HRVATSKA TRAŽI HUMOR

000001 18/07/2019 No Comments

HRVATSKA TRAŽI HUMOR

Televizijski programi su nam prepuni raznih reality show emisija sumnjive kvalitete, u njima se traže partneri, talenti, nesvakidašnji ljudi, recepti, a svima kronično nedostaje jedan sastojak kojeg je ionako u ovim teškim vremenima premalo – a to je humor! Doduše, nas Hrvate bije loš glas kad je humor u pitanju.

Kada se raspravlja o regionalnim mitovima i predrasudama o pojedinim narodima, vicevi se slažu oko toga da su Crnogorci lijeni, Bosanci priglupi, Slovenci uštogljeni, Srbi ratoborni, a Hrvati – neduhoviti. Kako bi pokušali razbiti taj mit, predlažem napraviti jedinstveni reality show u kojem se dajemo u potragu diljem Hrvatske tražeći upravo domaći, autentični humor. Koliko je loše stanje na tržištu humora vidi se već po tome kako nam komičari masovno bježe u politiku (Pervan, Drele, Škoro…), a tamo nam zbog njihovih nastupa nimalo nije do smijeha.

Potraga bi krenula od samog juga Hrvatske, Dubrovnika. I to ne bez razloga. Naime, hrvatska književna teorija i kritika se jednoglasno slažu kako je najbolji domaći komediograf svih vremena Marin Držić pa je stoga logično da svoju potragu započnemo upravo na tom izvoru. Možda baš tamo na nas naleti neki Pomet ili Dundo Maroje koji nas raspameti svojim vragolijama.

Ideja je da kroz Hrvatsku putujemo autobusom koji nalikuje na onaj iz kultnog filma „’Ko to tamo peva“ te obilazeći gradove i manja mjesta naš stručni žiri okuplja lokalne duhovite talente koji, uglavnom na javnim mjestima kao što su trgovi, kafići, vatrogasni domovi, kulturni centri i slični, pokušavaju nasmijati publiku i uvjeriti nas da su baš oni ono što tražimo. U svakoj regiji Hrvatske ovom timu bi se pridružio i neki lokalno poznati komičar ili komičarka koji bi pojedinoj epizodi dao lokalni štih, ali i neku vrstu presjeka povijesti humora dotične hrvatske regije ili zempljopisne cjeline.

Forme koje mogu predstaviti natjecatelji su razne: vicevi, skečevi, imitacije, stand up komedija (zabrinjavajuće ali doslovni prijevod tog termina sa engleskog jezika bi glasio „ustaška komedija“), kraće glazbene forme, neverbalni humor… A cilj je jedan: nasmijati publiku. Oni koji zadovolje po mišljenju publike i mišljenju žirija, osvajaju mjesto u autobusu te nastavljaju putovanje po Hrvatskoj. Trebamo samo biti oprezni kad prolazimo blizu granica BiH ili Srbije da nam se u autobus ne utrpa njihova opaka konkurencija. U blizini slovenske granice se ipak možemo malo opustiti.

Nakon što obiđemo cijelu državu, veliko finale i sučeljavanje svih komičara možemo održati na Markovom trgu u Zagrebu, gdje bi publika demokratskom metodom izabrala pobjednike. Nije da se ta metoda do sada pokazala nešto uspješnom, ali još nismo smislili bolju. Eto, ovo je moj prijedlog autentičnog domaćeg reality showa, a sad se mogu samo opustiti i čekati producente da navale sa obilnim financijskim ponudama. 😉

 

Mario Kovač

https://www.facebook.com/mario.kovac.3914

Kategorije : Gluma
Oznake :