Dora 2019 / Ekskluzivni blog – Zoran Škugor

000001 17/01/2019 No Comments

Dora 2019 / Ekskluzivni blog – Zoran Škugor

Ove godine Dora je scenski i produkcijski mnogostruko poboljšana.

Koncept sličan eurovizijskom učinio nas je značajno zanimljivijima, iako još trebamo raditi na tome.

Sudionici Dore, dakle izvođači i njihovi timovi su ostali na umjetničkoj razini prethodnih godina, nikakve značajne produkcijske, kompozitorske i tekstualne pomake moram priznati da nisam primjetio. Nekoliko izvođača je pokušalo napraviti odmak, ali ne baš previše uspješno.

Pobjednička pjesma je namjenski odrađena s eurovizijskim prizvukom, ali nisam oduševljen s tom pjesmom.

Izvođač Roko zadovoljava pjevačkom razinom, melodijski sve je odrađeno korektno, aranžerski ima još prostora za poboljšanja, scenski je previše statično, ali sve u svemu je korekrno odrađeno.

Malo sam razočaran bodovanjem mlade talentirane Bernarde, koja je vokalno, melodijski, tekstualno i aranžerski  bila daleko izvan konkurencije, ali šteta što produkcijski nije bolja i to je pjesma koja se mogla svidjeti cijeloj Europi. Ta pjesma ima tužnu atmosferu, koja je možda malo neprimjerena za razdraganu, veselu i euforičnu energiju  koja vlada na eurovizijskom show-u, ali je po svemu drugom odlična.

Ema Gagro sa švedskim skladateljem je napravila mali pomak i priključenje višoj europskoj glazbenoj  razini, dok su naši skladatelji ostali na istoj razini prepoznatljivosti kako smo ih i do sada navikli gledati i slušati.

Naši ostali skladatelji, aranžeri i tekstopisci su korektno odrađivali svoje zadaće, ali nedovoljno za ozbiljnije shvaćanje u europskim glazbenim krugovima.

Volio bih čuti nešto svježije i bolje, ipak Hrvati zaslužuju bolje uratke od svojih skladatelja.

Mnoge neću, niti smijem komentirati jer će se naljutiti na moje iskrene komentare, pa ću ih na žalost očito morati zadržati isključivo i jedino za sebe.

Samopreslušavanjem bi trebali naučiti da se moraju poboljšati, učiti i više i ozbiljnije angažirati  sljedeći put, kad i ako budu ponovno  sudjelovali.

Mlađim izvođačima je veliki izazov nepoznavanje krugova koji odlučuju i  glasuju, time su zasigurno zakinuti.

Pjesme bi se morale vrtjeti i predstaviti, nekoliko mjeseci unaprijed, zbog boljeg i lakšeg praćenja tijekom svakog pojedinog nastupa izvođača. Na taj način bi poboljšali ugođaj u samoj dvorani, gdje bi trebala vladati značajno življa i veselija energija od ove prikazane.

Na kraju da zaključim.

Scensko i produkcijsko praćenje HTV-a je poboljšano, izvođači,  skladatelji i aranžeri su podbacili, osim nekoliko iznimki i malih pomaka.

Pobjednik je korektno odradio zadatak i zadovoljava kriterije pobjede, u ustaljenoj atmosferi tipične hrvatske uljuljanosti u postojećim skladateljskim aranžerskim, scenskim i tekstualnim krugovima.

Bit će zanimljivo vidjeti što nam donosi slijedeća Dora, a odlazak na Euroviziju me iznimno veseli i očekujte moje komentare i za najveću europsku glazbenu manifestaciju.

Do tada ostajte pozdravljeni i uskoro očekujte moje blogove na vrlo konkretne teme iz glazbenog svijeta i estrade.

 

Zoran Škugor

https://www.facebook.com/zoran.skugor.3

Oznake :