DUGA PLOVIDBA

000001 24/05/2022 No Comments

DUGA PLOVIDBA

Mustafa Nadarević, pa Pero Kvrgić, Mira Furlan, mnogi su nas napustili.  Svi ti veliki umjetnici su svoje darove spakirali u svoje kofere i otišli. A evo sad još i Đole Balašević.

Znam da svi odlaze, ali nevjerojatno mi je da kao po nekom dogovoru, ljudi koji su obogatili naše velike periode života, odlaze gotovo istovremeno. Kao da se svi oni najveći ukrcavaju na istu liniju i kao da im svima odgovara upravo taj red plovidbe. Nadam se samo da onakvi veliki, široki i mudri kavi su bili, nisu saznali nešto zbog čega je i bolje otploviti odavde. Da im neke njihove zvijezde i njihovi anđeli koji su ih vodili i po našem svijetu, nisu nešto došapnuli te ih brzo primajući za ruku odveli na neko sigurnije mjesto. Jer vremena su i dalje takva, da mi se čini, kako oni koji su tako puno stvarali i svoja djela dijelili s nama, nisu više imali strpljenja čekati da svoj talent bezuvjetno šire ovim prostorima. Uvijek se pitam, kad dođe vrijeme ovakvim rastancima, žalimo li onog koji je otišao ili zapravo sami sebe jer smo uskraćeni za njihovo daljnje prisustvo. Nismo li pomalo sebični i razmaženi, kad ne želimo pustiti njihov brod da otplovi jer smo navikli da nam raskoš njihovog talenta začinjava naše postojanje na ovoj obali.

Sve sam te divne ljude zapazio od kad znam za sebe. Sigurno nije mala stvar kad netko upadne u tvoj život dok si još predškolsko dijete i u njemu se zadrži zauvijek na ovaj ili onaj način. Valjda to nešto znači. I svima sam im se divio, neke gledao i slušao, neke upoznao, s nekima radio i zbog tog sam ponosan, a zbog poslova kojima su se bavili ostavili su nam zaista puno toga, pa sam i malo manje tužan. Umjetnici kad odlaze imaju u neku ruku povlašten položaj jer ih zbog njihovih djela teže zaboravljamo. Što se mene tiče i neka imaju na toj svojoj plovidbi malo bolju kartu, neka se udobno smjeste, zaslužili su, kad su već naše živote toliko oplemenili. Nama ostaje da im sa obale mašemo, gledajući čeznutljivo za njihovim brodom. Da se uvijek iznova prisjećamo njihovih djela i nadamo se kojoj razglednici s one obale. Mujice, Špiro, Vero, Miro, Pero,  Kićo, Rajko, Đole i svi drugi mornari, mirno vam more i hvala vam!

 

Hrvoje Kečkeš

Kategorije : Gluma
Oznake :