GRILLZ ILI NAKIT ZA ZUBE

000001 17/07/2020 No Comments

GRILLZ ILI NAKIT ZA ZUBE

Nisam nikad slutila da ću jednoga dana i ja izrađivati ukrase za zube kao što su nekada davno nosili ljudi koji su živjeli u plemenskim zajednicama! No, vremena se mijenjaju, ukusi se mijenjaju, tako sam i ja svome unuku napravila za rođendan ukrase za zube. I on je bio presretan!

Nekome je krasno, nekome strašno, ali moramo prihvatiti da smo različiti i da se moda mijenja i uvijek će se mijenjati i vrtiti u krug. Evo malo o tome.

informationcroatia.com

Riječ je o nakitu koji se stavlja na zube to jest, između zubi ili preko njih. Kroz povijest slični ukrasi datiraju još iz civilizacije starih Maja, a u ranim osamdesetim nosili su ih hip-hop umjetnici u New Yorku. Danas su sve popularniji među pjevačima, glumcima i mnogim drugim zvijezdama, tako da ih nose Madonna, Rihanna, Travis Scott, Lil Wayne i mnogi drugi.

Grillz može biti izrađen od nekoliko tipova metala: zlato, platina, srebro ili kobalt krom legure od koje se inače izrađuju djelomične proteze kod pacijenata. Neki od njih su čak ukrašeni i dijamantima.

Postupak izrade grillza u stomatološkoj ordinaciji je potpuno bezbolan. Potrebno je uzeti otisak kako bi tehničar u laboratoriju izradio grillz koji precizno sjedi na zubima i ne smeta u svakodnevnim aktivnostima zubi gornje i donje čeljusti.

Grillz je nakit koji pacijenti mogu skidati i stavljati na zubni niz kad god požele. Nije cementiran, niti pričvršćen za zube, kako bi pacijenti mogli normalno održavati oralnu higijenu. Pacijenti mogu sami odabrati dizajn svoga grillza prema kojem će dentalni tehničar izraditi isti.

 

Inga Vučković dr. med. dent.

https://www.stomatologija-vuckovic.hr