Čisti zubi – zdravi zubi

000001 13/01/2019 No Comments

Čisti zubi – zdravi zubi

Drago mi je da mogu malo proćaskati s vama, a tako ćemo i nešto novo naučiti. Svi mislimo da znamo sve o oralnoj higijeni, pa zaboga, 21. stoljeće je! No,  jako bi se prevarili kad bi zavirili u tuđa usta, a možda bi vas i vlastita dosta iznenadila.

Često mi dolaze pacijenti i kažu kako su upravo oprali zube, a ja u ustima imam što vidjeti – nikako nisam zadovoljna. I onda kreće priča…

„Koliko često perete zube?“

„Kada perete zube?

„Kako perete zube?“

„Koliko dugo?“ itd.

Dakle, po mom iskustvu 60% naše populacije ne zna pravilno oprati zube i ne zna što im sve treba kako bi u tome i uspjeli.

Pa, idemo redom!
Kao prvo….. Imate li dobru četkicu za zube?

Četkica ne smije biti prevelika da može obići sve zube, treba biti od  sintetičkih vlakana i  ne smije biti stara. Četkicu treba mijenjati svakih 2 mjeseca jer se i na njoj nakupljaju bakterije. Preporučljivo je prati zube nakon svakog obroka, ali obavezno ujutro i navečer.

Drugo…. Treba koristiti zubni konac, tamo gdje ne možemo očistiti četkicom. (između zuba)

Pokreti trebaju biti nježni i usmjereni gore/dolje.

Treće….znate li što su interdentalne četkice?

Ako između zuba imate veće prostore i zaostaje vam hrana u njima, interdentalna četkica je prava stvar za vas. Tim malim četkicama lako očistite te prostore laganim pomacima unutra/van.

Četvrto….. U slučaju da ih ni tako ne možete dobro očistiti trebat ćete nabaviti tušić za zube. To je super stvar! Kad upotrijebite tušić tek vidite da baš i niste dobro očistili svoje zube jer ste tek njime istjerali sve iz svih kutova.

Ako imate implantate i protetske radove ( krunice i mostove) onda vam je ta spravica neophodna u održavanju higijene. Higijena oko implantata je razlog za dugovječnost istog.

Vodice za ispiranje usta, a ima ih svih vrsta i boja, su super, ali nemojte pretjerivati.

Eh da, nisam vam rekla, zube treba prati 3 minute,kružnim pokretima. Probajte staviti štopericu, sigurno ćete se iznenaditi kako 3 minute mogu trajati beskonačno.

Eto, sad na posao! Trljam, trljam, sve se puši…, a ja vam želim ugodan dan, čiste zube i svjež dah;-)

Inga

https://www.stomatologija-vuckovic.hr

 

 

Oznake :