City break u Dubrovniku

000001 04/01/2019 No Comments

City break u Dubrovniku

Tako to dođe preko noći – iz kaputa u kratke rukave, nema više godišnjih doba, a umjesto proljeća, ljeta, jeseni i zime, godinu dijelimo na doba predsezone, sezone i podsezone. Predsezona se zaista zahuktala, osjeća se već gužva u prometu, a i na Stradunu.

Za razliku od prije mjesec, dva kada si na prste jedne ruke mogao nabrojati što je otvoreno u staroj gradskoj jezgri, sve se probudilo, vrata su otvorili mnogobrojni restorani, kafići i butige, a sladoled se liže kao da je srce ljeta. Počeo je voziti brod na Lokrum, a i brodovi za Elafite rade punom parom.

Ako ste samo jedan Ili dva dana u Dubrovniku predlažem sljedeće:

Zidine – iako je karta opet poskupjela vrijedi vidjeti jedan od najmonumentalnijih fortifikacijskih spomenika u Europi, a i doživjet ćete Grad iz druge perspektive. Ako mislite da će vam biti preteško hodati cijelim zidinama, možete obići samo dio jer postoje 3 ulaza na zidine.

Ovo je must see, jer ako nisi bio na zidinama nisi bio u Dubrovniku!

Žičara – vožnja traje svega 4 minute a na vrhu brda Srđ gdje je i Muzej domovinskog rata, čeka vas panoramski pogled od kojeg zastaje dah, pogled na parčev grad i okolicu od Cavtata preko Elafita sve do Mljeta. Predlažem kavu i kolač u restoranu na vrhu jer osjećaj ljepote i slobode na tom mjestu je neprocjenjiv.

Lokrum – otok o kojem postoje brojne legende, omiljen je među domaćima, a i turistima. Rezervat prirode, oaza zelenila i mira u koju svi rado bježimo ili u šetnju ili na kupanje ili pak skriti se u hladovinu od vrućine i uživati u flori i fauni i multimedijalnim izložbama Game Of Thrones i Rikard Lavljeg srca.

Elafiti – obavezno posjetiti Kalamotu (Koločep), Lopud i Šipan, te prekrasne otočiće koji imaju pješčane plaže, ljetnikovce, crkve, maslinike i pričaju ribarsku priču staru stoljećima.

Svakako posjetite neki od Dubrovačkih muzeja ili brojnih crkava, jednu od najstarijih ljekarni na svijetu – ljekarnu Male braće i naučite i u jednom danu ponešto o bogatoj povijesti Dubrovnika.

Kad se umorite od zidina i razgledavanja, sjednete na kavu „u prvi red partera“, kako ja to zovem od milja, po mogućnosti negdje na Stradunu i uživajte u ljepotama grada koji oduzima dah. Cijene su skuplje, ali sjedite ispred crkve Sv. Vlaha i gledate Zvonik, Sponzu, Orlanda i Stradun. Neprocjenjivo.

Svega par koraka dalje u ulicama postoje kafići gdje su cijene „normalne“ i gdje možete provesti dio dana s lokalnim ljudima.

Što se restorana tiče, nećemo sada izdvajati nikoga posebno, ovisno što želite jesti, ali brojni ugostitelji trude se iz godine u godinu raznim inovacijama unijeti živost u svoje menu-je. U moru kafića i restorana u Dubrovniku, sigurna sam, nećete ostati ni gladni ni žedni.

Uskoro počinje i kupanje, već oni najhrabriji kreću polako na plaže,  a mi ostali ćemo sigurno već ovih dana.

Adio Vam!

 

Darija

https://www.facebook.com/darijamikulandra

https://www.instagram.com/babyblue55/?hl=hr

Kategorije : Putopisci
Oznake :