BOTOX ILI BOTULINUM TOKSIN?

000001 18/01/2019 No Comments

BOTOX ILI BOTULINUM TOKSIN?

Nerijetko se zna dogoditi da me klijenti na konzultacijama pitaju što je bolje – Botox ili Botulinum toksin? Koji ima jači i dugotrajniji učinak? Koji ima manje komplikacija, a bolje rezultate?

Za sve vas koji ste u dilemi, evo kratkog i jasnog odgovora.

Botulinum toksin je ime proteina koji ubrizgavamo kada želimo smanjiti vidljivost bora. Da budem još preciznija, kada želimo smanjiti vidljivost dinamičkih bora, bora koje su nastale mimikom lica uzrokovane kontrakcijama mišića. Botulinum toksin djeluje tako da modulira prijenos živčanog signala sa živca na mišić, zbog čega dolazi do opuštanja mišića lica i smanjenja vidljivosti bora na licu.

Na tržištu postoji više tvrtki koje se bave proizvodnjom Botulinum toksina, te je svaka od njih registrirala svoj proizvod pod drukčijim imenom. Pa tako imamo Botox, Vistabel, Xeomin, BoCouture, Dysport, te brojne druge.  Botox je dakle registrirano ime za Botulinum toksin.

Izvor: https://purebeautyinjectables.com/products/anti-wrinkle-injectables/

Naravno, uloga Botulinum toksina je puno veća, ne koristi se samo u estetici za bore. Koristi se i za tretiranje prekomjernog znojenja, blefarospazma i migrena. Zatim kod urinarne inkontinencije, analnih fisura i distonija… Ovo su samo neke od indikacija. Njihov popis raste iz dana u dana, govoreći u prilog raspostranjenosti upotrebe Botulinum toksina.

Ono što će vam biti interesantan podatak je to da prema istraživanjima Američkog društva za estetsku plastičnu kirurgiju, tretmani sa Botulinum toksinom, već nekoliko godina, čvrsto drže prvo mjesto kada govorimo o estetskim tretmanima. I da prije nego što se počeo koristiti u estetici, već se koristio u nekoliko drugih grana medicine. Znate li da se on koristi i kod spazma mišića?

Dakle, da malo zakompliciram priču, Botox je Botulinum toksin, ali Botulinum toksin ne mora biti Botox. A što ćete odabrati sljedeći put? To ovisi o vama i vašem liječniku ili doktoru dentalne medicine koji je educiran za primjenu istog.

 

Irijana Rajković dr.med, specijalist plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije

www.dr-rajkovic.hr

 

Oznake :