IN VINO VERITAS

000001 13/05/2022 No Comments

IN VINO VERITAS

Je li vi volite vino? Ja baš i ne, iako volim tu i tamo probati gutljaj vina pogotovo ako su posebna i rađena u ograničenim količinama. Zaista samo gutljaj! Ako i kada ja uspijem popiti cijelu čašu vina, to vino sigurno je iz raja izašlo.

Imam sreću pa poznajem puno vinara i vinogradara i često me i posao odvede u vinograde i vinarije. U današnje moderno doba možda se čini da je imati vinograd lako i jednostavno, kao neš’ ti filozofije, malo loza i oko njih se baviti. Ali to je zaista filozofija. Težak je posao vinogradara kroz cijelu godinu i to postane njihov stil života, ustvari njihov život jer oni za te loze žive i o njima stalno misle i brinu. Tu je utkana ogromna ljubav, požrtvovnost, disciplina i rad. Zna se koje dane u godini se što radi na lozi. I onda sa zebnjom očekuju taj dan berbe kada će ubrati plodove svog cijelogodišnjeg rada gdje su učinili sve što su mogli, a opet im majka priroda dirigira kakva će berba biti i kada će se dogoditi. Dan berbe je dan D za vinogradare jer treba dobro procijeniti je li grožđe dovoljno slatko, a i pratiti vremensku prognozu kako ne bi tuča pala i uništila sve pred samu berbu.

Ove godine sam prvi put bila u berbi na Šipanu. Malo je reći da sam bila uzbuđena danima prije i jedva čekala zoru tog dana D.

Vesela ekipa od nas petnaestak skupila se u vinogradu i krenula s berbom merlota. Izuzetan je osjećaj vidjeti na okupu seniore i nas malo mlađe i slušati sve te dogodovštine iz njihovih života i prijašnjih berba. Ovdje bi se mogle knjige napisati koliko je tu raznih situacija bilo u prošlosti, kakve su vremenske (ne)prilike ih pratile, kakav je slador u grožđu bio, a najduhovitije su one priče sa druženja nakon berbe.

Za vrijeme berbe grožđe se odmah prebacuje u vinariju i stavlja u muljaču (stroj koji meči grožđe) i puni u bačvu te dalje postoje vremenski i drugi procesi koji traju određeni broj dana, a koji se trebaju dogoditi kako bi se vino napravilo. No, ovo je već stručna tema za nekog vinara koji bi vam sigurno bolje objasnio kako nastaje vino nakon berbe. Ali ono što znam za ovaj merlot je da je izuzetno sladak, da je godina bila sjajna i da se očekuje izvrsno vino.

I tako smo svi zajedno uz taktove pjesme “Kad se male ruke slože…” marljivo i brzo pobrali merlot te krenuli na zasluženo druženje uz hranu, piće i pjesmu.

Bila je ovo moja prva berba, sigurno ne i zadnja jer ovo iskustvo je neprocjenjivo.

Još samo da zavolim piti vino. Sigurna sam da ću probati barem gutljaj ovog kad ga dundo Šimo napravi, a sudeći po procjeni o izvrsnoj godini i berbi možda uspijem popiti i cijelu čašu.

Živjeli!

Adio!

 

Darija Mikulandra Žanetić

www.midsummer-scene.com

https://www.facebook.com/darijamikulandra

https://www.instagram.com/babyblue55/?hl=hr

Kategorije : Putopisci
Oznake :