Gluma pred kamerom

000001 05/01/2019 No Comments

Gluma pred kamerom

Ja sam Zvonimir Rumboldt, filmski i TV redatelj, autor brojnih filmova, emisija i spotova, urednik filmskog programa Studentskog centra, predavač na kolegiju Gluma pred kamerom Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i autor istoimenog sveučilišnog priručnika. Osim iskusnih profesionalaca s kojima po prirodi posla inače surađujem, kao nastavnik na Akademiji već godinama se susrećem i s njihovim mlađim kolegama – studentima te imam prilično dobar uvid u repertoar njihovih predispozicija i mogućnosti.

Suprotno uvriježenom mišljenju, u Hrvatskoj postoji mnoštvo izvanrednih glumica i glumaca. Vjerujte, to mi je struka. Ili nemojte, nego jednostavno pogledajte neke od recentnih naslova hrvatske kinematografije, npr. “Ne gledaj mi u pijat”, “Osmi povjerenik”, “Comic Sans”, “Mali”,… i uvjerit ćete se sami.

Problem hrvatskog filma, ukoliko uopće postoji takvo što, sasvim sigurno nije u glumcima. Korijeni tog možebitnog problema leže negdje sasvim drugdje, ali ovom prigodom ne bih o tome.

Bitno je znati da svaka uloga nastaje u suradnji, odnosno svojevrsnoj interakciji glumice/glumca i redateljice/redatelja. Dakle, na temelju prethodno napisanog scenarija, tijekom razgovora, priprema i proba glumci i redatelj razjašnjavaju sve eventualne nejasnoće i poniču u dublje slojeve karaktera likova i njihovih odnosa. To je nerijetko dugotrajan i mukotrpan proces, koji će gotovo u pravilu tek po završetku uroditi konačnom verzijom scenarija, uključujući i dijaloge.

Samo snimanje je praktički egzekucija prethodno dogovorenog i uvježbanog, koje će gotovo bez iznimke remetiti čitav niz varijabli, na koje imamo zanemariv ili nikakav utjecaj.

Drugim riječima, za svaku uspješnu ili neuspješnu glumačku izvedbu, zaslužan odnosno odgovoran je, baš kao i za sve umjetničke segmente filmskog djela, i autor filma, tj. redatelj.

Ovaj blog ubuduće će se baviti upravo time; dakle kreativnim i operativnim aspektima glumačkog i redateljskog posla, sa svim objektivnim i subjektivnim zaprekama plodonosne suradnje, koja će, ako ih uspije savladati, u konačnici iznjedriti pamtljive glumačke kreacije i rado gledana filmska ostvarenja.

Do sljedeće prigode, srdačan pozdrav uz želju da pogledate što više dobrih filmova…..

 

Zvonimir  Rumboldt

https://www.facebook.com/zvonimir.rumboldt

Kategorije : Gluma
Oznake :