APLAUZ NA ZATVORENOJ SCENI

000001 30/07/2019 No Comments

APLAUZ NA ZATVORENOJ SCENI

Kazališne predstave i nogometne utakmice, dvije stvari koje najviše volim, kako sam to već i prije pisao, bile su među prvima žrtvovane u borbi protiv korone. Po svemu sudeći bit će i jedne od zadnjih koje ćemo ponovno moći posjećivati. Realno, mala je to žrtva u odnosu na to kakva nas je još gora nevolja mogla zadesiti. A kada budemo jednom ponovno mogli guštati pod reflektorima kazališta i stadiona, kako će to izgledati, s obzirom na izvjesno trajniju međusobnu distancu? Stadioni su, barem kod nas u blagoj prednosti jer su na otvorenom i prilično prostrani, a ruku na srce mnogo više gledatelja u domaćoj ligi i nije bilo, nego što bi ih smjelo biti po novim pravilima distanciranja.

Kazališta su pak puno manjeg kapaciteta, pa bi eventualne nove mjere mogle značiti da predstave nebi moglo gledati više od desetak ljudi. Tako bi vrlo često imali situaciju da je više glumaca na sceni, nego gledatelja u publici. Čudno bi to doista bilo. Nadalje, nedavno prije početka ove pandemije strogo je bilo zabranjeno navijačima bilo kakvo maskiranje i prekrivanje lica, a sve u svrhu borbe protiv huliganizma i uvođenja reda na tribinama. Sada bi mogli imati situaciju da će na prekršajnim i kaznenim sudovima završavati upravo oni koji će biti bez maske i rukavica. No dobro, možda će se vlasti tada moći više posvetiti uvođenju reda po upravama nogometnih klubova.

Isto tako kašljanje u publici za vrijeme trajanja neke predstave, moglo bi konačno biti strogo zabranjeno, a glumci bi mogli zaboraviti na svoje čuveno pljuckanje tri puta prije izlaska na scenu.
No ipak, egzistirat ćemo mi već nekako u tim zbunjujućim i do sad neviđenim situacijama. Živ čovjek se na sve privikne. Zamislite samo da je ovo sve tek malo gore od najlošije predstave ili nogometne utakmice koju ste odgledali. A stresnije ionako ne može biti od četvrtfinala 2008. s Turskom, ili pak bilo koje dodijele nagrada hrvatskog glumišta. Zato glavu gore, pobijedit ćemo koronu, makar svatko na svom balkonu!

 

Hrvoje Kečkeš

Kategorije : Gluma
Oznake :