DIJAGNOSTIKA U DENTALNOJ MEDICINI

000001 04/12/2020 No Comments

DIJAGNOSTIKA U DENTALNOJ MEDICINI

Nekad davno stomatolog je jako puno toga radio po onome što je vidio. Dakle vizualno i po svome iskustvu. Kod liječenja zuba vodili su se svojim i pacijentovim osjećajima i naravno svome iskustvu.
Danas je to nezamislivo. Za sve moramo imati dokaz. Kako zbog pacijenta, tako i zbog sebe, a i zbog sigurnosti za sve.

Zato danas postoje digitalne snimke, koje zrače znatno manje nego one prije i koristimo ih jako često kako bi vidjeli ono što običnim okom ne vidimo.

informationcroatia

Danas svaki pacijent koji ulazi u nekakav plan terapije, mora imati sliku kako bi započeli standardnu suradnju, odnosno liječenje. Za početak radimo:

Ortopantomogram

To je 2D snimak, koji prikazuje obje čeljusti sa svim pacijentovim zubima, kosti TMZ… Inicijalna je snimka koju stomatolog najčešće traži. Ako u planu imamo implantat, onda ćemo svakako zatražiti detaljniju snimku, a to je:

CBCT

3D snimka, pokazuje odnose između pojedinih anatomskih struktura te se najčešće koristi u oralnoj kirurgiji. Prilikom operacija, vađenja umnjaka ili ugradnje implantata. Prikazuje nam položaj zuba i njegov odnos prema živcima, susjednim zubima i tako dalje. Ako vas stomatolog želi snimiti nemojte se buniti, niti bojati, danas su zračenja svedena na minimum, a vi ćete biti zaštićeni od mogućih iznenađenja i kirurg će biti siguran u ono što smije napraviti.

Danas skoro svaka ordinacija ima mali rtg uređaj u ordinaciji, koji itekako može pomoći u svakodnevnoj praksi. Bilo da saznamo zašto nekoga nešto boli ili dali smo nešto dovoljno dobro napravili.

Male RTG snimke

Snimke su koje prikazuju pojedinačne zube, često se koriste kao inicijalne snimke prije endodontskog tretmana zuba, za detekciju aproksimalnih karijesa, provjeru punjenja korijenskih kanala.
U stomatologiji još koristimo:

LL I PA kraniogram

RTG snimke koje se koriste prije ortodontske terapije. Svako tko je nosio aparatić za ispravljanje zuba trebao je takvu sliku. Ona pomaže ortodontu da vidi stanje kosti, raspored zuba i nagib korjenova, da bi mogao napraviti dobru terapiju.

 

Inga Vučković dr. med. dent.

https://www.stomatologija-vuckovic.hr

Tečajevi dronova