Dubrovnik zimi

000001 19/01/2019 No Comments

Dubrovnik zimi

“Gle, kako lijepo počinje dan!”, naziv je jedne predstave koju sam gledala kao klinka. I uvijek kad je zima koja donosi turobnoiI loše vrijeme, a koje nedvojbeno utječe na moje stanje kažem sebi ovu rečenicu. Moj Grad mijenja boje baš kao i ja raspoloženje. Njegove boje i konture mijenjaju se od jutra prema sumraku, od kiše prema suncu, od bure prema jugu, od zime prema ljetu. Upravo ovih zimskih mjeseci Grad ponosno stoji u svojoj jedinstvenoj ljepoti prkoseći svim stoljetnim vremenskim i drugim nepogodama, a pružajući nama stanovnicima svoju jedinstvenu ljepotu u điru kad nema toliko turista i kad možemo uživati u svakom njegovom kamenu “opeglanom” od zuba vremena i u susretima na Stradunu.

Zima je vrijeme zatišja kada odmaramo od turista, međusobno se puno više družimo, nalazimo i nekako imamo sve placete i ulice samo za nas. Volim ove zimske mjesece u Dubrovniku, koji zasluženo odmara. Ako nikad niste bili tijekom zime u Dubrovniku, morate to iskušati. Ima to puno svojih prednosti, od niskih cijena u hotelima, lakše nalaženje parkinga, posjet zidinama i muzejima bez čekanja i gužve, mnoštvo kulturnih I zabavnih događanja jer iako se čini da Grad spava, njegovi stanovnici ne spavaju.

U điru preko Ploča i Porporele prođem svakodnevno i uvijek se iznova divim njegovoj ljepoti. Miris mora opija sva naša osjetila i utječe na raspoloženje. Te slike me uvijek nanovo fascinirajuiI shvatim koliko sam sretna jer živim u dragulju kojeg za života neću cijelog otkriti i prestati mu se diviti.  I kad nam se čini da je život krenuo u nekom lošem smjeru pogledam oko sebe i shvatim kako lijepo počinje dan!

Kada pišem o Dubrovniku, to domoljublje je jako istaknuto i nekom će možda biti i čudno, al’ Grad baš volim i baš ga ćutim!

“Po šumi danas, bez staze, puta

Ježurka Ježić lovi i luta.

Vještak i majstor u poslu svom,

Radi i čuva rođeni dom.”

(B. Ćopić)

Adio vam!

 

Darija

https://www.facebook.com/darijamikulandra

https://www.instagram.com/babyblue55/?hl=hr

Kategorije : Putopisci
Oznake :