BENIGNA HIPERPLAZIJA PROSTATE

000001 05/02/2020 No Comments

BENIGNA HIPERPLAZIJA PROSTATE

Prostata se nalazi između rektuma i simfize zdjelice, a kroz njezinu sredinu prolazi uretra i vrat mokraćnog mjehura. Prostata je spolna žlijezda koja luči prostatičnu tekućinu koja je odgovorna za povećanje volumena ejakulata i transport sperme.

Benigna hiperplazija prostate je povećanje prostate pod utjecajem muškog spolnog hormona testosterona. Veliki postotak pasa obolijeva u dobi od 6 godina, čak 80%, dok se do 9. godine života ta brojka penje i do 95%.

informationcroatia

Od kliničkih simptoma koji su prisutni kod ovog stanja bolesti najčešće se ističe tenezam odnosno bolno, grčevito napinjanje prilikom defekacije ili pražnjenja mokraćnog mjehura, konstipacija, kod koje imamo rijetke, tvrde i suhe stolice uz otežano pražnjenje crijeva, hematurija odnosno pojava krvi u urinu te posljedična krvarenja.

 

Sumnja na bolest se postavlja na temelju rentgenološke, ultrazvučne pretrage te kvalitetnog i temeljitog kliničkog pregleda.

Razlikovanje benigne hiperplazije od malignih (na primjer adenokarcinom) se jedino može dokazati biopsijom povećanog tkiva, u ovom slučaju prostate te patohistološkom pretragom.

Kastracija je u svakom slučaju najbolja metoda izbora liječenja ovog problema jer na taj način uklanjamo glavni uzrok, a to je testosteron te posljedično smanjujemo volumen prostate.

 

Tim specijalističkih veterinarskih ambulanti Marković

www.markovic.hr