E – CASTING

000001 21/06/2022 No Comments

E – CASTING

Dragi moji,

je li i vama proletila ova prva polovica godine? Ja se osjećam kao u nekoj sporednoj realnosti, baš je neka čudna, ali neopisiva vibra u zraku. Svjedoci smo neobične situacije koja je prisutna u cijelom svijetu i sigurno ćemo je prepričavati našim potomcima.

Napokon sam i ja došla do Splita i zahvalna sam što ovdje mogu provesti ljeto. Kad je krenuo ”lockdown” i kad su zatvorili granice, nalazila sam se u Njemačkoj i baš sam krenula odrađivati bukirana snimanja i revije. Tako sam posliednja 3 mjeseca gore zapela. Ali srećom moja obitelj živi u Njemačkoj pa sam iskoristila ”nevolju” i provela kvalitetno vrijeme s mojim najbližima, koje ne vidim tako često od kada sam se preselila u Hrvatsku.

Naravno da i moju branšu nisu zaobišle poslijedice koronakrize. Radi zabrane okupljanja većeg broja ljudi, sve su revije otkazane. Ali neki klijenti su bili fer i bar jedan dio honorara su nam nadoknadili iako zakonski nisu morali. A i Njemačka država je umjetnicima, kojima su angažmani otkazani, išla novčano u susret. Tu se opet pokazalo zašto jako cijenim suradnju s Njemcima.

Ja sam imala ludu sreću da sam veći dio ranije bukiranih snimanja ipak mogla odraditi. Evo nekih rezulata od tih snimanja.

Baš kad sam završila sva snimanja otvorile se granice i vratila sam se u Hrvatsku. Sad je u mom poslu ”low season”. To znači da se veće produkcije tek pripremaju za nove projekte, a ja mogu uživati u slobodnom vremenu. Uređujem novi stan u koji se uskoro selim i istražujem ”Lijepu našu”.
Povremeno dobivam upite od agencija za takozvane E-Castinge. Rast i potreba digitalizacije se osjeti i u mojoj branši jako.

Ali što je to E-Casting sigurno se dosta vas pita?

Najprije ću vam objasniti što znači pojam Casting?

Klijent xy trazi novo zaštitno lice za svoj proizvod. Obično već unaprijed zna koji tip modela otprilike želi. Onda dogovori s agencijom koje modele će pozovati na casting, to jest osobno predstavljanje kod klijenta ili produkcijske kuće. Tako klijent može najbolje steći prvi dojam o modelu i izgleda li model stvarno kao na slikama koje ima u svom booku. Ili ako se radi o TVC reklami onda model treba odglumiti neku scenu kako bi redatelj vidio vaše vještine ispred kamere.

Radi sadašnje situacije se castinzi uživo izbjegavaju pa se sve više prelazi na E-Castinge.

Nedavno sam dobila upit od agencije da doma napravim jedan E-Casting za jednu firmu koja je izbacila novi lijek za grlo. Dobila sam detaljne upute što klijent želi vidjeti kod mene.

1. Introvideo:

To je kratak video od 30 sekundi do max 1 minute u kojem model predstavlja sebe. Bitno je da se kaže ime, grad u kojem živi, razina iskustva, je li snimala prethodno za proizvode konkurencije i koji joj je zadnji veći angažman bio. Onda se pokažu ruke s obje strane. Jako je bitno kod ženskog i muškog modela da ima lijepo njegovane i prirodne ruke. Onda se pokažu oba profila i na kraju cijelu tijelo.

2. Video scene:

Model odglumi scenu koja će se poslije vrtiti u finalnoj reklami. Tu moraš biti 100% autentičan i prirodan jer nije isto slikati se za reklamu i glumiti u reklami.

3. Digitals:

Slike bez make-up-a u casual izdanju.

4. Showreel Video:

Ja dodatno pošaljem i moj showreel. To je video u kojem se pokazuju različite strane mene kao na primjer u business, sportskom, beauty ili casual izdanju. Kod profesionalnog modela je jako bitna mogućnost transformacije jer s time povećavaš šanse da ćes biti bukiran za različite proizvode i tržišta.

Sve gore navedeno spada pod E-Casting.

Ako se svidiš klijentu on te direktno bukira ili pozove na takozvani ”callback”. To znači da si ušao u uži krug. U poslijednje vrijeme je postalo jako popularno da netko iz produkcijske kuće ili sam klijent vodi online razgovor s izabranim modelima preko skype-a ili zoom-a i onda odluči tko će biti zaštitno lice tog proizvoda.

Meni osobno ta digitalna komunikacija odgovara jer mogu biti u Splitu, moram manje putovati i od doma mogu puno više elektronskih castinga odraditi i automatski mi se povećavaju šanse za više angažmana.

Tako funkcionira tršište u inozemstvu. Namjeravam istraživati uskoro i hrvatsko tržište pa Vam pišem u idućim blogovima kako se sve to radi i kod nas.

Budite mi pozdravljeni i uživajte u ljetu. Do idućeg bloga vaša,

 

ANGIE

www.angelikalagator.com

https://www.instagram.com/gelissima/?hl=hr

https://www.facebook.com/angelika.lagator.7

Kategorije : Moda
Oznake :