ANTIBIOTICI

000001 19/02/2021 No Comments

ANTIBIOTICI

Kao i u svakom drugom poslu, tako i u stomatologiji, nekad moramo pribjeći nekim stvarima koje baš ne volimo. Tako bi mi zubari najradije željeli da se pacijent pojavi u ordinaciji prije nego je nužno ordinirati antibiotik. Naravno učinimo prvo sve što je moguće da pacijenta prestane boliti, ali ima situacija kada to ne možemo izbjeći. Dobro je da ih imamo jer su u tim slučajevima vrlo djelotvorni.

informationcroatia

Antibiotici su lijekovi koji se koriste za liječenje infekcija uzrokovanih bakterijama. Danas svjedočimo prečestoj upotrebi antibiotika, čak i u onim slučajevima kad njihova primjena uopće nije potrebna. To dovodi do rezistencije bakterija, to jest njihove otpornosti. Stoga je potrebno ordinirati antibiotike onda kad su zaista potrebni, odnosno samo onda kada je obrana domaćina nedostatna za svladavanje postojeće infekcije.

Antibiotike dijelimo u dvije skupine, bakteriostatske i baktericidne.

Najčešći antibiotici koji se pripisuju u stomatologiji jesu penicilinski antibiotici, u slučaju alergije na penicilin prepisuje se klindamicin. Također se često ordinira i metronidazol u području endodoncije.

Indikacije za primjenu antibiotika su širenje infekcije kroz meka tkiva, kod upale umnjaka, kao profilaksa kod pacijenta kojima je potrebna, kod bakterija prisutnih u kanalu zuba, kad mehanička instrumentacija nije dovoljna…

Iz anamneze je važno saznati alergije pacijenata.

 

Inga Vučković dr. med. dent.

https://www.stomatologija-vuckovic.hr