BREAK A LEG

000001 08/01/2019 No Comments

BREAK A LEG

Proteklog mjeseca sam vam pisala o festivalu Midsummer Scene kojeg smo hvala Bogu uspješno završili nakon brojnih iznenadnih problema na koje smo naišli. Da mi je netko rekao prije mjesec dana da će se dogoditi sve što se dogodilo, ne bih mu vjerovala. Kad čovjek misli da većinu stvari zna ili može predvidjeti, zbog prethodnog iskustva, život krene u neočekivanom smjeru i shvatimo koliko smo maleni i u stvari tako malo znamo i da uvijek postoje stvari koje ni u najluđim snovima ne možete predvidjeti.

Bilo je to premijerne večeri, dan poslije prvog dana ljeta. Cijeli kreativni tim Midsummer Scene festivala i britanski glumački ansambl koji je imao probe proteklih tjedana živjeli su za tu večer kad nam na Lovrjenac dolaze počasni uzvanici i mediji i kada će svi vidjeti sve ono za što smo se dugo trudili i naporno vježbali. Romeo & Juliet, premda tragedija ipak najpoznatija ljubavna priča svih vremena, nam se svima uvukla pod kožu i zaista smo s nestrpljenjem očekivali publiku koja će to nagraditi pljeskom. Nismo uopće slutili da nas doslovno čeka tragedija. Pred nama je bila prva izvedba, a čekalo nas je još 13 predstava do kraja festivala.

Brojni prijatelji i poznanici, te poslovni partneri su nam poslali taj dan poruke podrške za sretnu i uspješnu premijeru, uz parolu „Break a leg“, kako se to i inače kaže pred premijeru.

Sve je počelo kako treba, prepuno gledalište na Lovrjencu, predivna ljetna noć i adrenalin na najjače. Polako nas je opila atmosfera na pozornici i prošlo je skoro sat vremena od početka, te je trebala biti još jedna scena nakon koje ide pauza. To je scena u kojoj je ubijen Tibald, Julijin rođak. U tom trenutku, Julijini roditelji dolaze na scenu i Lady Capulet plače nad sudbinom svoga nećaka.

Ništa nije izgledalo ni trenutka sumnjivo jer Lady Capulet je plakala iako malo jače nego na probama. Ali premijera je pa glumce ponekad i ponese pa proglume još više… Ali Lady Capulet je počela jecati i shvatili smo da nešto nije u redu. Ona je naime ulazeći na scenu, malo se poskliznula i nitko nije ni slutio da njezin plač i poza u kojoj sjedi na podu i oplakuje rođaka je ustvari uganuće gležnja. Tražili smo doktora u publici, a publika je mislila da je nekome od publike pozlilo. Tada smo morali prekinuti predstavu, jer je gležanj bio okrenut i glumicu nismo smjeli micati do dolaska hitne pomoći.

Prekinuli smo predstavu pred zapanjenim mnogobrojnim gledateljima i ostatak noći proveli u bolnici. Obistinile su se najgore slutnje, gležanj je slomljen i naša Lady Capulet mora na operaciju. Ništa od glume u narednom periodu! Kako otkazati cijeli festival i baciti u vjetar višemjesečni trud i rad cijelog tima?! Cijelu noć smo planirali novu strategiju i iznalazili rješenja, te uspjeli naći glumicu u Londonu koja je stigla kroz 24 sata u Dubrovnik, učeći ulogu u avionu. Festival je spašen, nova Lady Capulet se izvrsno snašla, a stara se dobro oporavlja. Bilo je prilično stresno, zahtjevno i izazovno, al ovacije publike na kraju svake od 13 izvedbi, dokaz je da smo uspjeli-publika voli našeg Romea & Juliju. Već mi fale svi glumci, suradnici i umjetnici i ovaj pogled s tvrđave Lovrjenac od kojeg zastaje dah.. Jedva čekam sljedeću godinu!

I zato nikad više ne želim da mi itko kaže “Break a leg”, da se to uistinu ne bi dogodilo kao ovaj put!

Adio vam!

 

Darija Mikulandra Žanetić

www.midsummer-scene.com

https://www.facebook.com/darijamikulandra

https://www.instagram.com/babyblue55/?hl=hr

 

Kategorije : Gluma Putopisci
Oznake :