Jozo Ćetković – Da se ne zaboravi

000001 18/01/2019 1 Comment

Jozo Ćetković – Da se ne zaboravi

Da se ne zaboravi. Jozo Ćetković, moj otac, je bio najbolji umjetnički fotograf akt fotografije i portreta u bivšoj Jugoslaviji sedamdesetih i osamdesetih godina. Mnogobrojne međunarodne i domaće nagrade to potvrđuju. Čuveni Tošo Dabac je pričao o njemu kao o najboljem portretistu onoga doba. Uglavnom u kratko vrijeme svojega života napravio je zavidnu fotografsku karijeru. Preminuo je u Zagrebu 1986-te godine u 46-toj godini života.

Ovaj njegov portret Josipe Lisac ušao je u legendu zajedno sa albumom Dnevnik jedne ljubavi.

Kada me Josipa posjetila u foto studiju i vidjela moje fotografije poželjela je da je snimim za njezin novi album Život.

Što se i desilo.

Na fotografiji smo tata i ja.

Projekt Kao On  moja je životna priča sa kojom sam ušao u finale međunarodnog fotografskog natječanja My Life u New Yorku. Sve fotografije su bile na izložbi u galeriji ULUPUH u Zagrebu.

Opis projekta Kao On

Imao sam jedinstvenu povlasticu živjeti s tatom koji je bio izvanredan fotograf  i moj najveći uzor u radu. Kad je znao da mu se bliži kraj, u bolnici na salveti napisao je da budem hrabar i bolji od njega u fotografiji. Ispunio sam mu prvu želju jer mi je zaista trebala hrabrost da pored njegovih fotografija stavim i svoje. Što se tiče druge želje, malo će pričekati. Za sada sam sretan ako budem kao On.

Prvih pet fotografija snimio je moj tata,  Jozo Ćetković. Ostalih devet fotografija moji su uradci.

Igrao sam se u vrtu kad me tata u žaru snimanja zgrabio, skinuo i bacio u krevet sa golom tetom. Inače teta je najpoznatiji model i balerina onog doba, Astrid Turina.

Erotično, a nije vulgarno.

Volio je čiste i jednostavne forme zbog kojih je i postao prepoznatljiv autor.

Te dvije fotografike su abeceda akt fotografije.

To je njegov autoportret u ogledalu spavaće sobe. Nije fotomontaža.

Ovo je moj autoportret u ogledalu iste spavaće sobe sa foto montažom. Stavio sam u svoj objektiv tatu sa njegovim fotogramima. Napravio ih je tako da je u mračnoj prostoriji odmotao veliku rolu foto papira na koju se legla gola manekenka. Upalio je svjetlo na kratko i razvio fotografiju. Tamo gdje je ležala je bijelo a oko nje gdje je osvjetljeno ostalo je crno. Genijalac.

Ostale fotografije su moje. Ne želim dalje pisati ispod njih da ne narušavam priču.

Ako vam se svidjelo podijelite sa drugima i uskoro očekujte moj novi blog.

 

Saša Ćetković

http://fotocetkovic.com/

https://www.saatchiart.com/fotocetkovic

http://cetkovic.wix.com/rg-photo

 

Kategorije : Foto
Oznake :