DOBAR DAN SVIMA

000001 11/08/2019 No Comments

DOBAR DAN SVIMA

Dugo sam razmišljala trebam li uopće početi svoj blog s tom rečenicom. Ali zaključila sam da je uvijek bolje biti pozitivan nego negativan.

Pa krenimo. Nadam se da ste svi dobro, da se pazite, da ste doma, izolirani i spremni iskoristiti ovu nesretnu izolaciju za svoj osobni napredak i za globalni napredak. Obzirom na sadašnju situaciju, odlučila sam ovaj put ne pisati o svojoj profesiji, koja je, da se ne lažemo, trenutno na dnu prioriteta.

Odlučila sam svo svoje znanje i iskustvo o modi ignorirati i ostaviti sa strane te staviti naglasak na bitno. Na nešto što je bitno sada, što je trebalo biti bitno jučer i što bi trebalo biti bitno u budućnosti, svima nama. Čak i svima onima koji egzistencijalno ovise o profesijama koje su manje vidljive, a tako važne i još će neodređeno vrijeme biti spremne, ali i u sjeni. Sasvim opravdano. Neću biti jedna od onih koji se i dalje kunu u svoju važnost ili naglašavaju izniman doprinos društvu, zato što sam svjesna da nemam kredita za to u trenutačnoj situaciji. Vjerovatno i u budućnosti također. A možda ili vjerovatno, ja nikada nisam niti imala taj kredit.

Taj kredit važnosti posjeduju doktori, medicinske sestre, trgovci, dostavljači, policajci, čistači, novinari i mnogi oni koje nisam spomenula, pa im se ovim putem ispričavam, a koje svakodnevno srećemo ili gledamo na tv ekranima i koji su možda nevidljivi ili manje vidljivi svima nama, ali u ovim trenucima brinu o svemu i bez kojih ne bi mogli uopće funkcionirati. Ne zaboravimo nikada koliko oni trenutačno daju i doprinose cijelom društvu svojom žrtvom, maksimalnom izloženošću i nepokolebljivom voljom, a sve to kako bi svima nama trenutno bilo bolje. Ne smijemo nikad zaboraviti niti smetnuti s uma kako i oni imaju svoje obitelji, koje isto tako ovise o njima.

E pa dragi moji, to su istinski heroji našeg društva. Oni trenutno nose cijeli teret društva na svojim snažnim plećima. Jedino oni u ovom trenutku imaju tu razinu važnosti i gore spomenutog autoriteta i svi mi htjeli to priznati ili ne ovisimo u ovim trenucima isključivo i jedino o njima.

Ja kao model, trenutačno se osjećam bespomoćno, čak na trentke i beskorisno, kao vjerovatno većina nas koji rade u mojoj industriji ili industriji sličnoj mojoj. Neću lagati, moda je uvijek bila jedna od važnih okosnica društva (zamislite i prisjetite se samo Pariza ili Milana, prijestolnica mode, stila i života općenito). Sve do trenutka dok se ne dogode situacije, kao ova trenutno, globalna. Nešto slično imali smo nekad davno tokom prvog svjetskog rata. Zanemariti ću sve ratove i krize koje su se događale između, jer očito niti jedna nije bila od tolike globalne važnosti, iako su neke trebale biti, ali to je druga tema, u koju neću ulaziti u ovom blogu.

Da se vratimo na bitno. Svi mi koji smo u modnoj industriji trenutačno zbrajamo svoje osobne novčane gubitke (vjerujte mi, ja također). Ali uvijek postoji silver lining, te kreativci poput nas mogu pridonijeti društvu, iako se nekad čini da smo samo teret državi i normalnom narodu (jer tko misli na modu u ovim trenucima). Zato želim iznijeti nekoliko ideja, koje vjerovatno i nisu toliko inovativne, ali su možda motirajuće za sve nas kreativce.

Dizajneri, umjetnici i svi ljudi iz našeg modnog svijeta molim vas i predlažem vam da nastavite biti kreativni i svoji i proizvodite (ako možete) i to u dobrotvorne svrhe. Stvarajte i proizvodite i u ovo vrijeme krize, ali ne za osobnu dobit. Proizvodite modu, umjetnost, glazbu i donirajte sve profite onima koji to stvarno trebaju i onima o kojima ovisimo svi mi i naša budućnost.

Donirajte svoj talent onima koji svoje sposobnosti i svoje slobodno vrijeme troše na spašavanje čovječanstva. Organizirajte on line aukcije umjetnosti i mode, jer to je trenutačno jedini oblik razmjene talenata i sposobnosti za više svrhe i to je upravo ono na što se svi mi trebamo fokusirati trenutačno.

Ostanite svoji, kreativni i humanitarni.

OSTANITE DOMA, STVARAJTE I DONIRAJTE.

Do idućeg puta,

 

Tatjana Šarić

https://www.facebook.com/tatjana.saric.31

https://www.instagram.com/tatjanasaric/

Kategorije : Moda
Oznake :