodi dobiju onaj patinasti sjaj noći.

Kolori su nepredvidljivi, statične linije oštre, a pokretna svijetla razmazana u neponovljivim putanjama. Duga ekspozicija je zakon i unutar nje je bezbroj mogućnosti, sve ovisi o tebi, ništa program, prioritet ovaj ili onaj.

Manual i izbor je na tebi. Ja uvijek biram 30 sekundi, ostalo se složi samo po sebi.

Uostalom pogledajte slike.

Ova gore, priča o fotografiji i profesiji, uvod je u ovaj blog s temom Amsterdam by night u kojem bih vam htio pokazati moje radove namjenjene produkciji u velikim print formatima (70 x 50 cm pa na više), namjenjenim turističkim i ugostiteljskim objektima, uredima, javnim i ostalim ustanovama, do dnevnih boravaka svih onih koji vole lijepe slike. Slike velim namjerno jer fotografije to i postaju kad ih netko objesi na zid.

 

Nikola Šolić

www.nikolasolic.com

www.facebook.com/nikola.solic.9