ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

000001 09/08/2019 No Comments

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

Dragi moji svi znamo kako smo već pričali o svemu vezano za zube, ali moji pacijenti su uvijek puni pitanja.
Zato sam odlučila napraviti odgovore na najčešće postavljana pitanja. Eto ovdje možete pročitati odgovore, a ako imate pitanja, bilo bi divno da nam ih napišete. Bit će svima lakše.

1. Koja pasta i četkica su najbolje za mene?

Pravilno održavanje higijene usne šupljine neophodno je za zdravlje. U tome najveću ulogu ima pacijent sam, a četkice i paste su samo pomoćno sredstvo. Preporučujemo korištenje mekane zubne četkice koja ima isključivo vlakna (dlačice) što gušće raspoređene, a paste mijenjajte ovisno o željama i potrebama. Na tržištu postoje medicinske i nemedicinske paste, one sa većom ili manjom abrazivnošću, za izbjeljivanje i slično. Također, za potpunu oralnu higijenu koristite zubni konac i interdentalne četkice te tuš za usta ukoliko imate specifične potrebe za njim.
Za malu djecu do treće godine života, preporučaju se paste sa smanjenim udjelom fluora, zbog toga što djeca u toj dobi često gutaju pastu. Također se preporučuje da roditelji do sedme godine života djetetu peru zube ili ga kontroliraju nakon što ih dijete samo opere, jer često ostane dosta mjesta koja nisu očišćena. Preporučuje se korištenje ručnih četkica, ne električnih, kako bi djeca razvijala motoričke vještine.

2. Zašto mi zubno meso krvari?

Krvarenje zubnog mesa prilikom četkanja znak je upale. Upala se razvija zbog zubnih naslaga, zubnog plaka i kamenca koji duže vrijeme stoje na zubnim površinama uslijed nedovoljne oralne higijene. Upala zubnog mesa – gingivitis, ako se ne izliječi može prijeći u kronični oblik – parodontitis, koji zahtjeva dugotrajnije liječenje te ukoliko se ne liječi dovodi do gubitka zubi.

3. Boli me zub na slatko/hladno/kad zagrizem…

Bolovi zuba mogu biti različitog intenziteta i kvalitete. Bolovi prilikom konzumacije slatke hrane, nedvojbeni su znak karijesa. Oštri bolovi, pulsirajući ili podmukli i tupi znak su upale živca. Mogu se javiti na tople ili hladne podražaje ili na pritisak, to jest zagriz.

4. Koliko često moram ići kod stomatologa?

Preporučamo kontrolni pregled svakih 6 mjeseci. Potrošit ćete svega nekoliko minuta, a ukoliko postoji nešto što zahtijeva terapiju, uočit ćemo to na vrijeme te adekvatno zbrinuti, prije nego osjetite bolove.

5. Je li izbjeljivanje štetno za moje zube?

Nije. Zubi se mogu posvijetliti na više načina, a mi preferiramo laserom. Kombinacija gela vodikovog peroksida i laserskih zraka, brzo i lako te bezbolno posvjetljuje vaše zube za samo pola sata, čak do 4 nijanse. Izbjeljivanje zuba se ne preporuča ako imate nesanirane karijese, velike ispune s lošim rubovima, ogoljene zubne vratove i abradirane zube, jer bi mogli osjećati bolove i neko vrijeme nakon tretmana bi mogli patiti od preosjetljivosti.

6. Želim promijeniti oblik/boju zuba, a ne želim da ih moj stomatolog brusi…

Riješene za takve situacije su keramičke ili kompozitne ljuskice. Kompozitne ljuskice možete dobiti odmah, izmodeliraju se direktno na vašim zubima, poput ispuna. Za keramičke ljuskice je postupak malo duži, ali kvalitetniji. Uključuje rad dentalnog laboratorija. Keramičke ljuskice pružaju veće mogućnosti u korekciji boja i veću estetiku od kompozitnih.

7. Kada treba dovesti dijete na prvi pregled?

Idealno bi bilo negdje u trećoj godini života. Dijetetu su tada već iznikli svi mliječni zubi i možemo obaviti pregled. S obzirom da su djeca u toj dobi još malena i često se boje nepoznatih ljudi, dobro ih je dovesti na upoznavanje kako bi se opustili u ordinaciji, upoznali sa stomatologom i instrumantarijem. Kako bi dijete izraslo u zdravu, samostalnu osobu koja brine o svom oralnom zdravlju i zadovoljnog i sretnog pacijenta, potrebno je puno strpljenja i nježnog rada.

8. Treba li popravljati mliječne zube?

Apsolutno. Zdravi mliječni zubi su osnova za zdrave trajne zube i sretnog pacijenta. Zdravi mliječni zubi, poštedjeti će dijete boli i neugodnih i strašnih odlazaka zubaru, prisilnih liječenja te trauma koje iz toga proizlaze. Zdravi mliječni zubi također omogućuju pravilan razvitak čeljusti, koje se pripremaju za erupciju trajnih zuba. Ukoliko se mliječni zubi izgube prerano, vrlo je vjerojatno da će dijete u adolescenciji trebati ortodontsku terapiju.

9. Što je to pečaćenje zuba?

Pečaćenje zuba je izrada preventivnog ispuna na novoizniklim mliječnim i trajnim zubima. Ispuni se postavljaju bez brušenja i služe kako bi se ispunile brazde (fisure) na griznim plohama zuba, kako bi se hrana manje zadržavala i kako bi dijete lakše održavalo higijenu.

10. Tko je kandidat za ugradnju implantata?

Svaka zdrava osoba starosti iznad 18 godina može biti kandidat za ugradnju implantata ukoliko postoji potreba za njim. O ugradnji implantata odlučujete vi u suradnji s nama, nakon detaljnog pregleda i analize RTG snimki. Implantatima se danas može nadomjestiti gotovo sve. Od nedostatka jednog zuba, pa do svih zuba u obje čeljusti. Pacijenti kojim se ne preporuča ugradnja implantata su svi koji boluju od nekih sistemskih bolesti, na primjer dijabetesa ili su srčani bolesnici, i tako dalje te im bolest nije potpuno pod kontrolom. Svaka osoba je jedinstvena i svakome pristupamo na njemu najoptimalniji način. Ukoliko imate neku sistemsku bolest, a s terapijom je držite pod kontrolom, to nije kontraindikacija za implantat.

Do sljedećeg puta, trljajte i četkajte svoje zubiće i redovito idite kod stomatologa na kontrole.

 

Inga Vučković dr. med. dent.
https://www.stomatologija-vuckovic.hr

Oznake :