HLADAN TUŠ I NEVJERICA – POVIJEST SE PONAVLJA – EUROSONG 2021. GODINE

000001 19/05/2020 No Comments

HLADAN TUŠ I NEVJERICA – POVIJEST SE PONAVLJA – EUROSONG 2021. GODINE

Prve večeri nastupalo je 16 zemalja u u areni Ahoy u Rotterdamu 2021. godine.

Među izvođačima smo gledali i našu predstavnicu Albinu Grčić s pjesmom Tick-Tock. Nastupala je 10 po redu.

Za prolazak u finale natjecala se s predstavnicima još 15 država.

Dvorana i scena izgledaju grandiozno.

Ovo je 65 izdanje natjecanja za pjesmu Eurovizije.

Direktan plasman u finale Eurosonga ima takozvana “velika petorka”, točnije predstavnici Njemačke, Italije, Francuske, Španjolske i Velike Britanije, zemalje koje daju najveći financijski doprinos Europskoj radiodifuzijskoj uniji (EBU) koja organizira Eurosong te predstavnik zemlje domaćina, što je ove godine Nizozemska.

01. Litva – ne toliko upečatljiva pjesma, mada solo nakon otpjevanog refrena daje izrazito plesnu dinamiku. Produkcija je standardna, ali ništa posebno, izvođači u upečatljivoj žutoj boji, pjesma djeluje malo dosadno, plesna je, ali produkcija nije napravljena na zavidnoj razini.

02. Slovenija – ulaz u pjesmu iznimno suveren, stih odličan, boja vokala fenomenalna, prvi dio pjesme izvrstan, na rafrenu se malo gubi. Pjevačica ne treba nikoga na sceni pored sebe. Zbor je odudarao, vokali su pojačani i izbačeni previše naprijed, bridge je odličan, refren odlazi u lošiju produkcija koja pliva i postaje fluktualna, ali blues, soul i jazz su uzdanice iznimne pjevačice, zbor je snimljen, ali nije dobro smiksan, uvod i kraj su vrlo efektni.

03. Rusija – vrlo neobična pjesma, produkcija neobična, više sliči na lokalnu rusku produkciju i izvedbu, nego svjetsku. Htjeli su pridodati zvučnost narodnih napjeva u refrenima, ali mislim da nisu previše uspjeli u nakani, mada je izvođačica i UN-ova ambasadorica dobre volje.

04. Švedska – Ulaz u pjesmu i stih izvrstan, melodija i produkcija su na razini najboljih svjetskih izvođača. Melodijska linija kroz cijelu pjesmu je napravljena na zavidnom nivou, pre-refren izvrstan, prateći vokali izvrsni, kraj upečatljiv s modulacijom, izvođač ima 19 godina i pobjednik je Supertalenta u Švedskoj. Dobar nastup, pjesma još bolja.

5. Australija – uvod neobičan i stih, produkcija također neobična, moderan izgled izvođačice, podsjeća vokalno na etno izvođačice. Melodijska linija na bridge-u neobična i vokal je korektan, ali nije oduševila.

6. Sjeverna Makedonija – vokal vrlo izražen i snažan, video efekti zapanjujući, pjesma ipak malo starijeg prizvuka i nije eurovizična. Izvođač je autor glazbe i napravili su pjesmu koja podsjeća na starije produkcije i melodijski sliči na stari dobri Queen, izvođač je mogao biti bolje iskorišten, šteta.

7. Irska – ništa posebno, pjevačica je čak i intonativno imala nekoliko nesigurnosti na početku, što vjerojatno možemo pripisati hodu i nastupu, produkcija pomaknuta u pozadinu, ne djeluje svjetski, više djeluje kao da je u igri živi band snimljen na nekom live koncertu.

8. Cipar – uvod neobičan, ali nakon toga prvi dio pjesme s ritam sekcijom je vrlo upečatljiv, refren prazan, ali dobro produciran. Dio bez aranžmana neuvjerljiv, refren bi trebao biti malo bolji, ali je u odnosu na sve dosadašnje izvođače dosta dobar. Izvođačica odlično izgleda, pleše i ponaša se jako dobro na sceni, garderoba interesantna.

informationcroatia.com

9. Norveška – uvod i stih ok i upečatljivi, melodija zanimljiva, produkcija na zadovoljavajućem nivou, krila s lancima (kostimi) efektni, davali su upečatljivost, refren odličan, jedan od najboljih do sada. Modulacija dobro osmišljenja, glavni vokal i prateći vokali su dobro složeni.

10. Hrvatska – Albina dobar vokal, ulaz ok, produkcija ok, aranžman ok. Albinin vokal na refrenima nema toliku snagu, ali je bolja od mnogih izvođača. Kombinacija pjesme, izgleda i nastupa daju nam nadu za plasman u finalnu večer. Plesači ok.

11. Belgija – Ulaz odličan, stih očekivano dobar, pjesma s alternativnim prizvukom, produkcija i skladba na tragu 2000-ih godina. Produkcija ok, ali sve je malo previše tmurno za ovu eurovizijsku prigodu. Sve je odlično snimljeno, otpjevano i isproducirano, ali ništa novo nismo čuli od njih. Muški prateći vokali dali su upečatljivost i harmonije su bile na trenutke neobične i neočekivane, mada se sve odvijalo u zadanim okvirima te vrste glazbe.

12. Izrael – Uvod odličan, jako dobar, ritam sekcija se priključuje izvrsno, sve je pogođeno, melodijski linija, pjevačica, vokal, produkcija, bridge, solo izvrstan i izrazito plesački napravljen, refreni lete, vokal u falsetu izvrstan. Ovo je najbolja pjesma do sada.

13. Rumunjska – Uvod izvrstan, stih izniman, pre-refren odličan, produkcija, vokal i sve drugo odlično odrađeno, pjesma iznimno interesantna, refren ok, melodija napravljena za svjetsko tržište. Prvi dijelovi pjesme i vokal su odlično postavljeni i snimljeni, ples u bridge-u odličan, refrenu nešto fali. Da su poboljšali refrene, popunivši ih boljom produkcijom ishod bi bio puno bolji.

14. Azerbajdžan – istočne melodije iznenađuju, uvod zanimljiv, pre-refren ok, refren također vrlo upečatljiv, uvod i produkcija su dosta dobri, vokal odličan, prizvuk istoka je dao uobičajeni šarm zajedno s muškim pratećim vokalom koji se pojavljuje prije i u samom refrenu, ali su sa tradicionalnim instrumentima ipak malo pretjerali i na kraju otišli u krajnost.

15. Ukrajina – Uvod zvuči tradicionalno kao i cijela pjesma. Produkcija se zadržala na modernijoj tradicionalnoj osnovi, melodije imaju lokalni i tradicionalni prizvuk i sve podsjeća na etno produkciju s fazama ubrzavanja koje su zadržala izvorni etno štih. Kraj izvođačica improvizira na svoj etno način.

16. Malta – Ulaz odličan, stih, pre-refren, pjevačica i vokal izvrsni, melodije svjetske, solo vrlo upečatljiv, najsigurniji vokal ove večeri, najbolja pjesma po mom izboru. Cijela pjesma je izvrsno napravljena i isproducirana, bridge je fenomenalan i sve je na svome mjestu. Ovo je daleko najbolja pjesma ove večeri.

Komentar

Vrlo često doživljavamo hladan tuš nakon ispadanja naše pjesme iz daljnjeg natjecanja. Ako je ovo jedna od naših najboljih pjesma koju smo do sada slali na natjecanje Eurovizije, a vjerojatno je to i istina, kako se pričalo i najvljivalo i s njom nismo uspjeli ući u finalnu večer, znači da ipak nismo toliko dobri koliko mislimo da jesmo i da imamo još puno prostora za napredak u svakom smislu. Ovo nas mora osvjestiti i otrijezniti da napokon ozbiljno prionemo na posao, pa svi su nas već ionako odavno pretekli. Čak i naši susjedi su daleko odmakli. Dobri smo, ali možemo mi i puno bolje jer ćemo inače samo gledati svima u leđa svake godine i uvjeravati cijelokupnu javnost da su nas opet zakinuli, a stvarnost je ipak drukčija. Nitko nas ne zakida, jednostavno moramo postati bolji i orginalniji od trenutnog nivoa kojeg nudimo i pokazujemo.

Bez obzira na sve, čestitke Branimiru i Albini na pokazanom i podignutom nivou, ali moramo biti puno bolji i od ovoga, pa Malta nas gospodo realno pojede. To je pjesma koja dolazi ne zaboravimo iz znatno manje otočne države i zemlje u kojoj živi nešto više od pola milijuna stanovnika i htjeli mi to priznati ili ne, daleko su dogurali i ostavili sve nas iza sebe. Zašto mi ne bi bili ta mala Malta? Nekada kada se nije obraćalo previše pažnje na produkciju mogli smo i biti zapaženi s nekom melodijicom, ali danas kada čujete sve skladbe, mi smo realno s našim znanjem pri samom dnu i tek smo zagrebali po površini, da ne govorim o produkciji koju slušamo svakodnevno na našim radio postajama.

Ili smo lijeni ili ne želimo učiti ili ne znamo, četvrta opcija ne postoji.

Domaća izvođačica u slobodnom dijelu (odmah nakon nastupa zadnje izvođačice) je pokazala mnogima kako bi pjesme mogle i trebale melodijski, tekstualno, produkcijski i vokalno zvučati (Davina Michelle (Hoogedoorn) – The Power Of Water). Ta pjesma mnogostruko premašuje sve naše trenutne glazbene standarde.

Pjesme koje su se plasirale u finalnu večer su: Norveška, Izrael, Rusija, Azerbajdžan, Malta, Litva, Cipar, Švedska, Belgija i Ukrajina.

Do sljedećeg druženja….

 

Marin Bukmir

 

Kategorije : Glazba