HIPNOTSKA REGRESIJA

000001 13/08/2019 No Comments

HIPNOTSKA REGRESIJA

„Stojim na pozornici i pjevam. Publike nema. Ne mogu identificirati vrijeme. Nisam u svom tijelu. Izgledam visoko i vitko. Osjećam nelagodu.“

Ovako započinje jedna hipnotska regresija. Prema linearnom toku vremena, regresija je vraćanje u prošlost. Kako u podsvijesti nema vremenskih i prostornih granica, podsvijest nas može odvesti i u tako zvana prošla životna iskustva. Vraćanje u prošlost, uz svrhu osvještavanja određenih obrazaca, pomaže osloboditi emocije ili stanja u kojima smo zapeli i s kojima sebi nanosimo štetu.

Astrid (47) je profesorica na fakultetu. U procesu je pisanja disertacije te je njena želja osvijestiti uzrok sumnje u sebe i straha od uspjeha jer misli kako tu leži njena trenutačna kočnica u izražavanju emocija i riječi na papir. Njeno hipnotsko putovanje bilo je veoma zanimljivo. Prošla je jako puno različitih prošlo životnih iskustva u kojima je otpustila emocionalna stanja koja joj više ne koriste i samim time ojačala vjeru u sebe i svoj uspjeh. U nastavku ću vam navesti samo nekoliko primjera.

– Stojim na pozornici i pjevam. Publike nema. Ne mogu identificirati vrijeme. Nisam u svom tijelu. Visoka sam i vitka djevojka. Osjećam nelagodu. Nema publike. Dirigent stoji desno od mene i viče. Uzrujan je jer ne pjevam dobro. Skamenjena sam. (Ovo je trenutak obrata u kojem Astrid osvještava svoje trenutačno stanje, ima priliku promijeniti emocije koje osjeća, a samim time i razvoj situacije). Govorim mu da je moje pjevanje stvar vježbe i učenja i da je njegov posao da me nauči i da bude strpljiv. On je u šoku jer mu se netko suprotstavio. Osjećam se stabilno i sigurno.

– Lavovi. Zlatni pijesak pod nogama. Imam zlatnu, dugačku halju, ali sam muškarac. Lavovi me slušaju i imaju debele zlatne ogrlice. Šest lavova se nalazi oko mene. Dugačkim štapom povlačim crtu preko koje oni ne smiju prijeći. Ne dresiram ih, ali osjećam da sam u kontroli. Gledam ih i oni me slušaju. Jedan lav izbjegava pogled. Sad vidim da crta nije dovoljno dugačka i da njega ne obuhvaća. Osjećam sumnju da će on možda prijeći crtu. Ne znam što je mogući ishod toga. (Obrat). Produljujem crtu. Lav je sad pokunjen. Sigurna sam. Vjerujem u sebe i svoje sposobnosti.

– Vidim vodu i tamnu obalu. Maglovito je kasno poslijepodne. Ponovo sam u muškom tijelu. Stojim u blatu i izvlačim nešto. To što izvlačim je jako teško, ali nema ničega. Pust je gradić, ima nekih kućica, ali nema nikoga. Osjećam čuđenje i nemoć. Imam krvave ruke. Kao da se ne mogu maknuti iz tog događaja. (Obrat). Puštam sve i odlazim svojim putem. Osjećam se malo razočarano u sebe, ali kao da mi nešto govori da će vrijeme pokazati kako je to bila dobra odluka. (Uz pomoć sugestije odlazi u budućnost). Nalazim se u istom selu i sad ima riba. Sunčano je. Imam ribarnicu i prodajem svježe ribe. Osjećam vjeru u sebe i svoje odluke.

– Krvavi mač na štitu. Bitka je gotova. U muškom mladom tijelu ležim ispred drveta, a na sebi imam krvavu rimsku odjeću. Vidim ožiljke na rukama. Bojim se da sam klao nevine. (U ovom trenutku javlja joj se nagon za povraćanjem kojeg umiruje sugestijom. Nakon dulje stanke, vraća se u trenutak prije bitke). Bacam mač u potok. Penjem se na bijelog konja i jašem u suprotnom smjeru od bitke. Osjećam se oslobođeno.

– Pletem košare i to radim brže od drugih. Sve smo žene i sjedimo u krug. Nije dobro što sam brža jer su onda druge kažnjene. Ima nas puno. Imamo duge haljine s dugim rukavima i bijelima maramama na glavi. Nema međusobne komunikacije. (Obrat). Skinule smo marame i raspustile kosu. Predložila sam da dodajemo jedna drugoj košare i to funkcionira sjajno jer moje pletenje ubrzava i sva druga pletenja. Sve se smijemo. Osjećam se zadovoljno i sigurno sa svojom vještinom.

Raspravljati o tome jesu li se ove anegdote uistinu dogodile ili su samo produkt mašte nije toliko ni bitno. Ono što je bitno su snažni i katarzični interni procesi koji su se odvili u pozadini tih priča. Promjenom obrazaca iz prošlosti mijenjamo sebe, a samim time i svoj život.

Prošlost možete izmijeniti samo ako je prihvatite. (T. S. Eliot)
Upoznajte svoju prošlost kako biste promijenili svoju budućnost.

Do ponovnog susreta.

 

Una Čulić

www.autentik.hr
https://www.facebook.com/autentikspirit/
https://www.youtube.com/channel/UCLQqJh1X6lGpdeXgsMq1iOw

.

Oznake :