Australia – Down Under / Melbourne

000001 11/12/2018 3 Comments

Australia – Down Under / Melbourne

Supruga i ja konačno smo se odlučili na trotjedni posjet Australiji i naše putovanje je započelo iz Zagreba preko Dohe za Melbourne. Letjeli smo Qatar Airwaysom, 6 sati do Dohe i potom 13 sati do Melbourna. Jako sam se veselio letu na najvećom putničkom zrakoplovu na svijetu – Airbusu A380 na kojem postoji veliki šank gdje možete ćaskati sa simpatičnim osobljem, doduše samo u poslovnoj klasi.

Svi putnici iz poslovne klase se već na zemlji presvuku u pidžame koje dobiju prije polijetanja, tako da je zabavno vidjeti putnike u istim sivim pidžamama i papučama kako se druže na šanku. Upoznavanje i početak razgovora je nekako ležerniji kada si u pidžami!

Nakon prvog obroka, s obzirom da je let noćni, domaćica zrakoplova vaše udobno putničko sjedalo u trenu pripremi za počinak, stavlja plahtu i zaželi vam laku noć. Let od 13 sati je prošao u trenu i bilo mi je gotovo žao što sam morao napustiti udobnost  zrakoplova po slijetanju u Melbourne.

Melbourne je drugi najveći grad u Australiji. Odlučili smo da prvi posjet gradu bude trajektom koji vozi iz predgrađa Melbournea – nekadašnjeg gradića Williamstowna.

Trajekt kreće iz Williamstowna, preko Hobsons Baya te kroz ušće ulazi u rijeku Yarru koja teče kroz centar grada. Samo ušće rijeke Yarre dom je melbournške luke koja je impozantna! Dovoljno je velika da u nju uplovljavaju prekooceanski brodovi. Već sa samog trajekta može se vidjeti mnoštvo kafića, restorana, mostova, šetnica, dokova, uličnih zabavljača…. Melbourne ne bježi od svoje rijeke, kao primjerice Zagreb, već se oko rijeke i na samoj rijeci odvijaju mnoga događanja i zanimljivosti. Turistički brodovi plove jedan za drugim puni nasmiješenih turista, na obali rijeke je i heliodrom sa kojeg možete poletjeti u visine i vidjeti sve ljepote grada iz zraka. Već na prvu, Melbourne me je očarao!

Uz obalu rijeke Yarra nalazi se i Sea Life Aquarium koji svakako vrijedi posjetiti. 

Krokodili, mante, morski psi, mnoštvo tropskih ribica, pingvina i bezbroj drugih morskih stvorenja nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Ako se bojite letenja, Melbourne osim iz helikoptera možete vidjeti u svoj svojoj veličini iz vidikovca Skydeck 88 koji se nalazi na 297m visokom neboderu Eureka Tower. Čitav 88. kat je pretvoren u vidikovac sa kojeg se proteže fantastičan pogled na sve četiri strane svijeta. Zanimljivost vidikovca je The Edge staklena kocka koja, kada u nju uđete, izađe 3 metra izvan zgrade i u tom trenutku pod na kojem stojite postane proziran… definitivno nije za ljude slabih živaca!

Čar Melbourneu daju i njegovi tramvaji, a posebna turistička atrakcija je tramvaj koji je pretvoren u restoran u kolonijalnom stilu i dok jedete biftek i pijete pjenušac, uživate u vožnji gradom. Posebno se ističu prekrasne panorame St Kilde i kilometarske pješčane plaže pune ljudi koji uživaju na otvorenom. Ako se odlučite na taj način upoznati grad, preporuka je da se mjesta rezerviraju bar tjedan do dva unaprijed. Polazak na nezaboravno gurmansko iskustvo je sa tramvajske stanice broj 125 u ulici Normanby Road.

Meni kao fotografu, Melbourne je najljepši noću a, da li je tome tako procijenite sami.

I još,…..

Sydney ili Melbourne?…. O tome nekom drugom prilikom. Slijedi put autom iz Melbournea do Apollo Baya veličanstvenom cestom interesanog naziva Great Ocean Road… nastavak slijedi….

Uskoro očekujte moj novi blog, …..pozz

Alan

http://www.alangrubelic.com/

https://www.instagram.com/alan.grubelic/?hl=hr

https://www.facebook.com/gruby02dec

Kategorije : Foto Putopisci
Oznake :