KAKO SE PRIPREMITI ZA POSAO MODELA?

000001 12/06/2022 No Comments

KAKO SE PRIPREMITI ZA POSAO MODELA?

Pitanje s kojim sam se načešće susretala tijekom karijere (osim pitanja o opsegu mojih bokova i visini), a i dalje prisutno je – kako početi? Odgovor na to pitanje većinom je isti – potrebno je naći dobru agenciju koja će vas zastupati, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, naravno ako postoje predispozicije za bavljenje modelingom, a to su visina, mjere i prije je bio factor x, ali u zadnje vrijeme photoshop i društvene mreže su toliko uznapredovale da se na sve što je nekada bilo neizostavno i gdje nije bilo kompromisa, kada se radi o fizičkim predispozicijama potencijalnih modela, u današnje vrijeme zatvara se jedno oko (jer na žalost je bitnije imati veliki broj pratitelja na Instagramu, nego godine iskustva).

Nikada na to pitanje nisam odgovarala na tako banalan, jednostavan način, zato što smatram kako je za bavljenje ovim poslom potrebno puno više od fizičkih predispozicija i dobrog agenta. Slažem se da se definitivno trebate pripremiti fizički, znači bokovi ne smiju biti širi od 90, visina ne niža od 175. U nekim slučajevima centimetar-dva se oprosti u startu, ali vjerujte mi da će vas konstantno podsjećati na taj mizerni višak centimetara u opsegu vaših bokova, što agencije, što dizajneri koji zaista proizvode odjeću za djevojke jako sitne građe, a istovremeno visine koja često ne ide uz tu istu građu. Ja sam definitivno primjer modela koji je konstantno bio na meti kritika na račun mjera, nekada zbog vlastite lijenosti (veliki sam gurman), nekada zbog nerealnih očekivanja dizajnera ili agencija s kojima sam radila. Te kritike su mi uvijek bile na savjesti i svijesti , iako me nikada nisu previše dirale, jer naučila sam prihvaćati kritike na račun svog izgleda kao dio svog posla, koji sam sama izabrala, a imala sam joker u rukavu u obliku neuobičajenih crta lica, pa sam vrlo često bila bookirana bas na račun toga, a par centimetara viška u mjerama mi se opraštalo. No, bila sam svjedok mnogih situacija u kojima su djevojke bile vraćane kući iz Milana ili Pariza baš zbog tih nekoliko centimetara viška u bokovima ili pak kože koja nije bila dovoljno njegovana ili čista po nekim agencijskim pravilima. Baš zbog tih situacija naslov mog današnjeg bloga je – kako se pripremiti za posao modela?

Na to pitanje odgovor traže budući modeli, ali jednako bitno, na to pitanje bi trebalo biti odgovoreno i njihovim roditeljima, koji vrlo često teškog srca puštaju svoje maloljetne princeze u uzbudljivi, ali i surovi svijet mode. Moj savjet roditeljima je da ipak ne puštaju svoju djecu da uplove u svijet modelinga prerano, ako je to već slučaj, onda obavezno uz roditeljski nadzor. Po meni je djevojka spremna za ovaj posao u trenutku kada je dovoljno psihički zrela nositi se sa svim zahtjevima i kritikama koje ovaj posao donosi. Kada je voljna dati sve od sebe da te zahtjeve ispuni, ali ne na račun vlastitog zdravlja, kako fizičkog tako i psihičkog.

Vjerujte mi, nije lako slušati kritike na račun svog izgleda na dnevnoj bazi. Da ne zvuči sve tako crno, naravno da će uvijek postojati klijenti koji su oduševljeni modelom i tretiraju modele s poštovanjem, ali uvijek će postojati i oni koji vlastite frustracije liječe na modelima, zato što to mogu i zato što tako hrane vlastiti ego. Upravo za takvu sortu pripadnika modne industrije se trebate dobro pripremiti. Ne dozvolite da vam kritike na račun vašeg izgleda unište samopouzdanje, pokvare dan ili promjene sklop vrijednosti. Jednostavno, izdignite se iznad toga i uvjerite samu sebe da ste lijepi i posebni, čim ste tu.

Pripremite se na puno odricanja, puno neizvjesnosti, traženja sebe kao osobe, sigurnosti te tržišta kojemu pripadate.

Nećete biti jednako prihvaćene u Aziji i u Europi. Svaki grad ima svoje tržište, a svako tržište ima svoj tip modela. Ja sam godinama bila opsjednuta Azijom i Azijskom kulturom, to je jedan od razloga što sam provela devet mjeseci u Hong Kongu radeći kao model, ali ubrzo sam shvatila da Azijati nisu opsjednuti sa mnom, pa sam se bazirala u Londonu. London me voli, volim i ja London. Našla sam svoje tržište. Sada polako ulazim u tridesete, pa mislim da ću početi voljeti i Njemačku, jer Njemci vole zrelije modele. Njemačka mi u ovom trenutku i nije baš privlačna destinacija, ali u ovom poslu je bitno prilagođavati se.

Pripremite se biti samostalne, živjeti iz kofera, održavati veze na daljinu, prekidati srednjoškolske ljubavi, ne viđati obitelj kad god to poželite jer ste kilometrima daleko i pod ugovorom koji vam ne dopušta da odete iz zemlje kada vam se prohtije. Pripremite se na neuspijeh, na svakodnevno obilaženje castinga, od kojih mnogi neće uroditi plodom, na besparicu. Sve je to dio procesa građenja vlastite karijere. Neki se modeli uspiju financijski ostvariti od početka, neki pokušavaju godinama bez nekog značajnijeg pomaka. Budite uporne, sve dok ne izgubite interes. Ako se to dogodi, barem znate da ste proputovale svijet, što realno rijetko tko iz naših krajeva uspije u tako kratkom periodu. I učite. Učite i promatrajte sve što se događa oko vas. Upoznajte različite kulture, prilagođavajte se. Imate jedinstvenu priliku upoznati nove kulture iz perspektive ljudi koji žive u nekom mjestu, a ne perspektive turista. Iskoristite sva svoja putovanja za otkrivanje sebe kao osobe, vlastitih interesa i vještina koje možda niste ni znale da posjedujete. Takav pristup ovom poslu i svemu što on pruža će vam puno pomoći u budućnosti kad se već odlučite prestati baviti modelingom i okrenuti novu stranicu u životu.

Iz vlastitog iskustva vam mogu reći, mnoga su vam vrata otvorena, ali samo ako pametno iskoristite industriju i ne dopustite da industrija iskoristi vas. I ne zaboravite, mjere su bitne, ali ne i najbitnije.

P.S. Čisto informativno dodajem spisak agencija u ovom dijelu Europe kojima se trebate obratiti, ako se želite početi baviti manekenstvom (mali odmak od mog uobičajenog filozofiranja).

Talia models, Colors models, Model scouting office, Midiken su agencije za koje osobno mogu garantirati. Svaka od njih ima svoj tip modela, što znači da ako vas ne prihvati jedna, ne znači da vas neće prihvatiti niti jedna druga. Telefon u ruke i sretno!

Na sastanak idite u crnoj odjeći koja prati liniju tijela, bez šminke, prirodna kosa, puno samopouzdanja i malo smisla za humor.

Do idućeg puta,

 

Tatjana Šarić

https://www.facebook.com/tatjana.saric.31

https://www.instagram.com/tatjanasaric/

Kategorije : Moda
Oznake :