GRAD SVETOG VLAHA

000001 01/08/2019 No Comments

GRAD SVETOG VLAHA

Pred nama je 1048. Festa Sv. Vlaha, dan koji Dubrovčani osobito štuju i vole. Dan posvećen našem parcu koji nas čuva i pazi, koji na dlanu nosi Grad i čiji kipovi krase dubrovačke mire i gradske ulaze.Tradicionalno slavlje počinje na Kandeloru, 2. veljače, puštanjem bijelih golubica koje su simbol mira i slobode ispred crkve našeg parca, a na sam dan Feste, 3. veljače u procesiji se uz mnoštvo barjaka nose moći Sv. Vlaha. To je dan u godini koji je poseban za sve nas, u zraku se može osjetiti duhovnost i jedna posebna radost i ponos, a ujedno je to i Dan Grada Dubrovnika.

U ovo vrijeme ususret Festi Sv. Vlaha održavaju se i brojne svjetovne manifestacije, kulturni djelatnici organiziraju mnoštvo kulturnih događanja. Kad mi netko kaže da je u Dubrovniku zimi dosadno, nema pravo. Toliko je programa da ne možeš na sve stići sve da želiš. Tako smo imali priliku prisustvovati gala koncertu posvećenom uspomeni na maestra Đela Jusića, u organizaciji Feste Dubrovnik- udruge koja već 19 godina organizira Festu prije Feste s mnogobrojnim humanitarnim kulturnim programima. Đelo Jusić nam je ostavio preko 1000 prelijepih pjesama i ova noć je bila samo mali presjek iz njegovog bogatog opusa. Koncert je organiziran baš na Đelov 81. rođendan. Sudjelovalo je 130 izvođača: Dubrovački simfonijski orkestar, Mješoviti zbor Libertas pod ravnanjem Viktora Lenerta, Klape Maestral. Ragusa i Kaše, solisti Malog raspjevanog Dubrovnika – Gordana Družić, Ana Bačić Vukota, Paula Lazarević, Petar Vlašić i solisti, i neki članovi njegove obitelji, koji su pjevali njegove najpoznatije zabavne pjesme – Ibrica Jusić, Frano Lasić, Dubravka Šeparović Mušović, Paula Jusić, Ema Jusić, Buco Pende, Stijepo Gleđ Markos, Sebastijan Vukosavić uz Đela Jusića Jr. koji je bio član orkestra. Bila je to noć prepuna emocija u kojoj je publika pjevala dobro znane Đelove pjesme, a koncert je završio potpurijem pjesama Dubrovačkih trubadura.

Ulicama Dubrovnika iz kamena odjekuju vječne Đelove melodije poput La musica di note, Jedan dan, Na Stradunu, Stare ljubavi, Volim te budalo mala, Moja Ane broji dane, Dubrovačka zvona, O sveti Vlaho…. Fali nam naš maestro, naš dundo, naš gospar, fali da ga sretnemo na Stradunu, da nam mahne i popriča s nama, da ostane za njim miris lule… lule starog kapetana. Jer gdje god pogledaš, ne možeš ne čuti melodiju neke Đelove pjesme kome je Grad bio vječita inspiracija. Dubrovnik nikad neće zaboraviti Đela Jusića!

I zato se svi posebno osjećamo u ove dane Feste, kada je Dubrovnik u svom svečarskom ruhu, sa standalima na kojima vijori barjak Sv. Vlaha, s posebnom aurom koja se ćuti među stanovništvom i gostima.

Ponosan i dostojanstven stoji Grad! Grad svetog Vlaha!

 

Darija Mikulandra Žanetić

www.midsummer-scene.com

https://www.facebook.com/darijamikulandra

https://www.instagram.com/babyblue55/?hl=hr

Kategorije : Putopisci Radio
Oznake :