FENG SHUI DEMISTIFIKACIJA

000001 02/08/2019 No Comments

FENG SHUI DEMISTIFIKACIJA

Pozdrav svima. Zovem se Lana i s velikim veseljem najavljujem svima vama, kako ću vas u svojim blogovima ovdje na Freeoglasniku, pokušati inspirirati i nadam se ugodno iznenađivati tekstovima i pričama iz područja koji su vezani uz razumijevanje i osviještavanje odnosa između čovjeka, prostora i okružja. Da pojednostavnim, objašnjavati ću kako okružje utječe na nas, koje su to nevidljive sile koje možemo koristiti u svakodnevnom životu, ponekim detaljem iz svijeta dekoracija, ekologije, uređenja interijera, a sve to prožeto otvaranjem svijesti prema sebi, drugima, planeti, na jedan razumljiv, praktičan i jednostavan način.

Stoga čitajte, komentirajte i dijelite ako vas nešto oduševi, jer moja svrha je da služim ljudima koji su u potrazi za dubljim smislom uređenja interijera, a samim time i u potrazi za shvaćanjem života i rada na samom sebi.

Ah da, i još jedna sitnica…. trudit ću se da vas ne opterećujem nepotrebnim detaljima, nego da gađam ravno u srž teme 😉 kako bi mogli upiti što više, osvijestiti nove poglede i primjeniti te dijelove u svom životu.

Feng Shui demistifikacija

Nažalost, kao i mnoge popularne djelatnosti, ‘Feng Shui’ se vrlo komercijalizirao. Puno informacija dostupno je putem interneta i knjiga i mnogi ljudi zbunjeni su kada nađu sukobljene teorije i završe zbunjeniji nego kada su započeli potragu. Ovaj je članak napisan u nadi da će vas izvući iz ove zbrke i usmjeriti vas na pravi put u vašoj potrazi za autentičnim znanjem i shvaćanjem Feng Shuija.

Najčešća saznanja vezana uz  Feng Shui se pojednostavnjuju i svode na neučinkovite savjete poput: obojite zidove ovom bojom, objesite metalna zvona, kupite novčanik u zlatnoj boji ili na primjer  stavite akvarij s tim i tim brojem riba. I sada vi očekujte da Feng Shui napravi čudo.

Ovo je samo nekoliko primjera gluposti često povezanih s Feng Shuijem, koji ne mogu donijeti nikakve rezultate, a i ne pripadaju svijetu klasičnog Feng Shuija. Zbog ove slike mnogi ozbiljni poduzetnici ne uspijevaju iskoristiti stvarni potencijal Feng Shuija, iako bi im to znanje moglo donijeti značajne koristi. Još jedan od razloga za izbjegavanje Feng Shuija je uobičajeni strah od ismijavanja, to jest što će reći netko ako ne može stvarno i opipljivo dokazati kako to funkcionira.

Zapitajte se kako možete opipljivo objasniti što je to ljubav? Ustvari, ne možete, jer to je osjećaj, energija koja se nalazi unutar vašeg bića i koju svatko doživljava i osjeća na svoj način u odnosu s nekim ili nečim.

Iskreno, odgovor na pitanje „Što je Feng Shui“ vjerojatno nitko neće točno znati jer svatko ima svoje tumačenje. Konačan odgovor nije jednostavan, budući da Feng Shui više nije ista vještina od prije 2000 godina kada ju je carska obitelj Kan Yu uglavnom koristila za odabir, to jest poziciju mjesta za ukop svojih predaka.

Možda je bolje pitanje ‘’Što je klasični Feng Shui? Na koji odgovor glasi  da je povezan sa dvije izvorne škole; San He i San Yuan Feng Shui.

Klasični Feng Shui govori o korištenju prirodnih energija okoliša ili Qi-ja kako bi poboljšali kvalitetu svog života i postigli svoje ciljeve. To se postiže pravilnim pozicioniranjem ulaznih  vrata te povoljnim smještajem važnih  zona vašeg doma, kao što su kuhinja, spavaća ili radna soba, unutar vašeg stana/kuće, na temelju prirodnih vanjskih karakteristika okoliša.

Svi oblici Klasičnog Feng Shuija obično imaju sljedeće karakteristike:

  • Zahtijevaju promatranje i analizu okružja, oblika, koji uključuju, ali nisu ograničeni samo na prirodne planinske oblike, poziciju, protok i smjer vode.
  • Uključuju analizu položaja i smjera (strane svijeta).
  • Uzimaju u obzir vremenske aspekte (u koje vrijeme se nešto poduzima).
  • Uzimaju u obzir ljude koji žive ili rade u nekom prostoru (način života, navike, težnje, psihofizičko stanje).
  • Koriste kompas ili Luo Pan za očitanja i dobivanje formula.
  • Ne zahtijevaju postavljanje simboličnih predmeta poput žaba, riba, nošenja određenih boja i slično.
  • Ne uključuju bilo kakvu duhovnu praksu ili vjersku pripadnost.

Trenutno postoje dvije glavne struje Feng Shui prakse u zapadnom svijetu: New-Age Feng Shui i Klasični Feng Shui.

Klasični Feng Shui odnosi se na izvorni oblik Feng Shui prakse prenesen s majstora na učenike. Ima snažne korijene u drevnim tekstovima koji potječu iz dinastija Tang, Sung, Ming i Qing. To je oblik Feng Shui prakse koji se danas koristi u orijentalnim zemljama.

New Age Feng Shui, s druge strane, puno je novija i zapadnjačka verzija i spoj je  terapije bojama, aromaterapije, zvuka, modnog dizajna, marketinga proizvoda i simbolike s mješavinom kineskih i drugih orijentalnih, kulturnih i duhovnih uvjerenja.

Postoje velike razlike između ove dvije  verzije i kao čitatelji, entuzijasti ili praktičari Feng Shuija, trebali biste biti svjesni tih razlika.

New Age Feng Shui jednak je dnevnom čitanju horoskopa s interneta ili iz časopisa. Zabavno je. Međutim, ne biste ga trebali uzimati previše ozbiljno. Postoje duboke teorije i sofisticirane formule koje treba znati prije nego što se počnete baviti ovom umjetnošću profesionalno.

Pitanje koje biste si trebali postaviti je koju vrstu Feng Shui-a želite koristiti, odnosno što točno želite postići?

Ako imate odgovor na ovo pitanje moći ćete potražiti i pravu vrstu Feng Shuija za vas i vaš dom. Na ovom svijetu postoji mjesto za sve vrste ljudi, pa po potrebi i sve vrste Feng Shuija.

Sve dok znate razliku i znate što želite i što dobivate – to je ono što je za vas najvažnije.

Šaljem vam veliki topli pozdrav. 😉

 

LanChi

www.domusdecorum.com

 

Kategorije : Dizajn
Oznake :