Kako odabrati najbolje naočale

000001 24/01/2019 No Comments

Kako odabrati najbolje naočale

Nemali broj ljudi kada se prvi put suoči s potrebom nošenja naočala, barem je iskustvo mojih klijenata takvo, suoči se s problemom odabira odgovarajućih okvira. Već iz samog susreta s nečim novim izvire cijeli niz upitnika: „Kako ću ja to?, „Hoće li mi stajati?“, „Kako ću se naviknuti?“ itd. To su posve normalna pitanja, ali i – pokazat će se – neopravdani strahovi.

U prošlim sam blogovima pokušao senzibilizirati čitatelje o važnosti pravodobnog pregleda vida te, općenito, podići svijest o odgovarajućoj zaštiti očiju i skrbi o vidu. Rješenja i inovacije koje danas nudimo u optičarskoj industriji ljudima olakšavaju svakodnevni život i rad, a nošenje naočala čine ugodnim.

A kad su vam već potrebne naočale, u ovome ću blogu, cijenjeni čitatelji, dati nekoliko, nadam se, korisnih savjeta koji će vam olakšati izbor odgovarajućih okvira i odagnati dvojbe i strahove s početka ove priče.

Modni detalj i medicinsko pomagalo

Naočale su više od ukrasa na licu, a njihova je posebnost u tome što su istodobno i modni detalj i medicinsko pomagalo pa će ih samo stručna osoba znati prilagoditi vašim potrebama te tako maksimalizirati njihovu ulogu u tehničkom i optičkom smislu. Dakle, pri odabiru dioptrijskih okvira, osim izgleda, iznimno je važno pozornost posvetiti  funkcionalnosti i udobnosti okvira. Kako biste dobili što udobnije i maksimalno funkcionalne naočale, a problem s vidom riješili na najbolji mogući način, posavjetujte se s optičarom ili optometristom.

Nikako ne preporučujem kupovati dioptrijske naočale u web shopovima ili velikim trgovačkim lancima gdje su nerijetko zaposleni trgovci, a ne kvalificirani optičari.

 

Osnovna pravila

Pri odabiru treba voditi računa o anatomiji glave, obliku nosa, sljepoočne kosti i uha, profesiji korisnika u mirovanju i pokretu. Oblik nosa i obraza presudni su pri određivanju veličine mostića i veličine capica zbog nasjedne površine. Kad se položaj zjenica poklapa ili je nešto niži od horizontalnog središta okulara, znak je da ste dobro odabrali okvire.

Iznimno je važno da okvir koji vam se sviđa anatomski sjeda na prednji dio lica i da njegova krilca ne pritišću akupunkturne točke iznad ušiju, što bi moglo biti bolno i demotivirati vas u nošenju naočala. Svakako bi bilo dobro da krilca imaju opruge kojima ćete dobiti bolju raspodjelu težine okvira te da imaju šire vrhove, čime ćete dobiti na ravnoteži.

Nagib okvira na licu trebao bi iznositi od 8 do 12 stupnjeva, a posebno je važan kod većih dioptrija, astigmatizma i višejakosnih (multifokalnih) naočalnih leća. Idealna udaljenost okvira od oka u prosjeku iznosi oko 12 mm. Poštujući te parametre dobit ćete maksimalnu vidnu oštrinu i kvalitetu slike.

Okviri moraju biti lagani i ugodni za nošenje te izrađeni od kvalitetnog materijala s neutralnim utjecajem na kožu lica i glave kako ne bi izazivali alergije ili egzeme na koži.

 

 

Izbor materijala

Danas na tržištu postoji bogata ponuda dioptrijskih okvira napravljenih od različitih materijala, ponajprije od metala i plastičnih masa.

Kod naočala s metalnim okvirima treba izbjegavati one od klasičnih legura –  iako su povoljnije cijenom, mogu izazivati alergijske reakcije na koži jer sadrže nikal. Kvalitetniji metalni okviri sadrže titan, flexon, nehrđajući čelik i monel, što ih čini iznimno elastičnim, čvrstim i otpornim na koroziju. Pojedine dizajnerske kuće u ponudi imaju okvire visokih linija koji su napravljeni od prirodnih materijala (drva, životinjskog roga, kornjačevine, slonovače) te bijelog ili žutog zlata optočenog dijamantima ili cirkonima.

Aluminijski su okviri lagani i izdržljivi, a time i dugotrajniji.

Kvalitetniji plastični okviri su oni izrađeni od tvrđe acetat plastike koja u svom sastavu ima pamučna vlakna. Podatni su za obradbu i oblikovanje, a odlikuju se elegantnim sjajem te beskonačnom kombinacijom boja i uzoraka.

Posljednjih su se godina pojavili okviri izrađeni posebnom tehnologijom od memorijske pjene i najlonskih vlakana. Ti materijali omogućuju izradbu iznimno laganih i izdržljivih okvira s većom tolerancijom na pritisak od ostalih plastičnih masa.

Izbor prema obliku lica

Osim tehničkih specifikacija, pri odabiru okvira treba paziti na to da bude u skladu s oblikom lica, što pridonosi općem dojmu sprijeda i iz profila, jer se naočalama izgled lica mijenja.

Osobama četvrtastog oblika lica svakako preporučujem okrugle i zaobljene okvire ili uske ovalne oblike koji će lice produžiti i ublažiti njegove oštre rubove.

Duguljasti oblik lica zahtijeva veće okulare i deblji gornji rub okvira koji prati crtu obrva. Lice se može „uravnotežiti“ i „skratiti“ okvirima koji su više dublji nego što su širi.

Okrugle i prevelike okvire trebaju izbjegavati osobe okruglog oblika lica, kojima više odgovaraju izduženi oblici, a lice će izgledati manje okruglo s četverokutnim ili višekutnim okvirima.

Najzahvalniji je ovalni oblik lica jer mu pristaju svi oblici okvira. Kako biste održali prirodnu ravnotežu vašeg ovalnog lica, odaberite široke ili okvire koji su širi od najšireg dijela lica.

Osobe s naglašenim jagodicama i trokutastim oblikom lica biraju veće okvire uzdignutih krajeva sa širokim krilcima.

Dijamantni oblik lica vrlo je rijedak. Obilježje ovog oblika su visoke i široke jagodice, a uz taj oblik pristaju okviri u širokom rasponu od ovalnih, mačkastih oblika do naočala bez okvira i okvira bez donjeg ruba.

To su samo neki od savjeta za dobar odabir naočala i male smjernice za snalaženje u velikoj ponudi. Sve ostalo je na vama. Oslobodite svoj modni izričaj i pustite da vaš jedinstveni stil dođe do izražaja!

 

Branko Kraljević

https://www.optikakraljevic.hr

Oznake :