HIPNOZA KAO PRIRODNA SPOSOBNOST NAŠEG UMA

000001 04/08/2019 No Comments

HIPNOZA KAO PRIRODNA SPOSOBNOST NAŠEG UMA

Tijekom školovanja o hipnozi i hipnoterapiji nisam planirala da ću se time baviti. Škola me prvenstveno privukla radi edukacije i prikupljanja dodatnog znanja iz osobnih razloga. Srećom, imala sam i više nego dovoljno zainteresiranih prijatelja, „pokusnih kunića“- kako su se sami nazvali, koji su bili znatiželjni i željeli da isprobam s njima sve što sam naučila.

I tako se dogodio trenutak koji je utjecao na promjenu svrhe mog novostečenog znanja. Kako je prijateljica tonula u duboko opušteno stanje, njen um je postajao sve sugestibilniji i pojavilo se selektivno mišljenje. Postala je otvorena u primanju sugestija, kritički nije promišljala te je imala fokus samo na zvuk moga glasa. Tako sam sugestijom da je njena ruka tvrda kao kamen i da je ne može pomaknuti kad odbrojim do pet, to stvarno i doživjela. Prijateljica nije mogla pomaknuti ruku radi mojih izgovorenih riječi. Nakon što sam isprobala još nekoliko vježbi s kojima sam sebi  dokazala koliku moć ima naš um, znala sam da želim i druge educirati o tome, pokazati im sposobnosti njihova vlastita uma, a i sama još više otkrivati i istraživati u tom području.

Prvih nekoliko mjeseci profesionalnog rada kao hipnoterapeutkinja imala sam poteškoća oblikovati riječi u svima jasno i razumljivo objašnjenje koje opisuje čime se točno bavim, no s vremenom sam došla i do toga. Hipnoza je prirodno i voljno stanje duboke opuštenosti u kojem upoznajemo sami sebe. Prirodno je zato što nam se svakodnevno događa da ulazimo u to stanje tijekom spavanja. Frekvencije moždanih valova prelaze u takozvano  Theta i Delta stanja, kao u hipnozi, tako i tijekom sna, a voljno je jer nas nitko ne može protiv naše volje natjerati da uđemo u to stanje.

Kako su danas (dez) informacije dostupnije no ikad prije, veoma je važno znati se pravilo informirati. Da bismo demistificirali bilo kakvu negativnu povezanost s hipnoterapijom, za početak trebamo razumjeti kako se frekvencije našeg mozga, moždani valovi, svakodnevno mijenjaju sukladno akcijama koje radimo i zbog toga je ulazak u hipnotičko stanje uistinu naše urođeno stanje uma, u koje ionako ulazimo svakodnevno.

Od pamtivijeka pitamo se tko smo. Dok znanstvenici za istinom tragaju na jedan način, vjernici tragaju na drugi, a u suštini jedno ne isključuje drugo. Nema formule koja vrijedi za sve. Svi smo kompleksne individue i kao takvi različito reagiramo na svijet oko nas i u nama. Istovremeno smo u zadnjih sto pedeset godina bogatiji za mnoge liječnike i psihoterapeute, koji su hrabro i predano istraživali moć podsvjesnog i njegov utjecaj na naše tijelo, um i život. Zahvaljujući njima, proučavanje podsvijesti je dobilo manje okultni, a više naučni tretman, koji se danas dodatno istražuje i utemeljuje.

Mene je u hipnoterapiji privukla upravo ta ljudska urođena sposobnost (samo) hipnoze i njene bezgranične mogućnosti. Volim hipnoterapiju jer kroz svaku osobu s kojom radim bolje upoznajem sebe, a tako i svijet oko sebe. A kako je svaki odnos recipročan, znam da i u terapiji u najmanju ruku, nekome ubacim bubu u uho:

„Poznavanje sebe početak je sve mudrosti.“

(Aristotel)

TKO SAM JA?

Do ponovnog susreta.

 

Una Čulić

https://www.facebook.com/autentikspirit/

https://www.youtube.com/channel/UCLQqJh1X6lGpdeXgsMq1iOw

 

Oznake :