ISTINE I MITOVI U ESTETSKOJ MEDICINI

000001 17/04/2022 No Comments

ISTINE I MITOVI U ESTETSKOJ MEDICINI

Kada sam trebala napisati novi blog razmišljala sam o tome što bih željela pročitati. Što bi bilo aktualno i zanimljivo? Tema se nametnula sama po sebi – što je sve točno vezano za estetske tretmane. S obzirom na velik broj klijenata znala sam da imam poveći izbor, no probala sam izabrati nekoliko pitanja koje mi klijenti najčešće postavljaju. Što ih najviše brine i što bi željeli znati prije samog tretmana. Pa da vam smanjim  korake u procesu odlučivanja evo nekoliko mitova vezanih za estetske tretmane.

Nakon tretmana ću izgledati umjetno – MIT

Apsolutno ne.  Estetske tretmane koristimo da naglasimo vašu ljepotu, sakrijemo nesavršenosti i postignemo simetriju. Da izgledate odmorno. Da vam svi kažu kako dobro izgledate, a da opet ne mogu dokučiti jeste li nešto radili ili ste se samo dobro naspavali.

Ali sve zavisi što zapravo želite, odnosno kako želite izgledati. Neki namjerno žele naprimjer dva puta veću donju usnu ili da im vanjski dio obrva ide visoko prema gore davajući im takozvani Mr. Spock izgled, nekima je to lijepo, nekima nije. Velika većina ipak dolazi jer žele samo malo izbrisati bore, hidratizirati kožu ili izgledati svježe. Osobno preferiram kada osoba izgleda njegovano, zdravo i prirodno. I sa estetskim tretmanima možete izgledati upravo tako. Prirodno, ne umjetno. Sve ovisi što se radi i o količinama. I sve ovisi o oku promatrača. Na kraju krajeva, vi ste ti koji ćete „nositi“ svoje lice 24 sata na dan i važno je da se osjećate ugodno u vlastitoj koži. Zbog toga je iznimno važno da prije tretmana razgovarate i iznesete svoje želje i strahove vezane uz tretman.

Ako počnem sada, morat ću dolazit konstantno – MIT

Naravno da ne. Vi možete doći na tretman samo jednom i nikad više. Tretman možete ponoviti za šest mjeseci ili pak za pet godina. Sve ovisi o stanju vašeg lica, o tome što radite i što vam je vaš liječnik ili doktor dentalne medicine preporučio.  Ali stvar je u sljedećem- kada nakon estetskog tretmana vidite kako zapravo dobro možete izgledati, najvjerojatnije ćete htjeti taj izgled i zadržati i ne vratiti se na staro. A s obzirom da starimo iz dana u dan i da naše lice isto tako stari, potrebno je da se tretman u nekom vremenu ponovi.

Nakon Botulinum toksina neću moći micati licem, imati ću neprirodan i zamrznut izgled lica – MIT

Botulinum toksin, među ostalim indikacijama, koristi se i za smanjenje bora na licu. Pritom naglašavam- smanjenje bora na licu. Ne za paralizu lica, ne za smanjenje kompletne ekspresije lica, ne za zamrznuti izgled.  Za smanjenje bora.

Kako funkcionira? Jednostavno. Kako bi postigli rezultat smanjenja vidljivosti bora, mora se injicirati određena količina (male doze) Botulinum toksina. Botulinum toksin djeluje tako da relaksira mišić. Ne paralizira ga, ne umrtvljuje, ne uništava ga. Samo relaksira, i to na određeni dio vremena, otprilike na 4 do 6 mjeseci, nakon čega je potrebno ponoviti tretman. Relaksacija mišića lica posljedično dovodi do smanjenja vidljivosti bora, dok pritom lice i dalje zadržava svoju ekspresiju. Mimika lica i dalje postoji, dajući prirodan izgled lica.

Ako se odlučim za povećanje usana, morati ću jako povećati usne – MIT

Povećanje usana radimo pomoću filera. Za razliku od ostalih estetskih tretmana, na ovaj tretman podjednako dolazi i mlađa i starija populacija, jer starenjem usnice gube svoj volumen i vlažnost. Ovisno o količini ubrizganog filera, imamo nekoliko opcija – možemo povećati usne, naglasiti konture usana, ispraviti asimetrije ili pak samo hidratizirati usne. Količinu ubrizganog filera prilagođavamo svakoj osobi ponaosob, ovisno o željenom rezultatu.

Krema za lice je sasvim dovoljna – MIT

Morate imati na umu da ne stari samo koža lica, već cijelo lice. Svi njezini slojevi. Dolazi do promjena ne samo na površini, nego i u dubljim slojevima. Starenje utječe na potkožno masno tkivo i na mišiće lica, pa čak i na kosti lica. Starenjem potkožno masno tkivo polagano nestaje, mišići atrofiraju, a kosti lica gube gustoću i mijenjaju oblik. Na primjer očna duplja se širi, gornja i donja čeljust gube na visini, nazalna apertura se širi. Sve te promjene utječu na  izgled lica i na stvaranje bora. Tako da ne, krema za lice nije dovoljna. Jer krema za lice ne utječe na mišiće koje slabe i ne utječe na potkožno masno tkivo koje nestaje. Krema za lice ne utječe na kosti. A lice se treba gledati iz svih smjerova i imati na umu sve promjene kroz koje pojedini slojevi prolaze.

Postoje još druga pitanja, naravno, svatko još ima neko koje mu je bitno. No ono što bih htjela da pročitate između redaka je sljedeće – postoje brojni estetski tretmani koje možemo izabrati kako bi vam pružili individualni, personalizirani tretman. Rezultati ovise o više faktora, jedni od njih su i vaš početni izgled, te željeni rezultati. Iznimno je važno da na tretmane idete educiranom doktoru medicine ili doktoru dentalne medicine koji ima iskustva u estetskoj medicini. Lice „nosite“ 24 sata na dan, brinite o njemu.

 

Irijana Rajković dr.med, specijalist plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije

www.dr-rajkovic.hr

Oznake :