FINALNA VEČER – EUROSONG 2022. ITALIJA, TORINO

000001 14/05/2021 No Comments

FINALNA VEČER – EUROSONG 2022. ITALIJA, TORINO

Finalna večer – Eurosong 2022. Italija, Torino

1. Češka – Uvod dobar, strofa ok, melodijski interesantna, refren dobar aranžerski i melodija odlični, i sve je odrađeno profesionalno, pjevanje ne prati pjesmu, ali u kombinaciji sa svime zvuči ok.
2. Rumunjska – Uvod zanimljiv, refreni dobri, produkcija ok, pjesma dobro zamišljena, vokal nije briljantan, lage na refrenima spuštene, ali pjesma ima dobru atmosferu, bridge pao, produkcijski kriteriji su zadovoljeni, latino stil.
3. Portugal – Uvod instrumentalni odličan, melodijska linija i aranžman odlični, etno, kad se pojavljuje ritam dobivaju zaniljiv refren uglavnom, strofa druga je zanimljiva, bridge previše kompliciran, refren je ok, malo su pretjerali, ali su i specifični.
4. Finska – Uvod gitaristički odličan i strofa je ok, i drugi dio strofe s modulacijom prije refrena dobar, refren ništa posebno i stari rock je u pitanju. Bon Jovi prije 15 g. Solo ok, ali bridge je napravio dobru pripremu za refren, gdje se i publika priključila, ok rock. Pjevanje neuvjerljivo, kraj dobar.
5. Švicarska – Uvod dobar, vokal ozbiljan, prvi dio odličan, refren isto, filmska atmosfera prevladava u pjesmi i podsjeća na glazbu koja se radila davno prije, izvođač mlad i dobro se nosi s pjesmom, podizanje pred kraj intonativno nečisto, ali je radiofonična i potencijal zasigurno ima. Melodijska linija je odlična, aranžman jako ok, naročito s prekidima i pauzama unutar samog aranžmana.
6. Francuska – Uvod pjevanja etno, strofa dance s basom u reversu daje neobičnost aranžmanu, produkcija ok, vokali neupečatljivi (višeglasje), refreni etno, najbolja stvar cijele pjesme je solo u aranžmanu.
7. Norveška – Uvod odličan melodijski i ritmično, produkcijski dosta zanimljivo, strofa prepoznatljiva i melodijski odlična, refren i aranžman su profesionalno odrađeni, igra s ritmovima i aranžmanom daju pjesmi vrlo poseban prizvuk. Odlična produkcija i aranžma, melodijski zadovoljavaju kriterije, a i kraj je zanimljiv.
8. Armenia – Uvod s gitarama i melodija strofe je jako zanimljiva, vokal siguran, ali refren je samo ok i ima više slova „a“ u konstrukciji, uvodi su bolji od refrena, ali sve je dobro napravljeno, aranžman prati odličnu pjesmu, bridge odličan, improvizacije pjevačice na refrenu umanjuje snagu pjesme, ali pjesma je ok.

informationcroatia
9. Italija – Počinje s pjevanjem, strofa izvrsna, drugi dio strofe odličan, refren s priključivanjem drugog vokala i falset nije baš najčistiji, pjevanje malo nesigurno, ali je pjesma je izvrsna s upečatjivim refrenima, ali intonativno nisu brijantni, bridg izvrstan i refreni fenomenalni. Pjesma je fenomenalna melodijski, produkcijski i aranžerski odrađena.
10. Španjolska – Uvod i strofa odlični, refreni još bolji, aranžman vrhunski, produkcija nabrijana, ritmički dobro odrađeno, refren je izvrstan, bridge ritmički odsviran i refren leti, vokal odličan, ritam koji nosi.
11. Nizozemska – Uvod s gitarama ok, melodijska linija i vokal ženski zanimljivi, strofa izvrsna, refren odličan, melodijske linije odlične, refren odličan i jako zanimljiv, vraćanje u drugu strofu odlično, refren i sve je odrađeno vrhunski, aranžaman vrlo zanimljiv, produkcija odlična, pliva, šteta što pjesma nije napravljena na engleskom jeziku, kraj upečatljiv. Vokal izvrstan i odlično leži u pjesmi. Kraj je izvrstan.
12. Ukrajina – Uvod s etno izričajem, reper ima ok potencijal, igranje s melodijskom linijom i aranžmanom, ali i s etno prizvukom, naročito na refrenima. Reperi dižu stvar.
13. Njemačka – Uvod, vokal i klavir, strofa izvrsna,drugi dio refrena je odličan, refren fenomenalan, vokal ok, recitira (s repom) odlično sve zajedno zvuči, ovaj dio je usput i bridge, refren odličan, produkcija mi nije briljantna, ali sve u svemu izvrsno napravljeno. Jedna od najboljih pjesama.
14. Litva – Uvod retro prizvuk i vrlo dobar ritam i zanimljiv, strofa ok, drugi dio pao u snazi, refren nespecifičan, skoro i ne postoji, aranžman u uvodu je interesantan, ali pjesma se na kraju izgubila u traženju vlastitiog identiteta. Aranžman i produkcija samo ok. Kraj ok.
15. Azerbajdžan – Uvod i strofa ok, uvod u refren vrlo zanimljiv, refren također zanimljiv, uvodi su ponovo odrađeni ok, refreni očekivano dobrii i efektni, falseti izvrsni i kraj efektan, vokal ok. Aranžman i produkcija su ok, dobro i profesionalno odrađeni. Vokal vrlo samouvjereno zvuči.
16. Belgija – Uvod orkestralni odličan, strofa također, aranžman i melodije su izvrsne, pjevanje je odlično, bridge ok, sve u svemu pjesma je jako ok. Kraj izvrstan. Pjesma je jako dobra. Produkcija odlična. Bridge s vokalima ok. Kraj upečatljiv vokalno.
17. Grčka – Uvod vokalni vrlo ozbiljan melodijski i tekstualano odličan, harmonajzer s vokalom odrađen vrlo specifično vrhunski na refrenu, aranžman izvrstan, vokal i melodija odlični, ritam na refrenu previše udaljen, ali igra s tekstualnom melodijom je iznimna, pjesma bi bila još bolja da je dobila više stabilnosti, a ne toliko plivala, ali je pjesma kao pjesma odlična. Produkcija ok. Bridge je ok, vokal je povremeno intonativno nesiguran.
18. Island – Uvod izvrstan, prva strofa unisono otpjevano, aranžman super, ritam odličan i melodije su jako zanimljive, refren je malo pao, uvod sve vraća na početak, bridge malo pokvari refren s alternativnim prizvukom, kraj akapela. Produkcija zanimljiva i jako mekana, nešto između country-a i alternative. Atmosfera pjesme je ok. Bridge ok.
19. Moldavija – Uvod instrumentalni, kombinacija gitarističkog uvoda, narodnjaka, harmonike i sve u svemu iznenađujuće za ovu priredbu. Izvođači su šaljivo predstavili svoju pjesmu. Moderniziran narodnjak, ali izvođači se šale s pjesmom.
20. Švedska – Ulazak u pjesmu izvrstan, melodija strofe i aranžman u strofi su odlični, gudači u aranžmanu izvrsni, refren odličan, ritam fenomenalan, refren izvrstan, produkcija odlična, vokal ok, bridge zadovoljava kriterije, aranžman i produkcijja su bačeni u drugi plan, ali sve zajedno zvuči izvrsno. Produkcija odlična, Bridge odličan, kraj ok, vokal dobro nosi pjesmu.
21. Australia – Uvod melodijski izvrstan, strofa prvi dio odličan, drugi dio strofe također odličan, refren odličan, cijela pjema izvrsna, pjevanje, melodijske linije i kontrola glasa, bridge opet briljantan, refren je izvrstan i kontrola glasa savršena, vokal jedan od najboljih. Bridge izvrstan. Produkcija svjetska.
22. Velika Britanija – Uvod vokalni ok, falseti ok, ritam refrena ok, melodija i aranžman su ok, refren leti i nosi pjesmu, bridge izvrstan, vokal odličan, gitara u refrenu dala snagu produkciji, kraj ok.
23. Poljska – Uvod jako zanimljiv, strofa zanimljiva, ali vokal ne prati pjesmu, prvi dio refrena pao, drugi dio podigao pjesmu. Druga strofa s ritmom je ok, ali ništa posebno, falseti na refrenu su ok, bridge je ok, ali refren opet pada na prvom djelu. Kraj je ok.e, ali prekompliciran.
24. Srbija – Drukčiji od svega.
25. Estonija – Uvod odličan, strofe fenomenalne, refren ok, kombinacija country- a, pjesma je odlična i vesela. Produkcija, aramnžman i vokal su dobri.

 

Pjesme ove godine su izvrsne, na žalost u ovakvoj konkureciji bit će teško odlučiti tko je najbolji. Moji favoriti su: Nizozemska, Njemačka, Italija, Švedska, Belgija, Australia i Velika Britanija.

 

Marin Bukmir

 

Kategorije : Glazba