Australia / Great Ocean Road

000001 10/01/2019 No Comments

Australia / Great Ocean Road

Naša australska pustolovina nastavila se putovanjem autom iz Melbournea prema Apollo Bayu, cestom naziva Great Ocean Road koji je jedna od najvećih turističkih atrakcija u Australiji. Cesta uistinu zaslužuje takav naziv jer se proteže gotovo 250 kilometara duž jugoistočnog ruba kontinenta, s pogledom na nepregledni Južni ocean i kilometarske pješčane plaže. Jedna je od najživopisnijih cesta na svijetu!

Mjesta i gradići uz Great Ocean Road popularna su ljetna destinacija mnogih australaca, a glavna je atrakcija surfanje. No neka vas ne zavara “južni” ocean – ovdje južnije znači hladnije i bliže Antarktici! U Australiji je sve “obrnuto”, pa je tako tropska zona smještena na sjeveru kontinenta, a ovdje na jugu vlada umjerenija klima. Temperatura oceana kroz cijelu godinu varira od 13-19 stupnjeva celzijusa, tako da su surferi uglavnom u odijelima.

Putem do Apollo Baya smo vidjeli klokane! Spazili smo ih 10-tak kako prelaze livadu u blizini ceste, ali to je bilo tek na tren i nažalost nismo ih uspjeli fotografirati. Kakve su to veličanstvene životinje! Ostali smo doslovno bez teksta – mogu samo zamisliti kako su opčinjeni i začuđeni bili europljani kada su prvi put stupili na novi kontinent. Sve je drugačije – jata papiga lete slobodno, otprilike su kao naši golubovi. Drveće i biljke su nama potpuno nepoznati, pa još i klokani! No mi smo požurili da stignemo u Apollo Bay prije mraka jer nije preporučljivo voziti noću zbog mogućnosti sudara – tada naime mnoge noćne životinje izlaze na cestu, od kojih je najkrupniji wombat. U Apollo Bayu smo večer proveli u lokalnom pubu, gdje smo uz živu muziku ostali do ranih jutarnjih sati. Te fotke nisu za objavu, ha, ha….

Još jedna zanimljivost – u Australiji nema posluge u barovima i pubovima na način kako je nama uobičajeno. Očekuje se da dođete na šank, naručite svoju hranu i piće i odmah platite. Dobit ćete broj koji nosite za stol i po kojem će vas konobar naći i donjeti vam vašu narudžbu. Za sve dodatne narudžbe morate opet prošetati do šanka…Ako je na okupu društvo, normalno je da svatko plaća svoju hranu i piće.

Nakon buđenja i jutarnje kave morali smo detaljno pospremiti apartman prije odjave, jer to je uobičajena praksa ovdje! OK nismo baš ribali kadu, ali morali smo oprati, obrisati i složiti svo suđe, izbaciti smeće, namjestiti jastuke, složiti stolice, staviti nove vreće za smeće u koševe, skupiti sve ručnike….tako da čistačica kad dođe samo promijeni posteljinu i usisa tepihe. Ukoliko to ne napravite naplate vam punu cijenu čišćenja, koja nije mala. Kako god, to nam je bilo dobro razgibavanje nakon kojeg smo napokon mogli krenuti ka najvećoj turističkoj atrakciji na ovoj cesti – išli smo posjetiti 12 apostola. Na putu do apostola stajemo pogledati jedan od najstarijih svjetionika u Australiji, Cape Otway Lighthouse. Svjetionik je super, a kućica za svetioničara je u potpunosti očuvana i mogao sam si točno dočarati kako je bilo živjeti tu prije 100 godina. Mislim da je bilo poprilično samotno tada, a danas bi to bila idealna destinacija za malo mira i tišine (kada bi se maknuli turisti). Svjetionik se danas koristi kao točka za promatranje sezonske migracije kitova. Šteta što to nismo vidjeli!

Dvanaest apostola, wow! Taj pogled treba doživjeti. Apostoli su stupovi vapnenca nastali erozijom i u početku ih je navodno bilo 12 (neki tvrde da ih nikada nije bilo baš 12), da bi ih ostalo samo osam, ali im je bez obzira na to ime ostalo. More ih je postepeno stvorilo da bi ih sada polako ali sigurno uništavalo. Zadnji apostol je srušen 2005.

U podnožju jednog klifa uočio sam mladence na foto sessionu. Nadam se da im se naporni silazak isplatio.

Slijedeća postaja: Sydney….. stay tuned!

Alan

http://www.alangrubelic.com/

https://www.instagram.com/alan.grubelic/?hl=hr

https://www.facebook.com/gruby02dec

Kategorije : Foto Putopisci
Oznake :