GLEDATI SVIJET OKO SEBE I VIDJETI ČOVJEKA

000001 28/07/2019 No Comments

GLEDATI SVIJET OKO SEBE I VIDJETI ČOVJEKA

Vrijeme

Ne znam kako vama, ali meni je još jedna godina proletjela brzinom svjetlosti. Možda je pretenciozna ova usporedba, s obzirom na brzinu svjetlosti, ali je i vrijeme zamršena kategorija  koju nije lako dokučiti. Sveti je Augustin jednom kazao: “Što je, dakle, vrijeme? Dovoljno dobro znam što je to, pod uvjetom da me nitko ne pita; ali ako me tkogod upita što je vrijeme i pokušam objasniti – sigurno ću se osramotiti.”

Susret

Dok smo bili djeca, vrijeme je dugo „trajalo“, sjetimo se samo dugih ljetnih ferija, pa i zimskih; kad smo odrasli i suočili se s brojnim obvezama – sve se nekako promijenilo i svelo se na životni tijek koji nezaustavljivo teče i čini se kao da ga ništa na ovom svijetu ne može zaustaviti. Možda poneki sretni trenutak ili susret s dragim ljudima, taj divni i neponovljivi trenutak u vremenu, „kairos“, rekli bi stari Grci, daje nam privid da je vrijeme na čas stalo. Kad susretnemo drage ljude iz prošlosti, imamo onaj nevjerojatan osjećaj kao da se vrijeme nije pomaknulo s mjesta od časa kad nas je životni tijek rastavio. Susret kao evokacija uspomena postaje mjesto u kojem se prošlost i sadašnjost stapaju, preklapaju, mijenjaju uloge.

Ljudi

Vrijeme je blagdana. Božić je došao. Vjernici slave rođenje Isusovo. Prigoda je da se osvrnemo oko sebe, zastanemo na čas, preispitamo se, pogledamo na ljude oko sebe, na bližnje… Možda nas posao kojim se bavimo, ali i osrednjost svakodnevice koja nas je nekako uhvatila u svoj mlin, pa nas melje, a koju trivijalno nazivamo svakodnevnim obvezama, sprječavaju i ometaju u tom naumu.

U prošlim sam blogovima govorio o vidu, ovdje bih kazao da vid nije samo puko gledanje, nije ni samo percepcija svijeta oko nas. Više je od toga.

Aktualno blještavilo po ulicama, bez obzira na broj lumena i luksa, ne sjaji kao iskra u oku drugoga kojem smo pomogli, posvetili mu vrijeme i pozornost, porazgovarali s njim, „vidjeli“ ga, bez obzira je li riječ o prijatelju, poslovnom partneru, klijentu ili slučajnom prolazniku.

Dragi čitatelji, hvala vam na strpljivosti u praćenju ovoga bloga, na ovom iznimnom mjestu kakvo je Freeoglasnik, u godini na izmaku.

Želim vam čestit Božić, a u novoj godini puno sretnih trenutaka i istinskih susreta s ljudima jer u svakom poslu, pa i u ovom našem, u kojem pokušavamo omogućiti ljudima da svijet mogu vidjeti bolje, ljudi su najveće bogatstvo!

 

Branko Kraljević

www.optikakraljevic.hr

Oznake :