GINGIVITIS???? ŠTO JE TO?

000001 07/02/2019 No Comments

GINGIVITIS???? ŠTO JE TO?

Dobro mi došli jer ako vas zanima što je to gingivitis sada ćete saznati. Sigurna sam da su se mnogi od vas ponekad zabrinuli kada ste pogledali u usta i vidjeli nešto crveno između zubi. Kada saznate ovo bit će vam jasnije i lakše.
Već smo prije pisali o parodontu i upali parodonta, ali nismo puno pričali o samom početku parodontitisa. E, upravo je gingivitis taj početak.

Dakle, gingiva je dio parodonta, a to su u narodskom jeziku desni. Ona obavija zub, to jest nalazi se između susjednih zuba i oko svakoga zuba ako je zdrava. Kako smo već prije rekli uzročnici parodontne bolesti, a time i gingivitisa (jer je on dio toga), uglavnom su bakterije iz zubnog plaka, ali može biti i zbog nekih genetskih predispozicija, sistemskih bolesti, hormonalnih utjecaja, imunoloških nedostataka, uživanja droga, lijekova, stresa…

Ali to nije sve.

Bitni čimbenici u nastanku bolesti su količina sline u ustima, disanje na usta, stiskanje i škripanje zubima, parafunkcije (loše navike, grickanje olovke i slično), položaj zuba u zubnom luku kao i toplinski podražaji.

Dakle puno toga!

Da ne duljim, kada primijetite crvene trokute između zuba i malo krvi dok perete zube, ne brinite. Dobrom higijenom, ispravnim četkanjem i masiranjem desni možete potpuno izliječiti gingivitis ili ga spriječiti. Ako ne ide ozdravljenje do kraja, javite se svojem stomatologu.

 

Još ću vam reći u kojim se sve situacijama može pojaviti gingivitis:

– Pubertetski gingivitis u doba puberteta
– Trudnički u doba trudnoće
– Primjenom kontracepcijskih tableta
– Menstrualni
– Klimakterični

Dakle, u svim tim situacijama možete imati promjene koje sam vam rekla, ali ne trebate brinuti jer sada znate da je to normalno, samo trebate pojačati higijenu i masažu. Ako to ne djeluje tek onda idete liječniku.

Mogli bi još satima pričati o tome, ali mislim da je ovo sasvim dovoljno da vam bude jasnije.

Perite zube, čuvajte ih jer drugi vam neće spontano narasti!!!

 

Inga Vučković dr. med. dent.
https://www.stomatologija-vuckovic.hr

 

Oznake :