APIKOTOMIJA

000001 02/10/2021 No Comments

APIKOTOMIJA

Možda ste se našli u situaciji da vam je liječnik rekao da je vaš zub u jako lošem stanju, da je sve već napravljeno što se može. Zub je imao veliki karijes, liječen je, punjen i saniran. Međutim, nakon nekoliko godina boli i slikanjem se ustanovljuje da ima proces na vrhu korijena, da liječenje nije uspjelo. Vi se pripremate za strahotu vađenja zuba!

Nemojte očajavati, imamo još jednu šansu za spas. Zove se APIKOTOMIJA.

Apikotomija je kirurški zahvat u kojemu se odstranjuje vršak korijena zuba zajedno s granulacijskim tkivom na endodontski/očišćen i hermetički zatvoren kanal zubnog korjena/ liječenom zubu.

informationcroatia

U onom slučaju kad endodontska terapija nije dala željeni rezultat, kada na kruni zuba imamo krunicu (samu ili zajedno s nadogradnjom u kanalu), a ne želimo je dirati (ili ne možemo, što je slučaj s cementiranom nadogradnjom u korijenskom kanalu) tada nam kao opcija ostaje apikotomija.

Apikotomija je zapravo posljednji pokušaj spašavanja zuba prije njegovog vađenja.

Da bi se apikotomija uspješno obavila, zub mora biti dovoljno čvrst u kosti, jer će se već sa uklanjanjem dijela korijena oslabiti njegova statika. Ako je zub pomičan, a granulacijski proces prevelik i već je previše uništio kost, tad se odlučujemo na vađenje zuba i apikotomiju nije moguće napraviti. Kao opcija nadoknade zuba u tom slučaju je most ili implantat.

Sam postupak apikotomije sastoji se od, prethodno napravljene RTG snimke, lokalne anestezije, zatim kirururškog pristupa kroz kost do vrška korijena, kojeg uklanjamo zajedno s granulacijskim tkivom. Nakon čega se zabrtvi vrh korijena jednim od materijala (prije su se često koristili amalgami, a danas materijali na bazi MTA) i zašije ranu.

Često se krivo misli da se apikotomija samo može napraviti na jednokorijenskom zubu, ali moguće ju je napraviti i na višekorijenskima.

Na taj način spašavamo zub, koji može još dugo koristiti, samo ako je dobra indikacija.

 

Inga Vučković dr. med. dent.

https://www.stomatologija-vuckovic.hr