ELEMENTI I PRINCIPI

000001 01/08/2022 No Comments

ELEMENTI I PRINCIPI

Često se izradi frizure pristupa kao jednodimenzionalnom obliku, koji se nekontrolirano šiša u nekoliko dijelova. Dok razmišljamo o šišanju i učimo o dizajnu najprije moramo razumjeti od čega se on sastoji.

Tri su ključna elementa svakog umjetničkog djela koje treba znati promatrati u dizajnu frizure kako bi ona bila izbalansirana, a to su linija, oblik i tekstura.

Svatko od nas na satu geometrije učio je da je pravac linija koja povezuje dvije točke, ali tu liniju kod šišanja potrebno je gledati trodimenzionalno, pa ona može biti oblog, kockastog i trokutastog oblika.

Vanjsku liniju ili liniju koja uokviruje oblik frizure treba pažljivo razmotriti ovisno o obliku lica, kako bi šišanjem raspoređena težina komplementirala željenom rezultatu.

Ono što je bitno je to da svaku liniju koju šišamo promatramo kao beskonačni niz točaka koju stvara naš um.

informationcroatia

Drugi element dizajna je oblik, odnosi se na unutarnje linije, linije kontura oblika, odnosno obrise nekog predmeta u ovom slučaju frizure. Najlakši put da shvatimo i da što lakše vizualiziramo ono o čemu pričamo je da šišanje pokušamo gledati kao gradnju kuće.

S prvim elementom (linijom) izgradili smo temelj koji nam je dao bazu i polazišnu točku, s drugim elementom stvaranje željenog broja etaža i njihovih oblika.

Tekstura kose kao treći element daje nam dojam kakvoće frizure i vrlo je bitan segment poznavanja rada s klijentima.

Osnovne teksture netretirane kose mogu biti ravna, kovrčava, valovita, gusta ili rijetka, tanke srednje ili debele dlake, s više ili manje volumena, a kod kemijski tretirane kose razlikujemo farbanu, blajhanu ili onu na kojoj su rađeni pramenovi.

Svaki određeni tip kose zahtijeva procjenu kako bi što bolje na kraju procesa odabrali preparat i alat kojim ćemo termički oblikovati kosu. Bitno je uvijek uvažavati elemente kao što su trenutni modni trend, stil, posao i okruženje u kojem se klijent/ica kreće.

 

Tomislav Salopek

www.facebook.com/education.hansei