IZBOR NAJPORTRETA U 2019.-oj

000001 05/08/2019 No Comments

IZBOR NAJPORTRETA U 2019.-oj

Napravio sam izbor meni najdražih naručenih portreta 2019. godine. U mojoj fotografskoj karijeri 80% poslova su portreti. Što ne znači da ne uživam u fotografiranju arhitekture i pejzaža 🙂

Najbitnija stvar u fotografiranju portreta je kliknuti s osobom koju radiš. Može se desiti dobar snimak i bez toga, ali vjerojatnost je kao zgoditak na lotu. Nisam novinski fotograf koji mora dokumentirati stvari onakve kakve jesu. Portretima pristupam vrlo studiozno. Ono što ne mogu napraviti sa rasvjetom i objektivima nastavljam u postprodukciji Photoshopom. No ipak, volim da izvorni snimak dominira. Znači da ne mijenjam realnost u nedogled, kako bi sve imalo svoju likovnu ravnotežu koja se nadopunjuje. Volim kad je ambijent savršena platforma kako bi se istaknula osoba u zadanom formatu, važno je da model nije u koliziji sa svojom okolinom, već stvara harmoniju.

Danijel Furtula

Ovog crnogorskog bacača diska, gorostasa sa 125 kila i 195cm visine sam snimio u teretani. Pri rukovanju odmah sam ga dobro nasmijao jer sam se predstavio kao kršni crnogorac po tati sa svojih 60 kila i 165 cm visine. Pao je dogovor da ga snimim kao Diskobulosa, starogrčkog atletičara, bacača diska u suvremenoj izvedbi. Morao sam dosta improvizirati jer nisam imao studijske uvjete. Bez obzira što je Danijel među 30 najboljih bacača diska na svijetu uspio sam ga toliko izmoriti sa snimanjem da je jedva dočekao kraj.

Andrej Grozdanov

Šta reći za čovjeka koji te nazove iz Rijeke da dolazi sutra u Zagreb kako bi snimili naslovnicu za njegov novi CD album Gospel on Guitar. Navečer je organizirao slobodnu crkvu, kako bi imali prostor za snimanje ujutro. Nisam imao baš puno vremena, ali na sreću, s Andrejom se znam od prije. Pogotovo kad sam ovo pročitao u novinama povodom izlaska njegovog novog CD albuma.

Zoran Majstorović, dobitnik nagrada Status (Najbolji etno instrumentalist), Damir Dičić (Najbolji hrvatski jazz gitarista) kao i nagrade Miroslav Sedak Benčić (Najbolji skladatelj i aranžer). Snimatelj i mix majstor je priznati gitarista rock glazbe Matej Zec. Naslovnicu albuma fotografirao je Saša Ćetković, sin fotografa koji je slikao cover albuma Dnevnik jedne ljubavi Josipe Lisac.

Pa što nije genijalno nakon 30 godina fotografskog rada, brojnih izložbi i međunarodnih nagrada da mi je najveće dostignuće što sam sin fotografa Joze Ćetkovića 🙂 Još bi se i uvrijedio da nije istina. Tješi me to što još nisam uspio naići na boljeg fotografa od njega 🙂 Album Dnevnik prve ljubavi, Josipe Lisac je najbolji glazbeni album ikad napravljen kao i tatina fotka koja je zajedno sa albumom ušla u antologiju.

Dragan Primorac

Prof.dr.sc. Dragana Primorca sam snimio u bolnici Sv. Katarina. Prilikom upoznavanja zahvalio sam se što je moja kvaliteta života znatno bolja jer je bio odličan ministar znanosti. Ispričao sam mu kako je moja supruga kao doktor znanosti njegovom zaslugom dobila subvenciju države s malom kamatom za gradnju kuće u kojoj sada živimo već više od 10 godina. Naravno da mu je bilo drago i odmah sam dobio dozvolu snimiti ga kao Nikolu Teslu 🙂

Ivana Franke

Ivana je vizualna umjetnica koju sam snimio kroz njezin rad Okvir koji je stalni postav ispred MSU-a. Bez obzira što je bila hladna noć i što je bila iscrpljena jer je doputovala iz Berlina, uspjeli smo napraviti dobre fotke.

Dario Tepeš

Bivši ovisnik koji se obratio Bogu i danas živi život punim plućima kao obiteljski čovjek. Pomaže u resocijalizaciji bivših ovisnika. Po njemu se vidi kako je sretan jer njegova životna priča služi kao dokaz da nada postoji ako se pouzdaš u Isusa.

Hajdi Begović

Hajdi je isto kao i Dario spoznala Boga i promijenila svoj život. Snimio sam je u restoranu mada izgleda kao da je čisti studijski snimak kao i kod Danijela, bacača diska. Na takvim mjestima je teško doći do čistih jednobojnih pozadina. U takvim situacijama napravim s rasvjetom crno bijelu pozadinu.

Tina Kurpez

Tina je dizajnerica interijera. Vlasnica je Studia Karas za koji snimam njezine vrhunske interijere. Već smo stari znanci. Ne voli se fotografirati, ali je shvatila koliko je to nužno u poslu. Tek na zadnjim snimanjima je počela biti opuštena. S Tinom je uvijek zabavno raditi i smjeha nikad ne nedostaje.

Ivana Mijatović

Ivana radi u PR-agenciji i na ovu fotografiju je došla slučajno. Naime, došli smo u sabor snimiti dva političara, pa mi je pomogla namjestiti rasvjetu. Na kraju je ispala bolje od saborskih zastupnika. Zato je ušla u ovaj izbor top 12 portreta 2019-te.

Lana Anderson

Lana je diplomirani Feng Shui savjetnik i dizajner interijera. Što se vidi na fotografiji. Znamo se od malena, susjedi smo. Njezin tata Vladimir Pondelak me uveo u baletnu fotografiju HNK u Zagrebu.

Nismo se puno mučili jer je kod nje sve na svome mjestu 🙂

Mia Maretić

Ako niste znali Mia sa svojom sestrom blizankom rastura po modnim pistama. Pobijedila je na natjecanju The Look of the Year održanom na Siciliji, a njezina sestra Dea je išla na svjetski izbor World Top Modela. Nakit koji nosi na fotografiji je iz obiteljske radionice pod već slavnim brendom StaAngels. S lakoćom sam obavio posao jer je Mia jako zahvalan i profi model.

I za kraj sam ostavio dva profi modela Luna Valas i Anja Sossich. Napravili smo seriju sjajnih fotki za reklamnu kampanju e-cigareta. Cure su vrhunski obavile svoj posao, morale se puno pušiti jer je snimanje dugo trajalo u foto studiju i restoranu. Izdržale su junački. Bilo im je lakše kad su vidjele da imamo dobre rezultate.

Luna Valas

Anja Sossich

Nadam se da vam se dopalo. Javite mi se, pišite, komentirajte i ako vam se svidjelo podijelite. Da vas više ne gnjavim sa portretima za sljedeći blog ću pripremiti top 12 fotografija interijera vrhunskih dizajnera i arhitekata. Vidimo se…

 

Saša Ćetković

http://fotocetkovic.com/

https://www.saatchiart.com/fotocetkovic

http://cetkovic.wix.com/rg-photo

 

Kategorije : Foto
Oznake :