BARMEN – VRIJEDNOST ZA NOVAC

000001 20/07/2019 No Comments

BARMEN – VRIJEDNOST ZA NOVAC

Dragi čitatelji, sigurno ste barem jednom u životu pomislili kakav je to posao raditi kao barmen? Koliko uspješan barmen može zaraditi od svog posla i može li se živjeti od tog posla? E pa, dragi moji to je iznimno interesantan posao gdje ste uvijek čisti i uredni, okružen lijepim gostima, atmosfera u baru je fenomenalna, glazba i ambijent su uvijek vrhunski. Sve su to stvari koje najprije primjećujemo, ako nam svi ovi nabrojani elementi nešto znače i posvećujemo im pažnju. Kako uopće doći do toga? Kako postati dio ekipe?

Kroz ta pitanja ću vas danas voditi i savjetima usmjeriti kako to postići.

Znate li da barmen u Las Vegas-u ima startnu plaću 1 000 dolara, a zarađuje mjesečno i do 12 000 dolara? To vam govorim iz prve ruke jer sam bio tamo i radio, Hotel Cezar Palace, Shadow Bar. Znam da je sada ljestvica visoko podignuta. Želim vas kroz moj blog motivirati i iskreno reći da je to moguće i da možete uživati radeći posao barmena i naravno dobro zarađivati. I da se ispravim, kada pišem barmen pritom mislim na žene i muškarce odnosno, sve one koji rade taj posao, bez diskriminacije.

Kako uopće krenuti, isplati li se prekvalificirati? Prvi savjet koji dajem svojim učenicima, a i vama dragi čitatelji, je da imate jasan stav i želju da to doista želite raditi. Ljubav prema zvanju, ljubav prema novcu, ljubav prema avanturi, ljubav prema izazovu ili ljubav prema učenju i stjecanju vještina, to možemo i nazvati porivom, žudnjom i strašću. Sve što sam nabrojao je točno. Mi se svi razlikujemo i različito vrednujemo iste stvari, ali vas molim da budete svoji, ne kopirajte nikoga, učite od svih.

Također, preporučujem vam, zaposlite se  u nekom baru ako možete, otiđete u London ili Berlin, a sada su Atena i Lisabon također nove ‘cool’ destinacije. Za početak predlažem vam, zaposlite se kao perač ili poslužitelj ili ‘barback’ i upišete paralelno školu za koktel majstora. U Londonu postoji škola EBS (European Bartender School) i vodi je izvrstan tim ljudi, a za posao potražite barove koji u ponudi imaju koktele. To sve možete ‘uguglati’ odnosno, potražiti na internetu. Upišete pojam ‘bartender course’ i izbaciti će vam prijedloge za svaki grad, a isto tako i za posao ‘uguglajte cocktail bar’.

Trebati početi od nekuda, a ako se odlučite i ovaj tekst vas je inspirirao i motivirao, slobodno me kontaktirajte i pitajte za savjet o izboru bara ili škole. Naravno, ne trebate ići opet tako daleko, jer u Hrvatskoj škola MixyFlair Style dati će vam odličnu bazu znanja i vještina, ali svakako preporučam da se educirate.

Kako dalje? Postanite timski igrač. Počnite s ekipom s posla izlaziti zajedno van ili na utakmicu, koncert ili druženje kroz sport. To će vas ojačati kako bi bili kolegijalniji, a to je vrlo bitno za cilj koji smo postavili na samom početku teksta. I da ne zaboravim, ne manje bitnu stvar, budite uporni.

Upornost je vrlina koju stječete svakim danom radeći na sebi i promišljajući u kojem smjeru se želite razviti bez obzira na poteškoće, a ima ih, vjerujete mi.

Ispričat ću vam kratku priču što se meni dogodilo na početku karijere. Došao sam u Las Vegas na poziv tadašnjeg menadžera Francesca Leonia, bio sam na glasu kao jedan od najboljih mladih (junior) barmena Ex-YU. Bez obzira na vještine (Flair) koje sam imao, postavili su me da radim u jednom niže razrednom baru i dali zadatak da skupljam čaše. To sam radio skoro mjesec dana, dok me Francesco nije pozvao u svoj ured i objasnio mi kako  nisam za ovaj posao dobar kandidat i kako bi bilo najbolje da se vratim. Stao sam i gledao ga sav u čudu, pa zašto pitao sam? On kaže: “Dragi kolega vi skupljate čaše kao kondor (tipična ptica u Nevadi i USA), držite ih za rub prstima, a to se ne smije raditi.” Na to sam mu odgovorio: ” Ali, bilo je pet sati ujutro i nije bilo gostiju.” Na to će Francesco rezolutno:” Kolega, navika je gadna stvar. Ako imate naviku čašu držati za rub, na mjestu gdje se pije, u našem glavnom baru će nas svaki drugi gost tužiti i žaliti se na nehigijenu. Dati ću vam još jednu šansu.” Poslao me prati i čistiti pepeljare još mjesec dana. Uglavnom da ne duljim, nakon što sam prošao tu katarzu i dobio napokon knjige za učenje o destilatima i mogao vježbati s bocama počeo sa raditi u Shadow baru, točno za 187 dana ili 6 mjeseci pripravničkog staža. Evo toliko je trebalo najboljem mladom barmenu iz Hrvatske, a tu titulu sam osvojio 1989 u Ex-Yu, kako bi započeo raditi u prestižnom baru.

Naravno, posao barmena ne mora započeti težim putem, ali se može naići na poteškoće.

U sljedećem blogu pisati ću vam i dati savjete kako se kontrolirati u ponašanju i piću.

Do tada, u zdravlje!

 

Vjenceslav Madić Kishoni

www.mixyflairstyle.com.hr

Oznake :