DORA 2021. ZNAČAJNO JE BOLJA OD PRETHODNIH!

000001 14/02/2020 No Comments

DORA 2021. ZNAČAJNO JE BOLJA OD PRETHODNIH!

Izgled scene na ovogodišnjoj Dori 2021 godine,  ozbiljno je povisio  standarde i ista nije djelovala jeftino kako smo je navikli uobičajeno gledati. HRT je ovaj put ipak bio na razini zadatka i zadovoljili su elementarne parametre ozbiljnijih produkcijskih standarda. Moram ih pohvaliti, u odnosu na scene koje smo imali prilike gledati u prethodnim Dorama.

Što se tiče pjesama, kao i uvijek bilo je dosta amaterskog prizvuka, čak i neizostavnog  falša i loših aranžmana na koje smo navikli, ali kad bi pjesme bile izvedene na engleskom jeziku, zazvučale bi puno ozbiljnije.

Izvođačica Bernarda je prva pjevačica koja je ozbiljno zasjenila konkurenciju svojim nastupom, otvorila tu novu perspektivu globalnijeg  i netipičnom izvođačkom razinom potisnula u drugi plan sve druge dotadašnje izvođače i počela dizati uobičajene standarde, koji bi uskoro morali i trebali postati i prerasti u uobičajeni standard. Svojim suverenim vokalom je rušila barijere ustaljenog i monotonog  i pokazala kako njen glas, interesantna melodijska linija, izvrsna aranžerska riješenja i glasovne mogućnosti odudaraju od ovih prostora. Bravo Bernarda.

Izvođač Toma (Tomislav Marić) je bio zanimljiv i nastavio je u modernijem duhu donositi prizvuk nečeg novog i boljeg od uobičajenog kod nas. Glas mu je zanimljiv i djeluje vrlo moderno, a i zvuči vrlo ozbiljno. Uopće nije loš.  Prateći vokali u pjesmi i aranžman su nekako bili nepovezani, pokušali su dobiti nešto moderno i globalnije, ali aranžer i producent su se ipak precijenili jer u finalnom mixu prateći vokali su bili malo van aranžmana i djelovalo je sve nekako nepovezano, mada su melodijske linije pratećih vokala bile izvrsne i otpjevane su također izvrsno, ali na žalost nije to bilo najbolje izvedeno u završnom mixu. Za pokušaj čista petica. Toma je odličan.Bravo ekipa, ali trebate biti samo malo bolji, pohvale za ambicioznost.

Osjeti se veliki napredak i dovoljno ozbiljnosti i kod Filipa Rudana. Bio je odličan i njegova pjesma je bila sve samo ne standardna. Kao izvođač sazrio je vokalno, pjesma mu je odgovarala i dobro ju je izveo. Samouvjereno ponašnje i opuštenost na sceni daje iznimnu perspektivu ovom mladom i talentiranom izvođaču. Aranžman i pjesma su mu bili ok, ali ne dovoljno dobri, za pobjedničku pjesmu.

Pjesma mlade  Mie Negovetić je također bila bolja od drugih i nije razočarala. Ekipa koja radi s njom je standardno dobra i to je ekipa autora koja može zadovoljiti standarde i veće kriterije od onih koje smo navikli slušati u našem eteru. Na početku pjesme, kod ulaza ritam sekcije, osjeti se neka čudna lakoća i svježina kako u aranžerskom, tako i u melodijskom smislu. Sve je svježe i djeluje moderno. Pohvale  autorima za bas dionicu, koja je cijelo vrijeme izvrsno pratila aranžman. Ulazak orkestra na refrenu je upotpunio i dao snagu aranžmanu. Aranžerska i melodijska rješenja su bila neočekivana i vrlo interesantna i ne uklapaju se nikako u naše uobičajene standarde i trebali bi postati dio naše glazbenog standarda, uz ispriku svim ljubiteljima naše uobičajene glazbene razine. Naši autori bi se morali puno namučiti kako bi počeli pratiti te standarde. Savaka čast tebi i ekipi Mia. Puno toga dobrog  je donešeno i  rečeno i kroz ovu pjesmu.

Mlada izvođačica Albina me iznenadila, odličnim ponašanjem i samouvjerenim kretnjama na sceni, pohvale i plesačkoj ekipi. Aranžerska dionica bas gitare na refrenu dala je vrlo interesantan prizvuk pjesmi, ne toliko inovativan, ali odličan i svjež. Aranžman je  podigao razinu Albinine izvedbe, melodijska linija je bila interesantna i mada više govorna nego pjevačka u dijelovima refrena, izvrsno se uklopila u pjesmu. Moram priznati kako je ekipa koja je radila na ovoj skladbi vrlo dobro posložila stvari, tako da se usudim čak i reći kako je i opravdano pobjedila na ovogodišnjoj Dori, uzimajući u obzir glazbenu razinu na kojoj se trenutno nalazimo. Kombinacija dva jezika mi nije zasmetala i na kraju se slažem kako je možda odličan odabir pjesme koja bi nas mogla dobro predstaviti na ovogodišnjem Eurosongu u Nizozemskoj. Čestitke pobjednici i ekipi.

Zaključak.

Napokon mali pomaci, naročito u bas dionicama skladbi, donijeli su svježinu i ostvarili mali tračak nade kako ipak možemo bolje od uobičajeno dosadašnjeg. Samo naprijed i radujem se svakom većem novom pomaku.

Do ponovnog čitanja.

 

Marin Bukmir

 

Kategorije : Glazba
Oznake :