Dijete za mršavljenje

000001 08/02/2019 No Comments

Dijete za mršavljenje

MrÅ¡avljenje je proces gubitka tjelesne mase kao posljedica manjeg dnevnog energetskog unosa od same potroÅ¡nje energije. Drugim riječima, ukoliko unosite manje hrane nego Å¡to je potrebno za cjelodnevne aktivnosti, brojka na vagi bit će manja. JednadÅŸba je, dakle, potpuno jednostavna.

Ipak, realnost je drukčija i vječito pitanje kako smršaviti uvijek je aktualno, pogotovo s dolaskom proljeća i tanje odjeće.

Kao nutricionistica svakodnevno se susrećem s klijentima kojima je glavno pitanje kako reducirati svoju prehranu i kako izgubiti na tjelesnoj masi. Ono Å¡to je bitno naglasiti je činjenica kako ne postoji idealna dijeta koja će svakoj osobi donijeti isti rezultat, nego je prehranu potrebno regulirati individualno, u skladu s posebnostima i zahtjevima pojedinca. Zato kad se odlučite za neki program regulacije tjelesne mase ili se jednostavno odlučite intenzivnije pozabaviti svojim zdravljem i izgledom, savjetujem da potraÅŸite stručnjaka koji će vam u tome pomoći.

U ÅŸivotu niÅ¡ta nije instant, pa tako ni promjene ÅŸivotnih navika. Brze dijete i strogi reÅŸimi u kojima se iz prehrane izbacuju neke namirnice ili cijele skupine namirnica nisu preporučljive. Razlog leÅŸi u tome Å¡to se takvog reÅŸima sigurno nećete pridrÅŸavati cijeli ÅŸivot, pa ćete sve Å¡to ste izgubili u jednako tako kratkom vremenskom periodu ponovno vratiti natrag. Rezultat toga su nezadovoljstvo vlastitim izgledom, frustracije, pa i očaj, a to je neÅ¡to Å¡to ne bi trebali dozvoliti sami sebi.

Osobno mi se sviđa koncept koji provodim s klijentima. Prehrana se temelji na načelima piramide Mediteranske prehrane s puno povrća, voća, niskomasnih mliječnih proizvoda, te kvalitetnih proteina iz ribe, jaja i mesa, a poseban naglasak stavljamo na dovoljan unos vode i dnevni raspored obroka koji je prilagođen dnevnim aktivnostima pojedinca.

Često ljudi kaÅŸu kako su izbacili ugljikohidrate, pa ne jedu primjerice krumpir jer nije zdrav. To nije točno. Liste „dobre“ i „loÅ¡e“ hrane zapravo su prehrambeni mit. Ako uzmemo primjer krumpira, isti je odličnog nutritivnog sastava, a kad se pogleda da u 100 grama kuhanog ili pečenog bez masnoće ima stotinjak kalorija, ne moÅŸemo govoriti o tome da krumpir deblja. Međutim, pripremi li se krumpir u fritezi ili s maslacem, viÅ¡e nije niskokaloričan. Prema tome, namirnice ne treba uniÅ¡tavati loÅ¡im načinom pripreme i stavljati ih zbog toga u negativan kontekst.

Raznolika i nutritivno vrijedna prehrana je u uskoj vezi sa zdravljem, pa me posebno veseli kada klijenti kaÅŸu da se puno bolje i zdravije osjećaju, jer znam da smo odradili dobar posao. Razmislite o svojim navikama. MoÅŸda je doÅ¡lo vrijeme za promjene.

Ubrzo očekujte i moje nove blogove.

 

Margita 

http://www.naturhouse-hrvatska.com

 

Kategorije : Zdrava hrana
Oznake :