JADRANSKO MORE

000001 27/06/2022 No Comments

JADRANSKO MORE

Na godišnji odmor u Hrvatsku dolaze ljudi iz čitavog svijeta, kako bi uživali u našem moru, otocima, gradovima. Guštam promatrati i osluškivati njihov prvi kontakt uživo, s tirkiznim plavetnilom hvarskog mora. Taj prvi susret je pun emocija, uzdaha, hvaljenja i oduševljenja. Ulaze u more s nekim strahopoštovanjem omamljeni ljepotom.

informationcroatia.com

Pogotovo kad se prošeću kamenom rivom gledajući predivne visoke palme i vezane jahte, jedrenjake, prolazeći pored kazališta (koje je među prvim građanskim kazalištima u Europi), odlaze kolama između uskih kamenih kuća i popnu se do tvrđave Fortica iz 16. stoljeća sa koje puca pogled na Hvar i predivne razvedene Paklinske otoke koji im oduzimaju dah.

Hvar Croatia

Hvar Croatia

Tako je i u Dubrovniku kad šeću zidinama i Stradunom, obiđu čamcem Elafitske otoke, otiđu žičarom do Srđa i uživaju u pogledu sa vidikovca, jednostavno im ponestane daha i memorijskih kartica.

Dubrovnik Croatia

Dubrovnik Croatia

Dubrovnik Croatia

S Trogirom je ista stvar. Prava je privilegija šetati najbolje sačuvanim romaničko-gotičkim gradom u srednjoj Europi kojeg su osnovali Grčki kolonisti s otoka Visa još u III. st. pr. Krista. Staru gradsku jezgru je UNESCO uvrstio u popis svjetske baštine.

Rab, grad s četiri zvonika i najljepšim plažama.

Rab Croatia

Rab Croatia

Naš najveći otok Krk sa istoimenim antičkim gradom i katedralom.

Krk Croatia

Otok Mljet s nacionalnim parkom i rezervatom prirodnih rijetkosti gdje se borova šuma i hrastova crnika obrušavaju u more.

Mljet Croatia

Murter, najrazvedeniji otok sa svojih 189 otoka, otočića i hridi.

Murter Croatia

Sve sam te ljepote zabilježio, ali ovog puta objavljujem fotografije koje služe u komercijalne svrhe. Znači nije samo osjećaj zalaza i izlaza sunca, mora, vjetra i ptica, već da turisti koji su došli zbog tih fotografija prepoznaju mjesto gdje se nalaze. 😉

 

Saša Ćetković

http://fotocetkovic.com/

https://www.saatchiart.com/fotocetkovic

http://cetkovic.wix.com/rg-photo

 

 

 

Kategorije : Foto