Eurosong 2019 g. Tel Aviv – Ponovni debakl!

000001 21/01/2019 1 Comment

Eurosong 2019 g. Tel Aviv – Ponovni debakl!

Prošao je još jedan Eurosong, a naših predstavnika nema u finalu.

Osim autora kriza je velika, izuzev nekoliko iznimki, i kod producenata/aranžera koji zaostaju za europskim i svjetskim producentima.

Nitko da izvuče pouku, kako nije slučajno što su nas u zadnjih nekoliko finala odveli strani autorsko producentski timovi.

Svi Europljani slušaju puno kvalitetniju glazbu od one koju im mi možemo ponuditi, tako da ne čudi njihova “nereakcija” na naše pjesme.

Čitam po društvenim mrežama da je politika odlučila o našem neulaženju u finale Eurosonga.

Ma ljudi kakva politika.

Bez obzira na talentiranog Roka i njegov dobar vokal, pjesma se jednostavno nije dopala gledateljima drugih država, da bi glasali za nas,.

Hrvatska kao i druge države ima problem što ne može izravno svojim pozivima davati glasove za svoje predstavnike na Eurosongu.

Neki pišu kako su nas ex-Yu republike razdvojili. Odavno je to praksa jer su razdvojili skandinavske države i ex-ruske republike. Dakle, nisu nas razdvojili da bi nam naudili,  već na taj način smanjuju mogućnost eventualnih dogovora.

Dodatni problem izaziva i neangažiranost  dijaspore, koja se ne priključuje glasanju,  a bez njih i stranih autorsko-producentskih timova teško možemo očekivati finale, dok ovakva očigledno stvaralačka kriza postoji na hrvatskoj glazbenoj sceni

Moramo se zapitati kako su Makedonci dobili najviše glasova stručnog žirija?

Odgovor je jednostavan, poslali su dobru pjesmu u kombinaciji s izvrsnom pjevačicom, koja se žirijima dopala i to je to.

Isto tako moramo shvatit da su i drugi naši susjedi,Srbija i Slovenija, poslali dobre pjesme i na isti način ušle u finale.

Nije me iznenadila pobjeda Skandinavaca odnosno Nizozemaca, jer još uvijek kod njih sve funkcionira na principu,” ja tebi, ti meni”.

Isti taj princip primjenjuje se i kod država s ruskog područja, tako da ni 3 mjesto Rusa nije značajno iznenađenje.

Bez obzira na sve Nizozemska je pobijedila, Rusi su treći.

Raduje me dobar plasman Makedonaca, čija je predstavnica dobila najveći broj glasova žirija.

Usput, je li znate za podatak da u  Švedskoj, pa tako i u cijeloj Skandinaviji glazbeni biznis je ozbiljna privredna grana? Oni glazbu izvoze. Naime njihovi autorsko-producentski timovi rade svuda po svijetu. Oni rade sve velike svjetske zvijezde.

Kao primjer vam mogu navesti Šveđanina Maxa Martina, koji je u 6-7 godina svojom glazbom za američke zvijezde zaradio otprilike 400 miliona $.

Dalje, u Švedskoj predstavnik za Eurosong se bira po principu organiziranja 6 velikih sportskih dvorana-arena koje su dupkom pune, čiji posjetitelji također glasaju.

Mi smo još daleko od toga.

Kad sve to znamo i uzmemo u obzir što nam se iz godine u godinu događa, svi naši promašaji do sada su opravdani, jer mi to radimo s puno manje volje, znanja i profesionalizma i jednostavno ne želimo ili ne znamo, a vi sami odaberite što je ispravnije i bolje zvuči.

 

Zoran Škugor

https://www.facebook.com/zoran.skugor.3

Oznake :