Jedan od najvećih / Ivo Gregurević

000001 19/01/2019 No Comments

Jedan od najvećih / Ivo Gregurević

Rijetki su oni glumci koji nam se dopadnu u svakoj svojoj ulozi, neovisno o kvaliteti filma u kojem glume. Pokušajte se prisjetiti koliko ima takvih; sumnjam da će ih biti više od prstiju na jednoj ruci.

Na samom početku ove kalendarske godine prerano nas je napustio upravo jedan takav; nedvojbeno jedan od najvećih glumaca našeg vremena: Ivo Gregurević. Da je kojim slučajem poživio, siguran sam da bi gostovao i u ovom blogu kao jedan od najpozvanijih za razgovor o temi Gluma pred kamerom. Nažalost, Ivina iznimno bogata i raznovrsna karijera je naprasno prekinuta (doslovno upola snimanja filma “Dopunska nastava” Ivana Gorana Viteza), a nama je ostalo da gledamo i pamtimo njegove izuzetne glumačke kreacije.

HRT je brzo reagirao i prikazao nekoliko filmova u kojima je glumio već u siječnju. Od 18. do 20. ovog mjeseca možete pogledati pet njegovih filmova u programu zagrebačkog kina Tuškanac, a tijekom prva četiri vikenda ožujka kino Forum Studentskog centra u Zagrebu prikazat će čak dvanaest filmova u kojima je glumio ovaj velikan, uz gostovanja njegovih suradnika i kolega (glumaca, redatelja, scenarista, producenata, direktora fotografije), s kojima će gledatelji moći razgovarati prije, odnosno nakon projekcija. Rijetke su prilike kada možemo na velikom platnu vidjeti filmove poput “Ne naginji se van” Bogdana Žižića iz 1977. godine (prva glavna uloga Ive Gregurevića), i to uz gostovanje autora, ili pak restauriranu verziju Grlićeva “Čaruge” iz 1991., na čijoj projekciji će gostovati direktor fotografije Slobodan Trninić.

Ulaz na sve projekcije je besplatan i doista bi ih bilo šteta propustiti.

Vidimo se u kinu…..

 

Zvonimir  Rumboldt

https://www.facebook.com/zvonimir.rumboldt

 

Kategorije : Gluma
Oznake :