INTUICIJA

000001 15/08/2019 No Comments

INTUICIJA

INTUICIJA – unutarnja mudrost

Kada postavljamo sebi određena pitanja ili trebamo donijeti važnu odluku mnogi od nas će tražiti odgovore izvan sebe. Obraćamo se Google-u. Savjete dobivamo od prijatelja i obitelji. Čitamo knjige ili se savjetujemo sa učenjima stručnjaka. Pa ipak, često zanemarujemo savjetovanje sa najvažnijim autoritetom od svih: Vlastitom intuicijom.

Koliko ste puta slušali svoj unutarnji glas? Koliko ste puta imali povjerenja u svoju unutarnju mudrost? Onoliko puta koliko ste odustali od slušanja i povjerenja u vodstvo koje se u vama javljalo, toliko ste puta odbacili svoju intuiciju. Svatko od nas posjeduje sposobnost intuitivnog doživljavanja svijeta. To je onaj “osjećaj” koji svatko ima, ali ga rijetko sluša.

Je li vam se dogodilo, da razmišljate o nekome – a zatim zazvoni telefon i zove vas točno ta osoba?

Ili, je li vam se nekada dogodilo da imate osjećaj da vas netko promatra – te shvatite da u  vas netko uistinu gleda iz daljine?

Ovo su samo dva uobičajena primjera naše intuicije. Prikaz mentalnog znanja, koje se odnosi na svijesnost kojoj pristupamo kroz slike ili “unutarnju viziju”.

Intuicija je poznata i kao šesto čulo pa kao takva, sve zna i prije nego se dogodi i uvijek nam nudi odgovore. Ona je “osjećaj” koji suptilno zatitra u dubini nas. Treba je samo prepoznati u sebi i naučiti je osluškivati. U osnovi, to je unutarnje znanje koje ne uključuje um, intelektualne ili logičke procese. To je kada osjetimo nešto instiktivno, bez potrebe da budemo analitični.

Naša unutarnja mudrost konstantno s nama komunicira, svijest o njoj ovisi koliko ste kao osoba duhovno pročišćeni, neovisni i oslobođeni materijalnih vezanosti. Slijediti ju znači da slušate svoj unutarnji glas, što može biti odličan alat u procesu donošenja odluka. Intuitivna svijesnost se dijeli u četiri glavne kategorije: fizičku, emocionalnu, mentalnu i duhovnu, koje možemo koristiti neovisnu jednu o drugoj.

Primjer može biti kada se nalazimo u neugodnoj situaciji i osjećamo određene senzacije u svome tijelu, bilo da je riječ o glavobolji, bolovima u trbuhu ili osjećaj anksioznosti. To ukazuje na oblik unutarnjeg znanja koji pokazuje poruku: “Prepoznati i naučiti vjerovati svojim tjelesnim reakcijama koje komuniciraju kao asistenti intuicije i šalju nam određenu poruku ili upozorenje”. Još jedan zanimljiv primjer unutarnjeg znanja je kada osjećate nečiju energiju kao pozitivnu ili negativnu, osjećaj koji doživljavamo na vibracijskoj razini.

Stručnjaci sugeriraju da redovita praksa meditacije može potaknuti razvijanje i jačanje intuicije. Meditacija će vam pomoći da se povežete sa vašom podsvijesti i moćan je način da probudite svoje intuitivne moći.

Što je meditacija i kako meditirati?

Meditativno stanje je vrlo prirodno. Sam proces ulaska u meditaciju odvija se kroz usmjeravanje naše svijesnosti prema unutra. Meditacija je proces osluškivanja unutarnjeg glasa, za razliku od buke koje stvara naše razmišljanje, glas intuicije izvire iz tišine, jasan, čist, neopisiv riječima (umom).

Svijesna meditacija znači biti potpuno prisutan u trenutku. Isto kao i vježbanje bilo koje druge vještine (na primjer instrumenta) možemo vježbati svijesnost kroz svijesnu meditaciju. U praksi to znači obraćanje pozornosti na dah. Pratite senzacije u tijelu dok udišete i izdišete. Bez kontrole daha. Samo budite svijesni disanja. Pažnju će vam na početku odvlačiti razne misli, osjećaji, senzacije i zaboraviti ćete na disanje i kada to shvatite, samo vratite ponovno pozornost na disanje.

Položaj tijela trebao bi biti udoban, svi dijelovi tijela opušteni, a kralježnica uspravna. Ako vam se to čini kao nemoguća misija pokušajte meditirati ispruženih nogu, naslonjeni leđima na zid ili sjedeći na stolici. Važno je da vam je kralježnica uspravna.

Promatranje/osluškivanje daha vrlo je dobar način jačanja prisutnosti, umirivanja uma.

Za početak, može se samo nekoliko puta polako i duboko udahnuti, kratko zadržati dah nakon udaha, te polako izdahnuti. Vrijeme sami definirate.

Nakon meditacije dobro je ostati u smirenosti nekoliko trenutaka. Prava svrha je iskustvo svijesti i njeno korištenje u svakodnevnom životu. Nakon svake meditacije osjećati ćete se drukčije. Nekada ćete biti sviježi i odmorni, nekada ushićeni, a nekada-ništa posebno. I to je sve normalno, jer ulazimo u novi proces koji nas uči strpljivosti i pomoću kojega učimo biti u balansu sami sa sobom.

Druga tehnika koju možete prakticirati je kreativna vizualizacija. S. Gawain napisao je dvije seminarske knjige na tu temu: Kreativna vizualizacija i Razvijanje intuicije.

Kreativna vizualizacija je tehnika u kojoj zatvorite oči i uz pomoć mašte stvarate ideju, sliku ili osjećaj koji želite da se manifestira u vašem životu.

Misli stvaraju naš život i svijet oko nas. Sve ono što mislimo postaje dio naše stvarnosti.

Mi smo energija i sve oko nas je energija. Misao je oblik energije koja se lako i brzo mijenja za razliku od materije koja je kompaktniji oblik energije i teže se mijenja. Pravilo energije je da energija određene kvalitete i vibracije privlači energiju slične kvalitete i vibracije.

Misao najprije nastaje u našoj glavi, a onda pronalazi način da se manifestira.

Četiri koraka vizualizacije:

  • Odredite cilj – ono što želite, na primjer novi posao, ljubav, zdravlje, sreću.
  • Kreirajte jasnu sliku onog što želite.

Razmišljajte o tome u sadašnjem vremenu kao da se već ostvarilo i uključite što više detalja

  • Fokusirajte se na cilj tijekom dana prije spavanja ili ujutro kad ste opušteni u opuštenom stanju um je podložniji sugestiji i veća je vjerojatnost da ćete postići rezultate.
  • Šaljite pozitivnu energiju putem afirmacija. Redovito ponavljanje afirmacije će vam uvelike olakšati ostvarenje cilja. Dok ponavljate afirmaciju, vizualizirajte je što jasnije i snažnije.

Ta energija i afirmacija su poput portala koji vas vodi cilju.

Ponekad je potrebno više vremena da bi kreativna vizualizacija uspjela, jer u procesu vizualizacije izlaze na vidjelo negativni obrasci koje smo nakupljali godinama i možda blokiraju cijeli proces. Zato budite strpljivi sa sobom, dajte  vremena sebi. Kreativna vizualizacija je proces koji vam može promijeniti život ako uložite u nju dovoljno mašte, želje i vjere.

 

“Vi kreirate svoj vlastiti Svemir na svom putu” -Winston Churchill

  

Dea Tomaš, certificirani učitelj Kundalini Yoge po učenju Yogi Bhajana

www.kundaliniyogajourney.com

https://www.facebook.com/kundaliniartyogajourney/

https://www.instagram.com/kundaliniyogajourney/

 

 

 

Oznake :