JULIETTE BINOCHE

000001 12/08/2019 No Comments

JULIETTE BINOCHE

Među najzanimljivijim suvremenim glumicama koje utjelovljuju složene ženske karaktere je i francuska glumica Juliette Binoche. Njen sam portret izlagao na mojoj samostalnoj izložbi pod nazivom “LICA” u Galeriji Lavignes -Bastille u Parizu 2014. godine.

Glumicu posebno pamtimo po ulozi u čuvenoj filmskoj drami “TRI BOJE – PLAVO” redatelja Krzysztofa Kieslowskog. Osobno tragično životno iskustvo Juliette Binoche i uloga u spomenutom filmu osnova su na kojoj je koncipiran portret slavne glumice. Svijest ljudskog bića o sebi, o svom sebstvu, upravo se zasniva i određeno je onim što pripada prošlosti, onom iskustvu koje je po mnogo čemu određivalo karakter bića.

Stoga ta “vita nuova” može biti ostvariva samo u varljivoj nadi, u fikciji onoga koji tom novom životu teži. Može li glavna junakinja filma poslije obiteljske tragedije ostvariti novi život koji joj nudi sloboda življenja i životnog opredjeljenja?

Rez sa vlastitom prošlošću simbolično dijeli lice Juliette Binoche i stvara istovremeno iluziju o boljoj budućnosti. Ali da bi njeno biće bilo cjelovito može funkcionirati samo s tom pukotinom u sebi. Novi život prema kojem Juliette gleda neostvariv je bez prisustva onog prošlog koji u obliku zlatne narukvice, kao simboličnog tragičnog okova njenog bića, trajno “krasi” glumičinu nježnu ruku.

 

Dimitrije Popović

Kategorije : Umjetnost
Oznake :