I BARMENI PIJU, ZAR NE?

000001 05.09.2020. No Comments

I BARMENI PIJU, ZAR NE?

Zajedničke sklonosti prema piću najčešće se javljaju u stresnim zanimanjima poput kontrolora leta, pilota, doktora i medicinara, glumaca i pjevača, konobara i barmena i mogao bi taj niz biti duži, ali ja ću se zaustaviti na ovom zadnjem.

Koliko puta ste došli u bar i htjeli podijeliti sreću s nekim povodom rođendana ili rođenja djeteta ili novog zaposlenja, čak i kad ste bili tužni? Ako ste bili sami u početku, najčešće društvo vam je bio barmen. Tada ste znali naručiti sebi piće i naravno barmenu, da podijelite s njime to ushićenje.

Znate li da u prosjeku svaki četvrti gost u baru dolazi sa sličnim razlogom i želi popiti piće na šanku bara? Što ako vas barmen odbije, hoće li on biti osoba koja vas ne razumije? Ili još bolje ili gore, što ako ste došli s tom željom, a barmen je već zamuckivao i pomalo frfljao, pa vam je bilo neugodno?

Danas je znanstveno dokazano da jedna do tri čaše vina dnevno može na vas dobro djelovati. Tijelo posjeduje zaštitnu obranu protiv krvožilnih bolesti srca zato što njegov antioksidant pomaže razgradnju kolesterola u arterijama. Do određene mjere sam etanol (alkohol) u svim svojim oblicima može tome pridonijeti, no očito je da postoje ograničenja. Alkohol je gotovo beskoristan u smislu nutricionističkih vrijednosti, a ako se prekomjerno pije, zasigurno je štetan. Prekomjerno pijenje oštećuje jetru, često nepopravljivo te dodatno opterećuje njezino svakodnevno funkcioniranje. Ujedno iscrpljuje vitamine A i C, vitamine B, magnezij, cink i esencijalne masne kiseline te dovodi do teške dehidracije. Suvremene metode proizvodnje alkoholnih pića često znače da prosječna čaša vina, piva ili alkoholne žeste sadrži kemijske pesticide, bojila i druge štetne aditive prema kojima ste oprezniji kad ih nalazite u prehrambenim proizvodima.

Kako se sa alkoholom “nose” ljudi čije je zanimanje usluživanje jakih alkoholnih pića? Jesu li oni imuni na piće?

Ispričati ću vam jednu priču koja me je dojmila i potvrdila moje razmišljanje, a radi se o tome da ne ignoriramo kolege radi pretjerane konzumacije alkohola i da ih ne prokazujemo, nego naprotiv da im pomognemo, jer ćemo tako pomoći i sebi, ali i cijeloj zajednici u kojoj radimo.

Radi se o priči vrhunskog barmena Dušana Zarića koji ju je ispričao prije 3 godine u Zagrebu na gostovanju i svom predavanju o Barskoj zajednici i međuljudskim odnosima, a u sklopu Zagreb Cocktail Week-a (ZGCW 2018 godine). Dušan je suvlasnik bara Employees only u New York- u i Miami-u. 1993 napustio je odličan posao u automobilskoj industriji i otišao iz Beograda u New York, započevši kao barmen, a danas je legenda naše scene.
U njegovom baru radio je tim ljudi vrhunskih profesionalaca, a jedan se posebno isticao… Vincent. Bio je izuzetno brz i okretan, elokventan, socijalan i divan sugovornik, a po znanju je bio među najboljima. Jednostavno bilo ga je milina za gledati i razgovarati s njim. Svi gosti su ga hvalili i Dušan je bio izuzetno ponosan što ima takvog radnika. Međutim, s vremenom je njegov entuzijazam splasnuo, na momente je bio čangrizav, a na momente hiperaktivan. Kolege su htjele izbjeći smjenu s njim, a gosti su se počeli žaliti na njegovo ponašanje.

Uglavnom, Dušan je to uskoro otkrio i u razgovoru s Vincentom došao do zaključka da on ima problem s alkoholom i da se ne može kontrolirati. I to je već postao ozbiljan problem. Što sada napraviti, razmišljao je? Hoću li mu dati otkaz ili trpjeti njegovo ponašanje, jer ipak je on najbolji barmen u baru? Predložio mu je liječenje i platio ga. Htio je pomoći tom mladom vrhunskom barmenu, jer da mu je dao otkaz, bio bi to vrlo vjerojatno kraj Vincentove karijere.

Također, čak se i većina kolega uključilo i financijski pomoglo da se Vincent zbrine i izliječi. Uglavnom cijeli tim na čelu s Dušanom Zarićem želio je pomoći i uspjeli su, jer kad je Vincent vidio da ga nisu ostavili, a doznali su svi za njegov problem, pristao je otići na liječenje i suočio se sa problemom. Vincent se vratio nakon nekoliko mjeseci i dan danas tamo radi i opet je jedan od najboljih. Zajednica je očvrsnula i još su povezaniji i bliži te su međuljudski odnosi u barovima Employees Only (New York & Miami) i sada na visokom nivou.

I za kraj htio bih podijeliti s vama nekoliko nekoliko mojih razmišljanja:

  • • Najbolje sredstvo za detoksikaciju su prirodno iscijeđeni sokovi od voća i povrća, oni ubrzavaju metabolizam, potiču eliminaciju toksina putem limfnog sustava i jačaju cjelokupni imunitet.
  • • Također prodavaonice zdrave hrane i ljekarne prodaju prirodno sredstvo u obliku kapsule, a zove se mliječna češljika, koje je klinički potvrđeno da pridonosi regeneraciji stanica jetre. Uzimajte ga u dozi od 200 mg dnevno, osobito tijekom perioda apstinencije. Doista ćete se bolje osjećati.
  • • Istaknuo bih da imate na umu, da gostu koji je malo više popio ponudite čašu vode, a ne da mu predlažete “putnu”. Jer ako kontrolirate goste i tempirate njihov kapacitet, sigurno će vam se zahvaliti drugo jutro/dan što ste mu pomogli da ne pretjera. To treba biti vodilja svakog profesionalnog barmena, da pazi na svoje goste i da poštuje mjesto gdje radi te surađuje s kolegama i poslodavcem.

U zdravlje!

Slijedeća tema : Tri whisky mušketira u Hrvatskoj i jedan d’Artagnan

 

Vjenceslav Madić Kishoni

www.mixyflairstyle.com.hr

Oznake :