HARMONIJE

000001 24/07/2019 No Comments

HARMONIJE

Slika u najširem smislu riječi toga pojma je jedan od najznačajnijih fenomena naše suvremene civilizacije. Svakodnevno smo svjedoci agresivnosti tog medija koji gotovo ima presudnu ulogu u ,,svijetu spektakla”, da upotrijebimo ovu čuvenu sintagmu francuskog filozofa Guy Deborda: “Slika nudi, obmanjuje, zavodi… zamjenjujući jednu stvarnost drugom.”.

Blještavilo svijeta elektronskih medija nadoknađuje frustriranost otuđene sumorne stvarnosti. Također medij slike je posebno u službi općeg konzumerizma. Našu civilizaciju umnogome određuje kultura izloga. Sve se nudi i sve je na prodaju. U tu svrhu tijela i predmeti su dotjerani do savršenstva. Žensko je tijelo, treba li reći, dokazano i potvrđeno kao najučinkovitiji i najisplativiji maneken. U bogatoj prezentaciji ponuđenog sve se nivelira. Sve egzistira u harmoničnim cjelinama. Jedro i senzualno tijelo mlade žene, srebrni svijećnjak, komad sirovog mesa, egzotični cvijet, šprica za botoksiranje, cipele s visokom potpeticom…

Čini se da nikada nadrealna imaginacija nije tako harmonirala sa stvarnošću kao što tome danas svjedočimo. Iz repertoara stvarnog, potrošačkog svijeta usklađuje se bizarna ikonografija nadrealističke slike u kojoj, u stanovitom smislu i krajnje suptilno harmoniraju uzvišeno i profano, lijepo i ružno, erotizam i smrt.

Teror općeg progresa kao imperativ suvremenog društva otkriva naličje tog napretka. Zastrašujuća ljepota proizvedene umjetne stvarnosti svog blistavo dizajniranog lica stvara zavodljivi dekor svakidašnjice. Ne naziremo li iza takvog dekora koji okružuje modernog čovjeka njegovo otuđeno biće, koje se, umjesto da teži svom zapostavljenom bitku, od njega fatalno udaljava?

 

Dimitrije Popović

Kategorije : Umjetnost
Oznake :